Hopp til innhold

NFF går til søksmål for Instagram-bilde av Ødegaard og Haaland

Norges Fotballforbund (NFF) tar spillselskapet Trannel til retten for det de mener er ulovlig bildebruk av landslagsstjerner.

Ødegaard og Haaland

LANDSLAGSSTJERNER: Her er Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland i aksjon på en trening under landslagssamlingen i mars. Dette er ikke bildet som ble brukt av Unibet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det bekrefter partene overfor NRK onsdag.

Ifølge Trannel krever NFF opp mot tre millioner kroner, men NFF har hverken bekreftet eller avkreftet beløp.

Konflikten bunner i en såkalt Instagram-story fra 24. mars i fjor. Unibet, som eies av Trannel, la ut et bilde av Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland i landslagsdrakt.

Norge åpnet VM-kvaliken borte mot Gibraltar samme dag. På bildet skal det ha vært tekst som omtalte Norges kommende kamp.

Partene ønsker ikke å dele det aktuelle bildet.

Slik begrunner NFF søksmålet

Ifølge Trannel eies bildet av det internasjonale bildebyrået Getty Images. Spillselskapet mener bruken er lovlig fordi lisensen «tillater bruk i sosiale medier hvis bruken er av allmenn interesse».

Samtidig har Getty Images også begrensninger på redaksjonelle bilder, blant annet knyttet til bruk i reklame og kommersielle sammenhenger.

Norsk Tipping er som kjent hovedsponsoren til NFF. Landslagsstjernene er brukt i mange kampanjer og reklamefilmer for Norsk Tipping.

Haaland og Ødegaard
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Tomas Øivind Kristensen fra advokatfirmaet Kleven & Kristensen representerer NFF i saken.

«NFF har tatt ut søksmål mot Unibet/Trannel med bakgrunn i at Unibet etter NFFs oppfatning urettmessig har benyttet landslagsspillere i reklame for Unibet/Unibets spillprodukter», skriver Kristensen i en epost til NRK.

NRK har stilt en rekke spørsmål til NFF via Kristensen.

NFF gir imidlertid ett svar fordi de ikke ønsker å prosedere saken i detalj i media.

Advokaten begrunner søksmålet på følgende måte:

«Saken er bragt inn for Oslo tingrett og NFF ønsker ikke å kommentere detaljene i saken utover at forbundet finner det helt riktig og nødvendig å gå til et slikt skritt for å verne om de verdiene landslaget og landslagsspillerne representerer, samt at det naturligvis er helt essensielt å ivareta og beskytte rettighetene til Norsk Tipping som NFFs og norsk fotballs største samarbeidspartner. For øvrig reiser saken også noen prinsipielle spørsmål knyttet til erstatningsutmåling og sondringen mellom redaksjonell og kommersiell bruk av bilder av spillere som det fra NFFs ståsted er sentralt å få avklart».

Mener kravet er urimelig

Advokat Nicholas Foss Barbantonis fra firmaet Simonsen Vogt Wiig representerer Trannel i saken.

I tilsvaret er påstanden at spillselskapet frifinnes.

På basis av de fakta som foreligger per i dag, mener Trannel at NFF ikke har krav på hverken vederlag eller erstatning. Dette standpunktet kan endre seg etter hvert som NFF legger frem forespurt dokumentasjon vedrørende rettighetene som påstås krenket, skriver Barbantonis i en epost til NRK.

Trannel mener søksmålet er urimelig, særlig fordi det bare var 390 personer som så Instagram-storyen, ifølge spillselskapet.

Innlegget knyttet seg til en landskamp, og var av aktuell og allmenn interesse. I den grad retten skulle komme til at innlegget utgjør kommersiell varemerkebruk og/eller urettmessig gjengivelse/offentlig visning av personfoto, så skal vederlaget fastsettes utfra omfanget av utnyttelsen. Når det kun var 390 personer som så innlegget i løpet av de 24 timene det lå ute, så er det vanskelig å forstå hvordan det skulle medføre et vederlags- eller erstatningsansvar på hele tre millioner kroner, skriver Barbantonis videre.

Trannel prøver å løse saken utenfor domstolen, opplyser advokaten.

Et forlikstilbud ble avvist av NFF, ifølge Barbantonis, som også sier at selskapet har fremmet ønske om rettsmekling.

NRK har lagt frem Trannels påstander for NFF, men fotballforbundet har valgt å ikke imøtegå dem.

NFF har heller ikke besvart spørsmål om størrelsen på kravet.

Hva mener Trannel ville vært en rimelig løsning?

Av hensyn til en eventuell rettsmekling er det ikke ønskelig å si noe om dette på nåværende tidspunkt, svarer Barbantonis.

Saken er berammet i Oslo tingrett 30. og 31. august.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal