Hopp til innhold

Godset bekrefter syv varsler med anklager om rasisme og trakassering

Mandag ble det gjort kjent at Henrik Pedersen beholder jobben som hovedtrener i Strømsgodset etter rasismeanklagene mot ham fra en ansatt. Men nå har saken fått en ny utvikling.

Henrik Pedersen

Henrik Pedersen har vært i hardt vær de siste dagene.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det var TV 2 som først tirsdag kunne melde at det til Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) har kommet ytterlige syv rasismevarsler på Pedersen.

De skal ha kommet fra Strømsgodsets spillergruppe.

NRK får senere opplyst det samme tirsdag formiddag.

– Jeg er har vært og er kjent med at det har kommet syv meldinger fra spillere til NISO med generelle anklager mot Henrik Pedersen. Men det er anonyme meldinger uten noe konkret innhold, sier Godset-styreleder, Ivar Strømsjordet, til NRK.

Når NRK påpeker at det er snakk om ytterligere syv varsler og ikke bare ett, gjentar styrelederen at de ikke kjenner innholdet konkret.

– Det hadde vi gjerne sett at vi hadde fått. Vi har vært i kontakt med advokaten i NISO og har oppfordret de varslerne om å stå frem slik at det ikke er anonymt. Da er det konkret. Det har de ikke gjort.

– Står det ingenting i de varslene?

– Det vi har fått tilbake fra NISO er at vi har fått varsler om rasisme og trakassering, men ikke noe konkret om hva dette måtte være, sier Strømsjordet.

Styreleder viser til beskjed fra kaptein

Det var fredag sist uke at både Eurosport og Nettavisen omtalte det som var et internt varsel fra en ansatt i Strømsgodset om angivelige rasistiske bemerkninger fra Henrik Pedersen overfor personer i klubben.

Eliteserien fotball 2020: Odd - Strømsgodset (1-3)

STOPP: Henrik Pedersen med et rødt bånd rundt armen med påskriften STOPP. I høst var det flere rasismesaker i norsk fotball som førte til Stopp rasismen-kampanjen.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Klubben startet kort tid etter en intern granskning av saken. Styreleder Strømsjordet mener de i denne granskningen også fikk en form for formell beskjed fra lagets danske kaptein, Mikkel Maigaard.

Ifølge Strømsjordet viste Maigaard til flere møter i spillergruppen, også individuelle møter med enkeltspillere, og rapporterte videre til styret at «det ikke har vært noen saker som peker på rasisme mot noen av spillerne fra trener Pedersen».

– Den meldingen hadde vi fra kapteinen på vegne av spillergruppa da vi behandlet dette i styret. Så visste vi at det var syv meldinger, de var anoyme, men ikke noe om innholdet for de var ikke konkrete, sier Strømsjordet.

«Avdekket uheldige episoder»

Beskjeden fra klubbkapteinen skal altså ha vært tema gjennom møter mandag og del av beslutningsgrunnlaget for at styret kvelden 2. påskedag hadde konkludert.

I en pressemelding skrev nemlig Strømsgodset at Pedersen beholder jobben og at «​de ikke opplever at han har utvist rasistiske holdninger mot ansatte i klubben. Styret tar sterkt avstand fra rasisme og vil understreke at det er nulltoleranse mot rasistiske holdninger i klubben», heter det.

Styret skriver likevel i utredningen at de «har avdekket uheldige episoder som styret tar på største alvor. Dette er adressert og vil bli håndtert internt».

Reagerer sterkt på Godsets kommunikasjon

Monsen

ADVOKAT: Eirik Monsen i NISO.

Foto: NISO

NISO-advokat Eirik Monsen jobber for den første og opprinnelige varsleren som fikk sin sak behandlet av klubbens styre. Han er klar på at hans klient ikke stiller seg bak pressemeldingen som er sendt ut og det har de også gitt uttrykk for overfor klubben.

Han forteller at det er flere forhold i kommunikasjonen som de opplever ikke samsvarer med realiteten i saken og som de karakteriserer som sterkt misvisende.

– Det påpekes blant annet i pressemeldingen at det var avdekket «uheldige episoder». Da er det viktig å poengtere at det eneste som er rapportert inn fra min klient er knyttet til rasisme. Det er ikke relatert til andre forhold knytte til lederstil eller andre ting det kunne være. Det er rasisme som anført og varslet om til arbeidsgiver, sier Monsen.

– En oppfatning vi ikke kan dele

Ifølge Monsen har Pedersen mottatt en reaksjon fra klubben som følge av saken og advokaten sier at klubben er i sin fulle rett til å beslutte å ikke terminere avtalen med treneren.

– Men det jeg reagerer sterkest på når det gjelder pressemeldingen er at de opplever at han ikke har utvist rasistiske holdninger mot ansatte i klubben. Det er en oppfatning vi ikke kan dele. Det er det min klient opplever, at det har vært rasisme og rasistiske holdninger mot ham direkte.

– Min klient var nok veldig skuffet da han fikk den pressemeldingen og det har vært krevende for ham å stå i den prosessen. Det er belastende å få servert en sånn pressmelding som han ikke kan stå inne for, sier Eirik Monsen.

Til den knallharde kritikken fra varslerens advokat, svarer styreleder i Strømsgodset slik:

– Både varsler og Henrik Pedersen hadde kommentarer til innholdet i pressemeldingen. Men den pressemeldingen er styrets konklusjon og vurdering, sier Strømsjordet.

– Det var ikke en felles pressemelding. Det kan være begge parter hadde kommentarer til innholdet. Det ligger i sakens natur når de er så uenige som de er om hva som faktisk har skjedd.

Eliteserien fotball 2020: Odd - Strømsgodset (1-3)

MÅTTE SVARE FOR SEG: Henrik Pedersen, her avbildet sist sesong.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

– Belastende dager

Henrik Pedersen har selv benektet anklagene mot ham i en e-post til VG.

– Jeg har personlig ikke vært i tvil om at anklagene var grunnløse, og at jeg ville bli renvasket.

– Men det har svært belastende dager, hvor jeg på grunn av klubbens interne undersøkelser, har valgt ikke å kommentere saken offentlig, fordi jeg ikke ville forstyrre den viktige prosessen, skrev Pedersen.

Siste nytt

 • Surt hjemmetap for Deilas Standard Liège

  Standard Liège tapte 0-2 hjemme for Seraing United i den belgiske toppdivisjonen fredag. Med det røk seiersrekken på fire kamper for Ronny Deilas lag.

  Standard Liège var storfavoritter i fredagens oppgjør motSeraing som kun sto med to seirer hittil og lå under streken. Likevel var det bortelaget som fikk med seg alle poengene ved hjelp av scoringer av Mamadou Mbow og Morgan Poaty.

  Aron Dønnum ble byttes ut allerede etter 26 minutter i kampen.

  Liège-klubben har elleve poeng opp til serieleder Royal Antwerp med én kamp mer spilt. I neste kamp venter Charleroi på bortebane. (NTB)

  MLS: Chicago Fire at New York City FC
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Bayern slo tilbake – første seier på fem kamper

  Bayern München har slitt i tysk Bundesliga i det siste. Fredag tok storklubben sin første seier på fem kamper da Leverkusen ble slått 4-0.

  Stjerneskuddet Jamal Musiala (19) storspilte og bidro med tre målpoeng. Den offensive midtbanespilleren står med fem ligascoringer på sju kamper denne sesongen.

  München-klubben innledet sesongen storslagent med ni poeng og 15-1 i målforskjell på de tre første kampene. Deretter ble det imidlertid tyngre for klubben som i de fire neste spilte tre uavgjort før de tapte 0-1 for Augsburg sist runde.

  Fredag var de tilbake på vinnersporet da de kjørte over et svakt Leverkusen. Det var Leroy Sane, nevnte Musiala, Sadio Mané og Thomas Müller som sørget for en imponerende 4-0-seier i München. (NRK/NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Vil at russere som tar avstand fra krig bør konkurrere

  IOC-president Thomas Bach tar russiske utøvere i forsvar i et stort intervju med italienske Corriere Della Sera.

  Han mener at det ikke var russiske idrettsutøvere som startet krigen, og at de som tar avstand fra Putins krigføring bør få konkurrere.

  – De som har tatt avstand fra regimet bør kunne konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få russiske passidrettsutøvere som ikke støtter krigen til å konkurrere igjen. Men det er ikke lett, sier Bach til avisen.

  Thomas Bach
  Foto: LAURENT GILLIERON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste