NRK Meny
Normal

De intense minuttene før start: Nerver, puls og oppkast

ST. MORITZ (NRK): Nesten ingen får snakke med Henrik Kristoffersen rett før start. Slik er de siste minuttene for mange av alpinistene.

Henrik hadde tid til et lite smil til NRK under oppvarmingen til dagens storslalåm i VM.

SNART KLAR: Henrik Kristoffersen gjør seg klar til start sammen med fysisk trener Lars Mæland og servicemann Philippe Petitjean.

– Henrik er i en boble før start, forteller landslagets fysiske trener, Lars Mæland.

Han står noen meter fra Henrik Kristoffersen og snakker med NRK. Det nærmer seg storslalåm i VM og dagens startnummer fire har vært på toppen en god stund allerede. 22-åringen ser ikke ut til å ense omverdenen, selv om startområdet i St. Moritz kryr av alpinister, trenere og servicemennesker.

Her legges grunnlaget for det som kan bli en VM-medalje.

Med musikk på øret

På øret har Kristoffersen musikk. Sangen «Blood Command» med High five for life går igjen, har han fortalt. Det kommer også «pep talk»-telefon fra faren Lars Kristoffersen.

– Han har fullt fokus på arbeidsoppgaver, og går gjennom løypa og slikt. Han er veldig fokusert. Vi snakker litt, men det er svært få som får snakke til ham. Du må spille på lag med ham, hehe, forteller Mæland og smiler.

Startområdet storslalåm St. Moritz

TRAVELT: Det er mye som skjer før et VM-renn, både for utøvere og personene rundt. Her er starten av storslalåmløypa.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Oppvarmingen fortsetter, og Kristoffersen koster på seg et lite smil bort til NRKs team - på god avstand, bak et blått gjerde. Servicemannen Philippe Petitjean, fra Rossignol, jobber på spreng med ski og utstyr. Kristoffersen er tilbake på gamle ski, og alle er spent.

– Jeg husker ikke helt hva jeg tenker rett før start, jeg, hevder Kristoffersen.

– Jeg spenner skoene og Lars Mæland slår litt på lårene mine, så drikker jeg litt Red Bull og starter. Jeg knoker med Lars og servicemannen min, og et par minutter før det har jeg ringt fatter'n, oppsummerer han kort.

– I en egen verden

Flere ganger har han uttalt at han kaster opp før start. Nina Løseth gjorde det samme før hennes storslalåm. Nervene er i høyspenn og fokuset ett sted: å kjøre best mulig.

Startområdet St. Moritz storslalåm

FASIT: Trenerne følger storslalåmrennet på en bitteliten skjerm i startområdet.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Jeg er i min egen lille verden. Det er en kamp for å holde nervene under kontroll, samtidig som man ikke blir nonchalant og later som de ikke er der, fortalte Kjetil Jansrud før VM.

– Jeg tenker på å angripe. Man psyker seg opp til å tørre, sier Leif Kristian Haugen.

Så fort Kristoffersen har satt utfor, løper trener Mæland tilbake. Han må rekke å se rennet på en mini-skjerm noen meter fra startboden. Et drøyt minutt senere har de fasiten. Kristoffersen viste bedre storslalåmtakter enn på lenge. Mæland og Petitjean viser tommel opp.

Vel nede i målområdet har VM-håpet roet seg. Han ligger på femteplass etter første omgang, er på skuddhold og tydelig fornøyd. Det er ennå et par timer til utøverne skal tilbake på toppen og gå igjennom de samme rutinene enda en gang.

Forskjellen er bare at det er nå det virkelig gjelder.

Siste nytt

 • Kritiserer ligacuptrekning

  Fans og medier i England mislikte sterkt torsdagens trekning i ligacupen, som fant sted i Kina før de fleste på balløya var våkne. Engelsk fotball håper nemlig å øke interessen i Asia. Daily Telegraph er blant avisene som kritiserer opplegget, skriver NTB. Slik spilles 3. runde:

  Bournemouth – Brighton, Crystal Palace – Huddersfield, Leicester – Liverpool, West Bromwich – Manchester City, Arsenal – Doncaster, Aston Villa – Middlesbrough, Brentford – Norwich, Bristol City – Stoke, Burnley – Leeds United, Chelsea – Nottingham Forest, Everton – Sunderland, Manchester United – Burton, Reading – Swansea, Tottenham – Barnsley/Derby, West Ham–Bolton, Wolverhampton–Bristol Rovers.

  United
  Foto: GEOFF CADDICK / AFP
 • Zekhnini testet seg mot Real

  Rafik Zekhnini spilte hele 2.-omgang da Fiorentina møtte Real Madrid i en privatkamp i den spanske hovedstaden. Jordan Veretout sendte gjestene i føringen før Borja Mayoral og Cristiano Ronaldo snudde kampen før pause til 2-1, som også ble sluttresultatet. Zekhnini fikk sin Serie A-debut i 0-3-tapet for Inter forrige uke.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Zürich
Friidrett: Diamond League, Zürich
4-4-2 Europaligaen: Rosenborg - Ajax
Friidrett: Diamond League fra Zürich