Sier nei til å utsette Afrikamesterskapet

Arrangørlandet av Afrikamesterskapet i fotball mener utbruddet av ebolaviruset gjør at mesterskapet bør utsettes. Det får de ikke lov til.

Ebola-drakter

Ebolaviruset er svært smittsomt og dødelig. Det gjør at marokkanske myndigheter mener Afrikamesterskapet ikke bør arrangeres i januar.

Foto: FLORIAN PLAUCHER / Afp

Afrikamesterskapet i fotball skal etter planen arrangeres fra 17. januar, men ifølge AFP har nå Marokkos regjering bedt om at hele mesterskapet utsettes.

Bakgrunnen er ebolaviruset som har brutt ut i Vest-Afrika, og som til nå har tatt livet av over 4000 mennesker. Marokko vil unngå at det sprer seg også til deres land, og har utarbeidet en rapport om smittefaren ved et slikt mesterskap. Nå er konklusjonen klar.

– Vi bør unngå arrangementer som involverer landene der ebola-viruset har brutt ut, heter det i en uttalelse fra landets myndigheter ifølge nyhetsbyrået MAP.

CAF sier nei

Lørdag ettermiddag kom svaret fra det afrikanske fotballforbundet (CAF). De sier ifølge Reuters at arrangementet kommer til å gå i Marokko som planlagt.

De har likevel sagt seg villige til å møte marokkanske myndigheter neste måned for å diskutere hvordan mesterskapet kan gjennomføres på en trygg måte.

Så langt er det fire nasjoner i Vest-Afrika som det er registrert ebolautbrudd. Det er Liberia, Guinea, Sierra Leone og Nigeria.

Tillater Guinea å komme

Kvalifiseringen til mesterskapet pågår, og det er dermed ikke avklart om noen av de ebolarammede landene får være med.

Men spesielt Nigeria har lange fotballtradisjoner og kom helt til semifinalen i fjor (Libya vant mesterskapet), og kan komme til å kvalifisere seg.

Også Guinea og Sierra Leone er med i kvalifiseringen.

Til tross for ebola-frykten i Marokko, skal Guineas landslag lørdag spille kamp i den marokkanske byen Casablanca. Guinea, som er hardt rammet av viruset, skal møte Ghana i en kvalifiseringskamp til mesterskapet i januar, men det afrikanske fotballforbundet har lagt ned forbud mot at det spilles kamper i Guinea.

Sportsnyheter

Her vrir desperat Sundby seg i smerte – setter ti centimeter lange nåler i ryggen

OBERSTDORF (NRK): Martin Johnsrud Sundby har prøvd alt for å fikse problemene med ryggen. En av de meste desperate metodene slo helt feil ut.

Siste nytt

 • Fortsetter i mesterligaen

  Henrikke Holm Nervik er oppnevnt som dommer i åttedelsfinalen i kvinnenes mesterliga i fotball mellom Lyon og Brøndby.

  Hun får med seg Monica Løkkeberg, Elisabeth Thoresen og Ingvild Lagnes Aarland, melder Norges Fotballforbund.

  Dommerteamet dømte 16-delsfinalen mellom Servette og Atlético Madrid i kvinnenes mesterliga i februar, og er nå også klare for neste steg i turneringen.

  Kampen spilles torsdag.

  tVJ4ieyCqmY
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Ingen lovnader til idretten

  Idretten fikk lagt fram sine synspunkter i onsdagens møte med statsminister Erna Solberg (H), men kan ikke regne med lettelser i nærmeste framtid.

  – Vi har ikke lovet noe på dette møtet. Vi skal forsøke å se på tilpasninger vi i har i systemet. Men smittetallene vi ser nå, indikerer innskjerpinger – ikke åpninger. Vi må regne med at de nasjonale tiltakene ikke vi lettes noe særlig, sa Solberg på pressekonferansen etter møtet mellom henne, idrettspresident Berit Kjøll og kulturminister Abid Raja.

  I over seks uker har toppidretten hatt full stans i alt seriespill. Det skjedde etter en klar anbefaling fra statsminister Erna Solberg på talerstolen i Stortinget 18. januar.

  Berit Kjøll uttrykte sine bekymringer for idretten og kom med forslag til mulige tiltak i møtet med Solberg og Raja.

  – Idrettens betydning for fysisk og psykiske helsen er viktigere enn noen gang, spesielt den psykiske helsen. Jo lengre idretten er nedstengt, jo større risiko blir det for betydelig frafall, sa Kjøll.

  Møte om norsk idrett i lys av koronapandemien.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Røthe vraker seg selv fra stafetten

  Sjur Røthe sier at han ikke kommer til å gå stafetten på fredag. Han sier til NRK at to sjetteplasser ikke er godt nok for å gå stafett.

  Han vil også vurdere å dra hjem for å tilbringe tid med sin gravide kjæreste som snart har termin.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal