Hopp til innhold

NFF går til søksmål for Instagram-bilde av Ødegaard og Haaland

Norges Fotballforbund (NFF) tar spillselskapet Trannel til retten for det de mener er ulovlig bildebruk av landslagsstjerner.

Ødegaard og Haaland

LANDSLAGSSTJERNER: Her er Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland i aksjon på en trening under landslagssamlingen i mars. Dette er ikke bildet som ble brukt av Unibet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det bekrefter partene overfor NRK onsdag.

Ifølge Trannel krever NFF opp mot tre millioner kroner, men NFF har hverken bekreftet eller avkreftet beløp.

Konflikten bunner i en såkalt Instagram-story fra 24. mars i fjor. Unibet, som eies av Trannel, la ut et bilde av Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland i landslagsdrakt.

Norge åpnet VM-kvaliken borte mot Gibraltar samme dag. På bildet skal det ha vært tekst som omtalte Norges kommende kamp.

Partene ønsker ikke å dele det aktuelle bildet.

Slik begrunner NFF søksmålet

Ifølge Trannel eies bildet av det internasjonale bildebyrået Getty Images. Spillselskapet mener bruken er lovlig fordi lisensen «tillater bruk i sosiale medier hvis bruken er av allmenn interesse».

Samtidig har Getty Images også begrensninger på redaksjonelle bilder, blant annet knyttet til bruk i reklame og kommersielle sammenhenger.

Norsk Tipping er som kjent hovedsponsoren til NFF. Landslagsstjernene er brukt i mange kampanjer og reklamefilmer for Norsk Tipping.

Haaland og Ødegaard
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Tomas Øivind Kristensen fra advokatfirmaet Kleven & Kristensen representerer NFF i saken.

«NFF har tatt ut søksmål mot Unibet/Trannel med bakgrunn i at Unibet etter NFFs oppfatning urettmessig har benyttet landslagsspillere i reklame for Unibet/Unibets spillprodukter», skriver Kristensen i en epost til NRK.

NRK har stilt en rekke spørsmål til NFF via Kristensen.

NFF gir imidlertid ett svar fordi de ikke ønsker å prosedere saken i detalj i media.

Advokaten begrunner søksmålet på følgende måte:

«Saken er bragt inn for Oslo tingrett og NFF ønsker ikke å kommentere detaljene i saken utover at forbundet finner det helt riktig og nødvendig å gå til et slikt skritt for å verne om de verdiene landslaget og landslagsspillerne representerer, samt at det naturligvis er helt essensielt å ivareta og beskytte rettighetene til Norsk Tipping som NFFs og norsk fotballs største samarbeidspartner. For øvrig reiser saken også noen prinsipielle spørsmål knyttet til erstatningsutmåling og sondringen mellom redaksjonell og kommersiell bruk av bilder av spillere som det fra NFFs ståsted er sentralt å få avklart».

Mener kravet er urimelig

Advokat Nicholas Foss Barbantonis fra firmaet Simonsen Vogt Wiig representerer Trannel i saken.

I tilsvaret er påstanden at spillselskapet frifinnes.

På basis av de fakta som foreligger per i dag, mener Trannel at NFF ikke har krav på hverken vederlag eller erstatning. Dette standpunktet kan endre seg etter hvert som NFF legger frem forespurt dokumentasjon vedrørende rettighetene som påstås krenket, skriver Barbantonis i en epost til NRK.

Trannel mener søksmålet er urimelig, særlig fordi det bare var 390 personer som så Instagram-storyen, ifølge spillselskapet.

Innlegget knyttet seg til en landskamp, og var av aktuell og allmenn interesse. I den grad retten skulle komme til at innlegget utgjør kommersiell varemerkebruk og/eller urettmessig gjengivelse/offentlig visning av personfoto, så skal vederlaget fastsettes utfra omfanget av utnyttelsen. Når det kun var 390 personer som så innlegget i løpet av de 24 timene det lå ute, så er det vanskelig å forstå hvordan det skulle medføre et vederlags- eller erstatningsansvar på hele tre millioner kroner, skriver Barbantonis videre.

Trannel prøver å løse saken utenfor domstolen, opplyser advokaten.

Et forlikstilbud ble avvist av NFF, ifølge Barbantonis, som også sier at selskapet har fremmet ønske om rettsmekling.

NRK har lagt frem Trannels påstander for NFF, men fotballforbundet har valgt å ikke imøtegå dem.

NFF har heller ikke besvart spørsmål om størrelsen på kravet.

Hva mener Trannel ville vært en rimelig løsning?

Av hensyn til en eventuell rettsmekling er det ikke ønskelig å si noe om dette på nåværende tidspunkt, svarer Barbantonis.

Saken er berammet i Oslo tingrett 30. og 31. august.

Sportsnyheter

Guttormsen millimeter unna skrekkulykke før første VM

Først satte han personlig rekord. I neste forsøk klarte Simen Guttormsen bare så vidt å unngå at lista gikk rett i øyet hans.

Siste nytt

 • Dansk politi ransaket sykkellags hotell og biler dagen før Tour-starten

  Politiet i København er torsdag morgen på plass på Hotel Scandic i Glostrup i København der Tour de France-laget Bahrain-Victorious bor før rittet starter i den danske hovedstaden fredag.

  Politiet ankom hotellet klokken 5.30 torsdag morgen, skriver laget selv på sine nettsider.

  Torsdagens ransakelse kom etter at flere av lagets ryttere og ansatte fikk hjemmene sine ransaket mandag. Ransakelsene skjer etter forespørsel fra fransk politi.

  – Politiet ransaket lagets kjøretøy og romene til rytterne og de ansatte. Laget samarbeider fullt og helt etter politibetjentenes ønsker, og ransakingene var gjennomført innen to timer. Ingen gjenstander ble tatt med av politiet.

  – Vi er til stede på hotell i Brøndby. Det er snakk om en politioperasjon i en aktuell sak som ikke utgjør noen fare for borgerne, sier Lars Karlsen, visepolitiinspektør i Københavns Politi, til Ekstra Bladet.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Norge stiller med 22 utøvere i friidretts-VM

  Norges Friidrettsforbund sender åtte kvinner og 14 menn til VM i friidrett i Eugene. Mesterskapet varer fra 15. til 24. juli.

  Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm er de fremste profilene, men ennå ikke helt sikkert at sistnevnte konkurrerer. Han trener seg for tiden opp etter en lårskade.

  Stav for herrer og 1500 meter for herrer er øvelsene der Norge fyller kvoten på fem utøvere.

  Seks av kvinnene er kvalifisert for individuelle øvelser:

  Elisabeth Slettum, IL Skjalg – 200 meter
  Hedda Hynne, IK Tjalve – 800 meter.
  Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve – 5000 meter.
  Amalie Iuel, IK Tjalve – 400 meter hekk
  Line Kloster, SK Vidar – 400 meter hekk
  Beatrice Nedberge Llano, Laksevåg TIL – Slegge

  I tillegg er Linn Oppegaard, Moss IL, og Astri Ayo Lakeri Ertzgaard, IK Tjalve, tatt ut. De skal delta på 4x400 meter stafett sammen med Slettum, Iuel og Kloster.

  Samtlige 14 menn er tatt ut for å representere Norge i individuelle øvelser:

  Ferdinand Kvan Edman, IK Tjalve – 1500 meter.
  Filip Ingebrigtsen, Sandnes IL – 1500 meter.
  Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL – 1500 meter og 5000 meter.
  Narve Gilje Nordås, Sandnes IL – 5000 meter.
  Karsten Warholm, Dimna IL – 400 meter hekk.
  Jacob Boutera, Ullensaker/Kisa IL – 3000 meter hinder.
  Tom Erling Kårbø, Stord IL – 3000 meter hinder.
  Sondre Guttormsen, SK Vidar – Stav.
  Simen Guttormsen, SK Vidar – Stav.
  Pål Haugen Lillefosse, Fana IL – Stav.
  Marcus Thomsen, IL Norna-Salhus – Kule.
  Eivind Henriksen, IK Tjalve – Slegge.
  Thomas Mardal, Gloppen Friidrettslag – Slegge.
  Sander Aae Skotheim, IK Tjalve – 10-kamp.

  Årets Bilde - Rekordsjokk
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
 • Zuccarello mister viktig lagkamerat

  Den sveitsiske vingen Kevin Fiala byttes bort fra Mats Zuccarellos Minnesota Wild til Los Angeles Kings. Fiala var en av Wilds fremste spillere sist sesong.

  Avtalen mellom klubbene ble bekreftet natt til torsdag.

  Det har lenge versert rykter om at Wild måtte kvitte seg med Fiala, som sist sesong noterte seg for karrierebeste i NHL med 85 poeng i grunnserien. Han scoret 33 mål og fikk 52 målgivende pasninger. 25-åringen var dessuten kun én av to Wild-spillere som spilte alle 82 kampene i grunnserien.

  Fiala var på utgående kontrakt og ville trolig uansett ha forlatt Wild gratis. Wild-leder Bill Guerin har lenge vært åpen om at klubben ikke kan gi Fiala ny kontrakt som følge av en trang økonomisk situasjon.

  – Vi visste det og Kings visste det. Det var ingen vits i å prøve å gi ham en dårlig kontrakt, sa Guerin da avtalen ble bekreftet. (NTB)

  Mats Zuccarello
  Foto: Harrison Barden / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste