Forbundet anbefaler Riise-nei

Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball anbefaler Aalesunds FK til ikke å skrive kontrakt med John Arne Riise.

Riise

John Arne Riise ønsker å avslutte karrieren i AaFK, men NFF og NTF anbefaler AaFK å ikke skrive kontrakt med Ålesunderen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I en felles meddelelse fra Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball skriver de følgende.

– Termineringen av hans avtale med et utenlandsk bettingselskap ble svært positivt mottatt av alle parter. Det viser seg imidlertid at John Arne Riise skal være frontfigur for spillselskapet i flere reklamefilmer i flere uker fremover. Dette er slik vi vurderer det ikke forenlig med spill i Tippeligaen.

– Det ble bestilt en ekstern uavhengig juridisk betraktning fra NFF og NTF som partene har fått tilsendt. Denne råder Aalesunds FK til ikke å benytte spilleren i Tippeligaen før etter at samarbeidet med det utenlandske spillselskapet også i praksis er avsluttet.

De anbefaler dermed at AaFK ikke skriver kontrakt med Riise før reklamefilmene med Betsson er sendt. Det ser dermed mørkt ut for Tippeliga-spill denne våren ettersom Betsson trolig ikke vil forkaste de ferdigproduserte filmene.

Har forhandlet siden i går

NTF, NFF og Aalesunds FK hadde i går kveld et telefonmøte hvor det ble diskutert hvordan de sammen kan sikre at John Arne Riise kan spille i Tippeligaen. Tidligere i dag har det vært forhandlingsmøte hvor NFF, Norsk Toppfotball (NTF), utøvernes fagforbund (NISO) og Betsson deltok.

Riise på Color Line Stadion i AaFK-skjerf

John Arne Riise ønsker å avslutte karrieren sin i AaFK.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Bakgrunnen for forhandlingsmøtet er at NFF endret kravene til Riise da det ble kjent at 35-åringens reklamefilmer ville sendes samtidig som han spiller i eliteserien.

NRK får opplyst at det var generalsekretær Kjetil Siem og administrerende direktør i interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball, Leif Øverland, som deltok på forhandlingsmøtet tidligere i dag.

Betsson sitter med nøkkelen

Ettersom reklamefilmene med Riise vil bli vist utover sommeren, vurderer den juridiske betraktningen det som at avtalen egentlig ikke er avsluttet.

Leif Øverland

Leif Øverland mener Betsson sitter med nøkkelen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Alle ønsker John Arne tilbake, men vi ønsker ikke at et utenlandsk spillselskap skal få lov til å utnytte muligheten til å få enda mer publisitet, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

Skulle John Arne Riise spille i Tippeligaen samtidig som reklamefilmene fra det utenlandske spillselskapet Betsson går på skjermen vil det føre til et brudd på avtalen som NFF og Norsk Toppfotball (NTF) har med Norsk Tipping.

– Vi har en bransjeeksklusivitetsavtale med Norsk Tipping og da er det ikke mulig å ha spillere som i norsk Tippeliga som er reklameobjekter i ulike filmer til langt ut på sommeren. Uansett ønsker vi ikke at våre idrettsutøvere blir reklameobjekter for ulovlige spillselskap, sier Øverland.

– Jeg tror alle ble litt overrasket over at Betsson har tenkt et så massivt medietrykk til å bruke denne spilleren etter at han ønsker seg tilbake til Tippeligaen, fortsetter han.

– Hva må til for at John Arne Riise skal kunne spille i Tippeligaen denne sesongen?

– Det som står i den juridiske betraktningen er at avtalen formelt må avsluttes også fra Betsson sin side, og at Riise ikke lenger er et reklameobjekt. Det er Betsson som sitter på nøkkelen her, sier Øverland.

AaFK i tenkeboksen

Nå blir det opp til AaFK hva de ønsker å gjøre i saken. Klubbdirektør Henrik Hoff i Aalesunds Fotballklubb seier til NRK at klubben ikke har bestemt seg for hva de nå skal gjøre, men at klubbens egne advokater skal gå gjennom den juridiske betenkningen fra fotballforbundet. Det er uklart hvor lang tid dette vil ta.

Henrik Hoff

Klubbdirektør i AaFK, Henrik Hoff, vurderer nå hva de skal gjøre i Riise-saken.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

AaFK skal nå vurdere om de er villig til å ta sjansen på å skrive kontrakt med Riise. Skulle AaFK signere Ålesunderen kan NFF og Norsk Toppfotball (NTF) risikerer et eventuelt søksmål fra Norsk Tipping dersom de finner at reklamefilmene er i strid med selskapets interesser.

I går ble det klart at Betsson har frigjort Riise fra avtalen sin med spillselskapet, men at de fortsatt ønsket å vise fire allerede ferdigproduserte videoer med fotballspilleren i vår og sommer. Det er tydeligvis dette som hindrer Riise i å spille i Tippeligaen denne våren.

Stum Riise

John Arne Riise er selv ganske maktesløs i saken. Han har gjort det NFF og NTF har bedt ham om, nemlig å si opp avtalen med Betsson. Riise har ingen makt til å kreve at Betsson trekker filmene og det utenlandske spillselskapet er i sin fulle rett til å sende reklamefilmene på blant annet Discovery og Viasats TV-kanaler.

Riise har så langt ikke kommentert saken, men tidligere i dag skrev han følgende på sin egen blogg:

«Jeg tror ting ordner seg i dag. Jeg håper virkelig det, så jeg kan sette meg på flyet i ettermiddag og starte et nytt eventyr. Jeg ser jo at alderen ikke er på min side, så jeg vet at dette blir min siste klubb»

Siste nytt

 • Vålerenga kjemper om europa-seier

  Vålerenga Sjakklubb, med Magnus Carlsen i spissen, kjemper om seiren i europacupen. Etter den femte runden ligger de på en fjerdeplass, på lik poengsum som Alkaloid, som leder. Det gjenstår to runder.

  Europacup i sjakk
  Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix
 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Da vinden snudde