Hopp til innhold

Sendes hjem mot sin vilje

Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla får ikke fullføre Tour de Ski. Det har landslagsledelsen bestemt.

Maiken og Ingvild

VIL, VIL, VIL: OL-heltene Ingvild Flugstad Østerg og Maiken Caspersen Falla har større Tour de Ski-ambisjoner enn trenerne tillater.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

  • Se det norske laget til Tour de Ski i faktaboksen

Da planene for sesongen ble lagt, var både Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla innstilt på å hoppe av Tour de Ski underveis.

I dag kom uttaket til touren. Begge er med på lista. Og landslagssjef Vidar Løfshus er tydelig på at begge skal hoppe av underveis.

Problemet er at jentene selv ikke lenger er enig i dette

– Når vi diskuterer på våren og sommeren, er det veldig greit. Men nå har de hatt en bra sesongåpning, og da blir de veldig ivrige, sier Løfshus til NRK.

Vidar Løfshus

STRENG SJEF: Landslagssjef Vidar Løfshus er tydelig på at Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg ikke skal opp monsterbakken i val di Fiemme.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Viktig å hjelpe dem

Østberg ligger på en tredjeplass i verdenscupen sammenlagt. Falla er nummer seks. Det betyr at begge er gode nok til å kjempe om både mange verdenscuppoeng og store pengepremier i touren.

– De skal ha høye ambisjoner. Det har de grunn til, for de har prestert på et høyt nivå. Men det er da det er viktig at noen trenere og ledere hjelper dem å ta riktige beslutninger i forhold til ting som skal skje utover i sesongen, sier Løfshus.

– Kunne de tenkt seg å gå hele?

– Hadde det vært opp til dem, hadde de nok gått hele. Men planen er at de står av. Maiken kanskje før Ingvild. Vi får ta det litt underveis og diskutere fram til vi reiser, sier Løfshus.

Falla og Østberg ble nummer én og to i OL-sprinten i Sotsji i fjor, og har sprinten som sin beste distanse også i Falun-VM. Derfor skal de også gå verdenscupsprint i Otepää helga etter Tour de Ski.

– Tidenes tøffeste uttak

Totalt 15 løpere representerer Norge i Tour de Ski.

– Det har vært tidenes tøffeste uttak. Særlig på herresiden har vi mange løpere, og det er alltid noen som føler de burde vært der. En håndfull hadde sikkert vært kvalifisert hvis de hadde gått for en annen nasjon, sier Vidar Løfshus.

Didrik Tønseth er med i troppen, til tross for blindtarmoperasjon rett før helga.

Martin Johnsrud Sundby

ENDELIG SEIER: Martin Johnsrud Sundby sørget for at det endelig ble norsk seier i Tour de Ski sist vinter.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Eldar Rønning får også sjansen.

– Eldar har hatt en gradvis bedring, så han får prøve seg. Han trenger også gode resultater for å kvalifisere seg til VM, selv om Tour de Ski ikke dirketekvalifiserer dit, sier Løfshus.

Pål Golberg og Finn-Hågen Krogh har selv valgt å stå over. Blant kvinnene som kunne vært aktuelle, er Kristin Størmer Steira langtidsskadet og Astrid Uhrenhold Jacobsen sliter fortsatt.

Norge er favoritter

Likevel nøler ikke Vidar Løfshus med å ta på seg favorittstempelet på Norges vegne.

– Vi klarte endelig å knekke koden i fjor, og vi har dominert i år. Vi må leve med å være favoritter, selv om vi vet at utlendingene spisser et knepp inn mot Tour de Ski. Forventningene er høye.

– Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug vant i fjor. Er de Norges sterkeste kort også i år?

– Marit Bjørgen er selvsagt også veldig sterk. Det blir nok jevnt mellom henne og Therese, Blant guttene er Martin i mitt hode den største favoritten. Martin, Therese og Marit, oppsummerer Vidar Løfshus.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal