Nekter å røpe Bjørndalens hemmelige plan

SJUSJØEN (NRK.no): Mens du leser dette planlegger Ole Einar Bjørndalen (39) hvordan han skal vinne søndagens renn på Sjusjøen.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen leverte et sterkt løp med feilfri skyting i sesongåpnngen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hva som blir sagt er imidlertid strengt hemmelig.

– Hans «game plan» er ikke noe for Norges befolkning, den må han få lov til å ha for seg selv. Det er ikke så mye annet i livet han har for seg selv, sier landslagstrener Roger Grubben til NRK.no.

Grubben er én av to personer Bjørndalen planlegger hvert eneste renn sammen med. Den andre er skiskytterkongens mentale trener Øyvind Hammer.

Roger Grubben

Landslagstrener Roger Grubben, her fra Holmenkolln i februar, planlegger Ole Einar Bjørndalens løp sammen med Bjørndalens mentale trener Øyvind Hammer.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Suksessplan

Til NRK.no forteller Bjørndalen at han ofte venter til få timer før rennstart med å planlegge løpet. Det er en plan han har lyktes med gjennom en lang karriere.

– Løpsplanen for søndagens fellesstart legger jeg søndag morgen, sier han til NRK.no.

– Hver enkelt utøver har sin egen måte å planlegge løp på. Noen liker å planlegge løpet kort tid før det starter og så koble av før de går rett på sak, mens andre liker å forberede seg tidlig, sier Grubben.

Én ting på hver skyting

Selv om verken Bjørndalen eller trenerne vil fortelle om de viktigste detaljene i samtalene, røper Grubben at Bjørndalen før hvert løp som regel får én bestemt ting han skal gjøre på hver skyting.

– I tillegg handler det om hvordan han skal disponere løpet og enkelte tekniske oppgaver i løypa, sier treneren.

Sirup

På lørdagens sesongåpning slo Bjørndalen tilbake mot alle som mener han er for gammel til å kunne hevde seg. Med feilfri skyting på sprinten gikk han inn til 2.-plass, bare slått av Emil Hegle Svendsen.

– Jeg burde slått Emil i dag, sa han etter løpet.

Bjørndalen ledet ut fra siste skyting og hadde han fulgt planen ville han ha vunnet, men ikke en gang Ole Einar Bjørndalen klarer alltid å følge planen.

– Jeg hadde tenkt å gå hardt på sisterunden, men musklene var for treige. Det føltes som jeg hadde sirup i beina. Med flere hardøkter skal det gå bedre, sier han med et smil.

Siste nytt

 • USA til kvartfinale

  Megan Rapinoe ble den andre i VM-historien til å score på to straffer i samme kamp da USA slo Spania 2-1 i åttedelsfinalen. Amerikanerne tok ledelsen etter syv minutter, men bare to minutter senere utlignet Jennifer Hermoso. Kvarteret før slutt avgjorde Rapinoe i favør USA.

  Megan Rapinoe
  Foto: Bernadett Szabo / Reuters
 • Landslaget ga seerrekord

  667 000 seere i snitt så Norge avansere til kvartfinalen i VM lørdag kveld. På det meste var det 895 000 seere som fikk med seg dramaet mot Australia, det er ny rekord. Ingen fotballkamp på norsk TV har gitt høyere seertall i år.

  Fotball VM-kvinner 2019, åttenedelsfinale Norge-Australia 1-1, 5-2 etter straffespark.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • G19-troppen til EM i Armenia

  Landslagstrener Gunnar Halle presenterte mandag troppen til sommerens G19-EM i fotball. Der er blant andre, Colin Rösler og Edvard Sandvik Tagseth. EM arrangeres i perioden 14. til 27. juli. Norge er i gruppe med Tsjekkia, Irland og Frankrike.

  Gunnar Halle
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal