Hopp til innhold

Stjernene protesterer i NBA: – Vi er lei drapene og urettferdigheten

Milwaukee Bucks møtte ikke opp til onsdagens NBA-kamp i protest. Flere av USAs største idrettsstjerner har fått nok og krever endring.

Milwaukee Bucks read statement on "racial injustices" to explain boycott
Milwaukee Bucks leser opp en uttalelse og boikotter NBA-kamp

PROTESTERER: Bucks-spillerne samlet seg og Sterling Brown og George Hill forklarte hvorfor de ikke spilte gårsdagens playoff kamp.

Foto: Reuters

– Det er rett og slett en demonstrasjon mot politibrutalitet og særlig da mot svarte. NBA er en liga med 70 prosent afroamerikanere. Så det er veldig mange som ikke bare bryr seg, men føler på det her, forteller basketballekspert Fredrik Gnatt til NRK.

Onsdag kveld meldte nektet Milwaukee Bucks å entre banen i oppgjøret mot Orlando Magic. Senere meldte NBC Sports at tre kamper i NBA-sluttspillet utsettes og at ligaen leter etter nye datoer for kampene.

Da var det kjent at også Houston Rockets og Oklahoma City ville boikotte sin kamp.

På TV-sendingen til rettighetshaver TNT valgte TV-profilen og tidligere NBA-spiller, Kenny Smith, å forlate «NBA on TNT» midt i sendingen, i sympati med valget spillerne hadde gjort.

6RHbTlV1Whw

TOMT: Milwaukee Bucks var ikke på plass da den femte kampen i sluttspillserien mot Orlando Magic skulle starte.

Foto: Kevin C. Cox

– Vi er lei drapene og urettferdigheten

Boikotten av kampene er et direkte resultat av den seneste politivolden i USA, hvor 29 år gamle Jacob Blake ble skutt syv ganger i ryggen av politiet. Skytingen i helgen skjedde bare drøyt 30 kilometer unna Bucks' hjemmearena.

Bucks-spiller George Hill sa til det amerikanske nettstedet The Undefeated før kampen at laget ville boikotte.

– Vi er lei drapene og urettferdigheten, sa Hill.

Før kampen delte Milwaukee Bucks en video der spillerne stod samlet og ga en laguttalelse om hvorfor de valgte å ikke spille kampen.

– I løpet av de siste dagene har vi sett den grusomme videoen av Jacob Blake bli skutt sju ganger i ryggen av en politimann i Kenosha og skyting på folk som protesterer. Til tross for den overveldende bønnen om endring har det ikke skjedd noe. Derfor kan ikke fokuset vårt være på basketball i dag, sier Sterling Brown.

Milwaukee Bucks read statement on "racial injustices" to explain boycott
Milwaukee Bucks leser opp en uttalelse og boikotter NBA-kamp

Bucks-spillerne samlet seg og Sterling Brown og George Hill forklarte hvorfor de ikke spilte gårsdagens playoff kamp.

Foto: Reuters

Brown har selv tidligere fortalt om å ha opplevd politibrutalitet. I januar 2018 ble basketballspilleren anholdt av sju politimenn som brukte elektrosjokkvåpen på ham på grunn av en feilparkert bil.

Etter protesten har Milwaukee Bucks fått massiv støtte, blant annet av ligaens største stjerne. LeBron James skrev følgende på Twitter:

«F**** ta dette. Vi krever endring. Lei av det».

Laster Twitter-innhold

Gnatt forteller at det har vært mye snakk tematikken i forkant av at spillerne gikk inn i «NBA-bobla», som innebærer at de bor og spiller alle kampene i Disney World, og beskriver kveldens boikott slik:

– Dette er historisk. NBA har historisk også vært en liga hvor mange spillere har vært frittalende og ligaen har også i stor grad, ikke alltid, men i stor grad vært støttende.

Må avlyse sluttspillet?

Gnatt mener klar på at resten av sluttspillet er i fare.

– Jeg ville blitt overrasket om det avlyses med det første, men at det er i fare, tror jeg ikke det er noe tvil om.

Samtidig som det er usikkert hva som skjer videre, peker han på konsekvensen av et eventuelt avsluttet sluttspill.

– Det er alltid fælt og si det når man snakker om store borgerrettighetssaker, men det også snakk om enorme summer penger, forteller Gnatt og fortsetter:

– Både til klubbene og lagene som de skal bruke neste år. De har et ganske intrikat lønnssystem i NBA, så det kan påvirke det også: Det kan påvirke lønninger i flere år fremover dersom de avlyser.

Laster Twitter-innhold

Andre følger etter

Fem kamper i den amerikanske fotballigaen MLS ble utsatt onsdag på grunn av antirasistiske protester.

I likhet med spillerne i basketballserien NBA, markerte også fotballspillerne i MLS sin protest etter at Jacob Blake ble skutt i ryggen sju ganger av en politimann i Wisconsin søndag.

Atlanta United kunngjorde en uttalelse før den planlagte kampen mot Inter Miami.

– Vi står solidarisk med det svarte samfunnet, med våre spillere, vår by og våre tilhengere i kampen mot rasediskriminering. Vår stemme skal bety forandring, heter det i uttalelsen.

Torsdagens tenniskamper i WTA-turneringen i Cincinnati er også satt på pause i én dag av samme grunn. Tennisstjernen Naomi Osaka annonserte rett etter å ha vunnet kvartfinalen at hun ikke stiller til semifinale i den gjeve tennisturneringen.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Kyrgios slo ut verdensener Medvedev fra Montreal-turneringen

  Australske Nick Kyrgios har funnet storformen på tennisbanen. Onsdag slo han ut Daniil Medvedev ut av 2. runde i ATP 1000-turneringen i Montreal.

  Taktikken hans var klar. Han satset på mye mer serve og volley enn tilfellet i deres siste møte i Australian Open.

  Det første settet tok Medvedev seg av med 7-2 i tie break. I det andre ble det et tidlig servebrudd som australieren utnyttet og tok hjem settet med 6-4.

  I det tredje settet hadde Medvedev er par bruddmuligheter som Kyrgios reddet seg unna. Kyrgios utnyttet derimot muligheten da han tok ledelsen 3-2. Han brøt og til 5-2 og kunne serve hjem kampen 6-2 i avgjørende sett. (NTB)

  Montreal Tennis
  Foto: Paul Chiasson / AP
 • Benzema matchvinner mot Hauges Eintracht Frankfurt i supercupfinalen

  Karim Benzema (34) fornektet seg ikke og scoret kampens siste mål i 2-0-seieren over Eintracht Frankfurt i Uefas supercupfinale onsdag kveld.

  Fjorårets toppscorer i mesterligaen sørget for at resten av kampen ble spilt med lavere skuldre for Real Madrids del da det gjensto 25 minutter igjen av kampen. Han bredsidet inn 2-0 etter godt forarbeid av Vinícius Júnior, som ble matchvinner for de hvitkledde mot Liverpool i CL-finalen i mai.

  Real Madrid kunne dermed løfte sesongens første trofé.

  Det første målet ble scoret av midtstopper David Alaba i første omgang etter en corner. (NTB)

  Finland Soccer Super Cup
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • McIlroy: – En bra dag for PGA-touren

  Golfstjernen Rory McIlroy gleder seg over beslutningen om at Talor Gooch, Hudson Swafford og Matt Jones ikke får delta i PGA-sluttspillet.

  – En bra dag for PGA-touren og majoriteten av medlemmene, sa McIlroy.

  Gooch, Swafford og Jones meldte tidligere i år overgang til den saudifinansierte golftouren LIV og var i forrige uke en del av flere spillere som varslet søksmål mot PGA-touren grunnet utestengelse fra turneringer. En føderal dommer satt ned foten for deltakelse torsdag.

  – Medlemmene av touren vår er rasende over det faktum at disse spillerne prøver å komme tilbake hit uten konsekvenser, som ville vært veldig urettferdig for alle som har forholdt seg til lovene og forskriftene som har eksistert, sa verdenstreer McIlroy. (NTB)

  APTOPIX British Open Golf
  Foto: Peter Morrison / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste