Normal

Sendes hjem mot sin vilje

Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla får ikke fullføre Tour de Ski. Det har landslagsledelsen bestemt.

Maiken og Ingvild

VIL, VIL, VIL: OL-heltene Ingvild Flugstad Østerg og Maiken Caspersen Falla har større Tour de Ski-ambisjoner enn trenerne tillater.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

 • Se det norske laget til Tour de Ski i faktaboksen

Da planene for sesongen ble lagt, var både Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla innstilt på å hoppe av Tour de Ski underveis.

I dag kom uttaket til touren. Begge er med på lista. Og landslagssjef Vidar Løfshus er tydelig på at begge skal hoppe av underveis.

Problemet er at jentene selv ikke lenger er enig i dette

– Når vi diskuterer på våren og sommeren, er det veldig greit. Men nå har de hatt en bra sesongåpning, og da blir de veldig ivrige, sier Løfshus til NRK.

Vidar Løfshus

STRENG SJEF: Landslagssjef Vidar Løfshus er tydelig på at Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg ikke skal opp monsterbakken i val di Fiemme.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Viktig å hjelpe dem

Østberg ligger på en tredjeplass i verdenscupen sammenlagt. Falla er nummer seks. Det betyr at begge er gode nok til å kjempe om både mange verdenscuppoeng og store pengepremier i touren.

– De skal ha høye ambisjoner. Det har de grunn til, for de har prestert på et høyt nivå. Men det er da det er viktig at noen trenere og ledere hjelper dem å ta riktige beslutninger i forhold til ting som skal skje utover i sesongen, sier Løfshus.

– Kunne de tenkt seg å gå hele?

– Hadde det vært opp til dem, hadde de nok gått hele. Men planen er at de står av. Maiken kanskje før Ingvild. Vi får ta det litt underveis og diskutere fram til vi reiser, sier Løfshus.

Falla og Østberg ble nummer én og to i OL-sprinten i Sotsji i fjor, og har sprinten som sin beste distanse også i Falun-VM. Derfor skal de også gå verdenscupsprint i Otepää helga etter Tour de Ski.

– Tidenes tøffeste uttak

Totalt 15 løpere representerer Norge i Tour de Ski.

– Det har vært tidenes tøffeste uttak. Særlig på herresiden har vi mange løpere, og det er alltid noen som føler de burde vært der. En håndfull hadde sikkert vært kvalifisert hvis de hadde gått for en annen nasjon, sier Vidar Løfshus.

Didrik Tønseth er med i troppen, til tross for blindtarmoperasjon rett før helga.

Martin Johnsrud Sundby

ENDELIG SEIER: Martin Johnsrud Sundby sørget for at det endelig ble norsk seier i Tour de Ski sist vinter.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Eldar Rønning får også sjansen.

– Eldar har hatt en gradvis bedring, så han får prøve seg. Han trenger også gode resultater for å kvalifisere seg til VM, selv om Tour de Ski ikke dirketekvalifiserer dit, sier Løfshus.

Pål Golberg og Finn-Hågen Krogh har selv valgt å stå over. Blant kvinnene som kunne vært aktuelle, er Kristin Størmer Steira langtidsskadet og Astrid Uhrenhold Jacobsen sliter fortsatt.

Norge er favoritter

Likevel nøler ikke Vidar Løfshus med å ta på seg favorittstempelet på Norges vegne.

– Vi klarte endelig å knekke koden i fjor, og vi har dominert i år. Vi må leve med å være favoritter, selv om vi vet at utlendingene spisser et knepp inn mot Tour de Ski. Forventningene er høye.

– Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug vant i fjor. Er de Norges sterkeste kort også i år?

– Marit Bjørgen er selvsagt også veldig sterk. Det blir nok jevnt mellom henne og Therese, Blant guttene er Martin i mitt hode den største favoritten. Martin, Therese og Marit, oppsummerer Vidar Løfshus.

Siste nytt

 • Foss på sjetteplass i VM

  Danske Mikkel Bjerg forsvarte sin tittel på temposykkelen i U23-klassen i sykkel-VM i Innsbruck. Norske Tobias Foss ble beste nordmann på en sjetteplass, 2.25 minutter bak vinneren. Andreas Leknessund ble nummer 13.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Alternativ trening for Moan

  Magnus Moan fikk et ublidt møte med reklamegjerdene i bunnen av hoppbakken i Planica søndag. Verst gikk det utover skulderen. Moan melder nå på sin Twitter-konto at det blir alternativ trening de kommende dagene.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Team Ingebrigtsen