Forbundet anbefaler Riise-nei

Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball anbefaler Aalesunds FK til ikke å skrive kontrakt med John Arne Riise.

Riise

John Arne Riise ønsker å avslutte karrieren i AaFK, men NFF og NTF anbefaler AaFK å ikke skrive kontrakt med Ålesunderen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I en felles meddelelse fra Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball skriver de følgende.

– Termineringen av hans avtale med et utenlandsk bettingselskap ble svært positivt mottatt av alle parter. Det viser seg imidlertid at John Arne Riise skal være frontfigur for spillselskapet i flere reklamefilmer i flere uker fremover. Dette er slik vi vurderer det ikke forenlig med spill i Tippeligaen.

– Det ble bestilt en ekstern uavhengig juridisk betraktning fra NFF og NTF som partene har fått tilsendt. Denne råder Aalesunds FK til ikke å benytte spilleren i Tippeligaen før etter at samarbeidet med det utenlandske spillselskapet også i praksis er avsluttet.

De anbefaler dermed at AaFK ikke skriver kontrakt med Riise før reklamefilmene med Betsson er sendt. Det ser dermed mørkt ut for Tippeliga-spill denne våren ettersom Betsson trolig ikke vil forkaste de ferdigproduserte filmene.

Har forhandlet siden i går

NTF, NFF og Aalesunds FK hadde i går kveld et telefonmøte hvor det ble diskutert hvordan de sammen kan sikre at John Arne Riise kan spille i Tippeligaen. Tidligere i dag har det vært forhandlingsmøte hvor NFF, Norsk Toppfotball (NTF), utøvernes fagforbund (NISO) og Betsson deltok.

Riise på Color Line Stadion i AaFK-skjerf

John Arne Riise ønsker å avslutte karrieren sin i AaFK.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Bakgrunnen for forhandlingsmøtet er at NFF endret kravene til Riise da det ble kjent at 35-åringens reklamefilmer ville sendes samtidig som han spiller i eliteserien.

NRK får opplyst at det var generalsekretær Kjetil Siem og administrerende direktør i interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball, Leif Øverland, som deltok på forhandlingsmøtet tidligere i dag.

Betsson sitter med nøkkelen

Ettersom reklamefilmene med Riise vil bli vist utover sommeren, vurderer den juridiske betraktningen det som at avtalen egentlig ikke er avsluttet.

Leif Øverland

Leif Øverland mener Betsson sitter med nøkkelen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Alle ønsker John Arne tilbake, men vi ønsker ikke at et utenlandsk spillselskap skal få lov til å utnytte muligheten til å få enda mer publisitet, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

Skulle John Arne Riise spille i Tippeligaen samtidig som reklamefilmene fra det utenlandske spillselskapet Betsson går på skjermen vil det føre til et brudd på avtalen som NFF og Norsk Toppfotball (NTF) har med Norsk Tipping.

– Vi har en bransjeeksklusivitetsavtale med Norsk Tipping og da er det ikke mulig å ha spillere som i norsk Tippeliga som er reklameobjekter i ulike filmer til langt ut på sommeren. Uansett ønsker vi ikke at våre idrettsutøvere blir reklameobjekter for ulovlige spillselskap, sier Øverland.

– Jeg tror alle ble litt overrasket over at Betsson har tenkt et så massivt medietrykk til å bruke denne spilleren etter at han ønsker seg tilbake til Tippeligaen, fortsetter han.

– Hva må til for at John Arne Riise skal kunne spille i Tippeligaen denne sesongen?

– Det som står i den juridiske betraktningen er at avtalen formelt må avsluttes også fra Betsson sin side, og at Riise ikke lenger er et reklameobjekt. Det er Betsson som sitter på nøkkelen her, sier Øverland.

AaFK i tenkeboksen

Nå blir det opp til AaFK hva de ønsker å gjøre i saken. Klubbdirektør Henrik Hoff i Aalesunds Fotballklubb seier til NRK at klubben ikke har bestemt seg for hva de nå skal gjøre, men at klubbens egne advokater skal gå gjennom den juridiske betenkningen fra fotballforbundet. Det er uklart hvor lang tid dette vil ta.

Henrik Hoff

Klubbdirektør i AaFK, Henrik Hoff, vurderer nå hva de skal gjøre i Riise-saken.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

AaFK skal nå vurdere om de er villig til å ta sjansen på å skrive kontrakt med Riise. Skulle AaFK signere Ålesunderen kan NFF og Norsk Toppfotball (NTF) risikerer et eventuelt søksmål fra Norsk Tipping dersom de finner at reklamefilmene er i strid med selskapets interesser.

I går ble det klart at Betsson har frigjort Riise fra avtalen sin med spillselskapet, men at de fortsatt ønsket å vise fire allerede ferdigproduserte videoer med fotballspilleren i vår og sommer. Det er tydeligvis dette som hindrer Riise i å spille i Tippeligaen denne våren.

Stum Riise

John Arne Riise er selv ganske maktesløs i saken. Han har gjort det NFF og NTF har bedt ham om, nemlig å si opp avtalen med Betsson. Riise har ingen makt til å kreve at Betsson trekker filmene og det utenlandske spillselskapet er i sin fulle rett til å sende reklamefilmene på blant annet Discovery og Viasats TV-kanaler.

Riise har så langt ikke kommentert saken, men tidligere i dag skrev han følgende på sin egen blogg:

«Jeg tror ting ordner seg i dag. Jeg håper virkelig det, så jeg kan sette meg på flyet i ettermiddag og starte et nytt eventyr. Jeg ser jo at alderen ikke er på min side, så jeg vet at dette blir min siste klubb»

Siste nytt

 • Zuccarello med mål og målgivende

  Mats Zuccarello scoret det første målet da Minnesota Wilds vant overlegent 6-2 over Colorado Avalanche.

  Scoringen kom etter et flott overgangsspill om lag ti minutter ut i kampen og var det eneste målet i første periode.

  Zuccarello fikk pucken like foran mål fra Kirill Kaprizov, som kunne ha skutt selv, og satte den høyt i mål med et håndleddsskudd fra en trang vinkel.

  Det var nordmannens tredje scoring denne sesongen, og han har vært i storform etter skadeavbrekket. (NTB)

  Minnesota Wild v Colorado Avalanche
  Foto: Matthew Stockman / AFP
 • City med kontrollert seier

  Borussia Mönchengladbach fikk det veldig tøft i første kamp mot Manchester City i mesterligaens åttendedelsfinale.

  Kampen ble spilt i Ungarn, men var regnet som hjemmekamp for tyskerne. De klarte ikke skape noe press eller noen sjanser på «bortelaget», og Pep Guardiolas mannskap fikk tidlig kampens første mål da Cancelo dro seg inn og slo et presist innlegg på hodet til Bernardo Silva, som stanget inn 1-0.

  Etter pause fortsatte City presset, og nok en gang fikk Cancelo stå upresset og prikke et innlegg til Bernardo Silva. Denne gangen la portugiseren igjen ballen til Jesus, som pirket den over linja. 2-0 holdt kampen ut, tross en god sjanse til Mönchengladbach på overtid alene med keeper.

  I den andre kampen slet Real Madrid seg til en knepen seier borte mot Atalanta. Italienerne fikk tidlig et rødt kort på Remo Freuler da han taklet Ferland Mendy på vei igjennom forsvaret til Atalanta, og måtte forsvare seg mot et tafatt Real Madrid.

  Spanjolene slet med å skape sjanser, men like før slutt prikket Mendy ballen inn i lengste hjørnet fra rundt 20 meter.

  Dermed vant Zidanes menn 1-0 i første kamp mot Atalanta.

  Silva og Jesus
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • VM-lab blandet prøvesvar: – Sykt

  Andrew Musgrave er bekymret etter at menneskelige feil gjorde at han fikk uriktig prøvesvar på en blodprøve.

  – Det er helt sykt, forteller briten til NRK.

  Tirsdag fikk både Musgrave og lagkamerat James Clugnet beskjed fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at det var funnet antistoffer for korona i blodprøvene deres.

  Britene fikk det ikke til å stemme, ettersom de også tok en antistofftest under Tour de Ski, og de har blitt testen jevnlig for korona siden.

  – Jeg forsto at det ikke var mulig, så James sendte en e-post til FIS. Da fant de ut at de hadde blandet prøvene våre med noen andres. Det er meget spesielt, utbryter Musgrave.

  – De bør ha stålkontroll på laboratoriene når det kommer til dopingtester, utdyper han.

  FIS' etiske sjef Sarah Fussek legger seg flat når NRK ringer, og hun forsikrer om at hun har beklaget til langrennsløperne, men at det ikke er noen grunn til bekymring.

  – Analysene av dopingprøver skjer automatisk, men disse antistofftestene må legges inn manuelt. Derfor er det tastefeil som har gjort at resultatene ble blandet, forklarer hun.

  Andrew Musgrave fra Storbritannia under langrennet i skiløypene på Beitostølen Skiarena søndag
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal