Stjernene protesterer i NBA: – Vi er lei drapene og urettferdigheten

Milwaukee Bucks møtte ikke opp til onsdagens NBA-kamp i protest. Flere av USAs største idrettsstjerner har fått nok og krever endring.

Milwaukee Bucks read statement on "racial injustices" to explain boycott
Milwaukee Bucks leser opp en uttalelse og boikotter NBA-kamp

PROTESTERER: Bucks-spillerne samlet seg og Sterling Brown og George Hill forklarte hvorfor de ikke spilte gårsdagens playoff kamp.

Foto: Reuters

– Det er rett og slett en demonstrasjon mot politibrutalitet og særlig da mot svarte. NBA er en liga med 70 prosent afroamerikanere. Så det er veldig mange som ikke bare bryr seg, men føler på det her, forteller basketballekspert Fredrik Gnatt til NRK.

Onsdag kveld meldte nektet Milwaukee Bucks å entre banen i oppgjøret mot Orlando Magic. Senere meldte NBC Sports at tre kamper i NBA-sluttspillet utsettes og at ligaen leter etter nye datoer for kampene.

Da var det kjent at også Houston Rockets og Oklahoma City ville boikotte sin kamp.

På TV-sendingen til rettighetshaver TNT valgte TV-profilen og tidligere NBA-spiller, Kenny Smith, å forlate «NBA on TNT» midt i sendingen, i sympati med valget spillerne hadde gjort.

6RHbTlV1Whw

TOMT: Milwaukee Bucks var ikke på plass da den femte kampen i sluttspillserien mot Orlando Magic skulle starte.

Foto: Kevin C. Cox

– Vi er lei drapene og urettferdigheten

Boikotten av kampene er et direkte resultat av den seneste politivolden i USA, hvor 29 år gamle Jacob Blake ble skutt syv ganger i ryggen av politiet. Skytingen i helgen skjedde bare drøyt 30 kilometer unna Bucks' hjemmearena.

Bucks-spiller George Hill sa til det amerikanske nettstedet The Undefeated før kampen at laget ville boikotte.

– Vi er lei drapene og urettferdigheten, sa Hill.

Før kampen delte Milwaukee Bucks en video der spillerne stod samlet og ga en laguttalelse om hvorfor de valgte å ikke spille kampen.

– I løpet av de siste dagene har vi sett den grusomme videoen av Jacob Blake bli skutt sju ganger i ryggen av en politimann i Kenosha og skyting på folk som protesterer. Til tross for den overveldende bønnen om endring har det ikke skjedd noe. Derfor kan ikke fokuset vårt være på basketball i dag, sier Sterling Brown.

Milwaukee Bucks read statement on "racial injustices" to explain boycott
Milwaukee Bucks leser opp en uttalelse og boikotter NBA-kamp

Bucks-spillerne samlet seg og Sterling Brown og George Hill forklarte hvorfor de ikke spilte gårsdagens playoff kamp.

Foto: Reuters

Brown har selv tidligere fortalt om å ha opplevd politibrutalitet. I januar 2018 ble basketballspilleren anholdt av sju politimenn som brukte elektrosjokkvåpen på ham på grunn av en feilparkert bil.

Etter protesten har Milwaukee Bucks fått massiv støtte, blant annet av ligaens største stjerne. LeBron James skrev følgende på Twitter:

«F**** ta dette. Vi krever endring. Lei av det».

Laster Twitter-innhold

Gnatt forteller at det har vært mye snakk tematikken i forkant av at spillerne gikk inn i «NBA-bobla», som innebærer at de bor og spiller alle kampene i Disney World, og beskriver kveldens boikott slik:

– Dette er historisk. NBA har historisk også vært en liga hvor mange spillere har vært frittalende og ligaen har også i stor grad, ikke alltid, men i stor grad vært støttende.

Må avlyse sluttspillet?

Gnatt mener klar på at resten av sluttspillet er i fare.

– Jeg ville blitt overrasket om det avlyses med det første, men at det er i fare, tror jeg ikke det er noe tvil om.

Samtidig som det er usikkert hva som skjer videre, peker han på konsekvensen av et eventuelt avsluttet sluttspill.

– Det er alltid fælt og si det når man snakker om store borgerrettighetssaker, men det også snakk om enorme summer penger, forteller Gnatt og fortsetter:

– Både til klubbene og lagene som de skal bruke neste år. De har et ganske intrikat lønnssystem i NBA, så det kan påvirke det også: Det kan påvirke lønninger i flere år fremover dersom de avlyser.

Laster Twitter-innhold

Andre følger etter

Fem kamper i den amerikanske fotballigaen MLS ble utsatt onsdag på grunn av antirasistiske protester.

I likhet med spillerne i basketballserien NBA, markerte også fotballspillerne i MLS sin protest etter at Jacob Blake ble skutt i ryggen sju ganger av en politimann i Wisconsin søndag.

Atlanta United kunngjorde en uttalelse før den planlagte kampen mot Inter Miami.

– Vi står solidarisk med det svarte samfunnet, med våre spillere, vår by og våre tilhengere i kampen mot rasediskriminering. Vår stemme skal bety forandring, heter det i uttalelsen.

Torsdagens tenniskamper i WTA-turneringen i Cincinnati er også satt på pause i én dag av samme grunn. Tennisstjernen Naomi Osaka annonserte rett etter å ha vunnet kvartfinalen at hun ikke stiller til semifinale i den gjeve tennisturneringen.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters
 • V-cupseier til Saltvik Pedersen

  Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen vant fredagens slalåmrenn i verdenscupen i Veysonnaz i Sveits, etter tre 2.-plasser på rad i storslalåm.

  – Det er veldig digg å være i gang med seier. Jeg har hatt noen 2.-plasser, og det er herlig å være tilbake på toppen, sa Pedersen.

  – Den første omgangen var litt rotete, men jeg ledet med noen hundredeler. I finaleomgangen gikk det bedre, og jeg økte ledelsen.

  Han seiret 0,26 sekund foran nederlenderen Jeroen Kampschreur, som slo ham i storslalåm både onsdag og torsdag. Tirsdag kjørte Kampschreur ut, men da var det italienske René De Silvestro som henviste Pedersen til 2.-plassen.

  Det skal være slalåmrenn også lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Thomas Brun / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal