Godset bekrefter syv varsler med anklager om rasisme og trakassering

Mandag ble det gjort kjent at Henrik Pedersen beholder jobben som hovedtrener i Strømsgodset etter rasismeanklagene mot ham fra en ansatt. Men nå har saken fått en ny utvikling.

Henrik Pedersen

Henrik Pedersen har vært i hardt vær de siste dagene.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det var TV 2 som først tirsdag kunne melde at det til Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) har kommet ytterlige syv rasismevarsler på Pedersen.

De skal ha kommet fra Strømsgodsets spillergruppe.

NRK får senere opplyst det samme tirsdag formiddag.

– Jeg er har vært og er kjent med at det har kommet syv meldinger fra spillere til NISO med generelle anklager mot Henrik Pedersen. Men det er anonyme meldinger uten noe konkret innhold, sier Godset-styreleder, Ivar Strømsjordet, til NRK.

Når NRK påpeker at det er snakk om ytterligere syv varsler og ikke bare ett, gjentar styrelederen at de ikke kjenner innholdet konkret.

– Det hadde vi gjerne sett at vi hadde fått. Vi har vært i kontakt med advokaten i NISO og har oppfordret de varslerne om å stå frem slik at det ikke er anonymt. Da er det konkret. Det har de ikke gjort.

– Står det ingenting i de varslene?

– Det vi har fått tilbake fra NISO er at vi har fått varsler om rasisme og trakassering, men ikke noe konkret om hva dette måtte være, sier Strømsjordet.

Styreleder viser til beskjed fra kaptein

Det var fredag sist uke at både Eurosport og Nettavisen omtalte det som var et internt varsel fra en ansatt i Strømsgodset om angivelige rasistiske bemerkninger fra Henrik Pedersen overfor personer i klubben.

Eliteserien fotball 2020: Odd - Strømsgodset (1-3)

STOPP: Henrik Pedersen med et rødt bånd rundt armen med påskriften STOPP. I høst var det flere rasismesaker i norsk fotball som førte til Stopp rasismen-kampanjen.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Klubben startet kort tid etter en intern granskning av saken. Styreleder Strømsjordet mener de i denne granskningen også fikk en form for formell beskjed fra lagets danske kaptein, Mikkel Maigaard.

Ifølge Strømsjordet viste Maigaard til flere møter i spillergruppen, også individuelle møter med enkeltspillere, og rapporterte videre til styret at «det ikke har vært noen saker som peker på rasisme mot noen av spillerne fra trener Pedersen».

– Den meldingen hadde vi fra kapteinen på vegne av spillergruppa da vi behandlet dette i styret. Så visste vi at det var syv meldinger, de var anoyme, men ikke noe om innholdet for de var ikke konkrete, sier Strømsjordet.

«Avdekket uheldige episoder»

Beskjeden fra klubbkapteinen skal altså ha vært tema gjennom møter mandag og del av beslutningsgrunnlaget for at styret kvelden 2. påskedag hadde konkludert.

I en pressemelding skrev nemlig Strømsgodset at Pedersen beholder jobben og at «​de ikke opplever at han har utvist rasistiske holdninger mot ansatte i klubben. Styret tar sterkt avstand fra rasisme og vil understreke at det er nulltoleranse mot rasistiske holdninger i klubben», heter det.

Styret skriver likevel i utredningen at de «har avdekket uheldige episoder som styret tar på største alvor. Dette er adressert og vil bli håndtert internt».

Reagerer sterkt på Godsets kommunikasjon

Monsen

ADVOKAT: Eirik Monsen i NISO.

Foto: NISO

NISO-advokat Eirik Monsen jobber for den første og opprinnelige varsleren som fikk sin sak behandlet av klubbens styre. Han er klar på at hans klient ikke stiller seg bak pressemeldingen som er sendt ut og det har de også gitt uttrykk for overfor klubben.

Han forteller at det er flere forhold i kommunikasjonen som de opplever ikke samsvarer med realiteten i saken og som de karakteriserer som sterkt misvisende.

– Det påpekes blant annet i pressemeldingen at det var avdekket «uheldige episoder». Da er det viktig å poengtere at det eneste som er rapportert inn fra min klient er knyttet til rasisme. Det er ikke relatert til andre forhold knytte til lederstil eller andre ting det kunne være. Det er rasisme som anført og varslet om til arbeidsgiver, sier Monsen.

– En oppfatning vi ikke kan dele

Ifølge Monsen har Pedersen mottatt en reaksjon fra klubben som følge av saken og advokaten sier at klubben er i sin fulle rett til å beslutte å ikke terminere avtalen med treneren.

– Men det jeg reagerer sterkest på når det gjelder pressemeldingen er at de opplever at han ikke har utvist rasistiske holdninger mot ansatte i klubben. Det er en oppfatning vi ikke kan dele. Det er det min klient opplever, at det har vært rasisme og rasistiske holdninger mot ham direkte.

– Min klient var nok veldig skuffet da han fikk den pressemeldingen og det har vært krevende for ham å stå i den prosessen. Det er belastende å få servert en sånn pressmelding som han ikke kan stå inne for, sier Eirik Monsen.

Til den knallharde kritikken fra varslerens advokat, svarer styreleder i Strømsgodset slik:

– Både varsler og Henrik Pedersen hadde kommentarer til innholdet i pressemeldingen. Men den pressemeldingen er styrets konklusjon og vurdering, sier Strømsjordet.

– Det var ikke en felles pressemelding. Det kan være begge parter hadde kommentarer til innholdet. Det ligger i sakens natur når de er så uenige som de er om hva som faktisk har skjedd.

Eliteserien fotball 2020: Odd - Strømsgodset (1-3)

MÅTTE SVARE FOR SEG: Henrik Pedersen, her avbildet sist sesong.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

– Belastende dager

Henrik Pedersen har selv benektet anklagene mot ham i en e-post til VG.

– Jeg har personlig ikke vært i tvil om at anklagene var grunnløse, og at jeg ville bli renvasket.

– Men det har svært belastende dager, hvor jeg på grunn av klubbens interne undersøkelser, har valgt ikke å kommentere saken offentlig, fordi jeg ikke ville forstyrre den viktige prosessen, skrev Pedersen.

Siste nytt

 • Barcelona ble cupmestere

  Barcelona kjørte over Athletic Bilbao i den spanske cupfinalen lørdag kveld og sikret dermed sin første tittel på to år.

  Lionel Messi scoret to ganger, mens Antoine Griezmann og Frenkie De Jong scoret en gang hver i 4-0-seieren.

  Klubben har også mulighet til å vinne den spanske ligaen denne sesongen.

  Copa del Rey - 2020/21 Final - FC Barcelona v Athletic Bilbao
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Sheffield United rykket ned

  Sheffield United klarte ikke å ta poeng borte mot Wolverhampton lørdag kveld.

  Med 1-0-tapet er det ikke lenger en teoretisk mulighet for Sander Berges klubb å holde seg i Premier League.

  Klubben overrasket stort i fjor, men nå er det altså klart at de spiller i Championship neste sesong.

  Willian José scoret målet for Wolverhampton.

  Berge
  Foto: Mike Egerton / AFP
 • Mol og Sørum med enkel seier

  Etter nesten to år uten å spille kamper på verdenstouren, vant Anders Mol og Christian Sørum enkelt i sin første kamp i turneringen i Mexico.

  Duoen slo mexicanske Stephens og Sarabia 2-0 i sett. Neste kamp er søndag.

  Turneringen er en firestjerners-turnering, det nest øverste nivået på verdenstouren.

  Mol og Sørum
  Foto: Susanne Michaelsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal