NRK Meny
Normal

Forbundet anbefaler Riise-nei

Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball anbefaler Aalesunds FK til ikke å skrive kontrakt med John Arne Riise.

Riise

John Arne Riise ønsker å avslutte karrieren i AaFK, men NFF og NTF anbefaler AaFK å ikke skrive kontrakt med Ålesunderen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I en felles meddelelse fra Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball skriver de følgende.

– Termineringen av hans avtale med et utenlandsk bettingselskap ble svært positivt mottatt av alle parter. Det viser seg imidlertid at John Arne Riise skal være frontfigur for spillselskapet i flere reklamefilmer i flere uker fremover. Dette er slik vi vurderer det ikke forenlig med spill i Tippeligaen.

– Det ble bestilt en ekstern uavhengig juridisk betraktning fra NFF og NTF som partene har fått tilsendt. Denne råder Aalesunds FK til ikke å benytte spilleren i Tippeligaen før etter at samarbeidet med det utenlandske spillselskapet også i praksis er avsluttet.

De anbefaler dermed at AaFK ikke skriver kontrakt med Riise før reklamefilmene med Betsson er sendt. Det ser dermed mørkt ut for Tippeliga-spill denne våren ettersom Betsson trolig ikke vil forkaste de ferdigproduserte filmene.

Har forhandlet siden i går

NTF, NFF og Aalesunds FK hadde i går kveld et telefonmøte hvor det ble diskutert hvordan de sammen kan sikre at John Arne Riise kan spille i Tippeligaen. Tidligere i dag har det vært forhandlingsmøte hvor NFF, Norsk Toppfotball (NTF), utøvernes fagforbund (NISO) og Betsson deltok.

Riise på Color Line Stadion i AaFK-skjerf

John Arne Riise ønsker å avslutte karrieren sin i AaFK.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Bakgrunnen for forhandlingsmøtet er at NFF endret kravene til Riise da det ble kjent at 35-åringens reklamefilmer ville sendes samtidig som han spiller i eliteserien.

NRK får opplyst at det var generalsekretær Kjetil Siem og administrerende direktør i interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball, Leif Øverland, som deltok på forhandlingsmøtet tidligere i dag.

Betsson sitter med nøkkelen

Ettersom reklamefilmene med Riise vil bli vist utover sommeren, vurderer den juridiske betraktningen det som at avtalen egentlig ikke er avsluttet.

Leif Øverland

Leif Øverland mener Betsson sitter med nøkkelen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Alle ønsker John Arne tilbake, men vi ønsker ikke at et utenlandsk spillselskap skal få lov til å utnytte muligheten til å få enda mer publisitet, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

Skulle John Arne Riise spille i Tippeligaen samtidig som reklamefilmene fra det utenlandske spillselskapet Betsson går på skjermen vil det føre til et brudd på avtalen som NFF og Norsk Toppfotball (NTF) har med Norsk Tipping.

– Vi har en bransjeeksklusivitetsavtale med Norsk Tipping og da er det ikke mulig å ha spillere som i norsk Tippeliga som er reklameobjekter i ulike filmer til langt ut på sommeren. Uansett ønsker vi ikke at våre idrettsutøvere blir reklameobjekter for ulovlige spillselskap, sier Øverland.

– Jeg tror alle ble litt overrasket over at Betsson har tenkt et så massivt medietrykk til å bruke denne spilleren etter at han ønsker seg tilbake til Tippeligaen, fortsetter han.

– Hva må til for at John Arne Riise skal kunne spille i Tippeligaen denne sesongen?

– Det som står i den juridiske betraktningen er at avtalen formelt må avsluttes også fra Betsson sin side, og at Riise ikke lenger er et reklameobjekt. Det er Betsson som sitter på nøkkelen her, sier Øverland.

AaFK i tenkeboksen

Nå blir det opp til AaFK hva de ønsker å gjøre i saken. Klubbdirektør Henrik Hoff i Aalesunds Fotballklubb seier til NRK at klubben ikke har bestemt seg for hva de nå skal gjøre, men at klubbens egne advokater skal gå gjennom den juridiske betenkningen fra fotballforbundet. Det er uklart hvor lang tid dette vil ta.

Henrik Hoff

Klubbdirektør i AaFK, Henrik Hoff, vurderer nå hva de skal gjøre i Riise-saken.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

AaFK skal nå vurdere om de er villig til å ta sjansen på å skrive kontrakt med Riise. Skulle AaFK signere Ålesunderen kan NFF og Norsk Toppfotball (NTF) risikerer et eventuelt søksmål fra Norsk Tipping dersom de finner at reklamefilmene er i strid med selskapets interesser.

I går ble det klart at Betsson har frigjort Riise fra avtalen sin med spillselskapet, men at de fortsatt ønsket å vise fire allerede ferdigproduserte videoer med fotballspilleren i vår og sommer. Det er tydeligvis dette som hindrer Riise i å spille i Tippeligaen denne våren.

Stum Riise

John Arne Riise er selv ganske maktesløs i saken. Han har gjort det NFF og NTF har bedt ham om, nemlig å si opp avtalen med Betsson. Riise har ingen makt til å kreve at Betsson trekker filmene og det utenlandske spillselskapet er i sin fulle rett til å sende reklamefilmene på blant annet Discovery og Viasats TV-kanaler.

Riise har så langt ikke kommentert saken, men tidligere i dag skrev han følgende på sin egen blogg:

«Jeg tror ting ordner seg i dag. Jeg håper virkelig det, så jeg kan sette meg på flyet i ettermiddag og starte et nytt eventyr. Jeg ser jo at alderen ikke er på min side, så jeg vet at dette blir min siste klubb»

Siste nytt

 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Olic tilbake for Kroatia

  Tidligere stjernespiss Ivica Olic er tilbake i Kroatias landslag. Han blir assistent for den nye landslagssjefen Zlatko Dalic. – Det er en ære å være del av Kroatias landslag igjen, denne gang i en annerledes rolle, sier Olic til forbundets nettsted.

  UEFA-CUP
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Dømt for promillekjøring

  Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill er fratatt førerkortet i 16 måneder og idømt en bot på 1300 pund for promillekjøring. O'Neill ble stoppet i utkanten av Edinburgh i september. Han blåste rødt, og hadde promille på tre ganger tillatt nivå.

  VM-kvalfiseringskamp i fotball, Norge - Nord-Irland (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal