Jublet for OL-gull – et halvt minutt senere innser hun tabben

Østerrikske Anna Kiesenhofer tok et overlegent og sensasjonelt OL-gull. Men nederlandske Annemiek van Vleuten var av en annen oppfatning.

Annemiek Van Vleuten

TOK FEIL: Her tror Annemiek van Vleuten at hun har tatt OL-gull.

Anna Kiesenhofer gikk i brudd i landeveisrittet for kvinner, og det holdt helt inn. Dermed kunne hun strekke armene i været etter å ha tatt et sensasjonelt OL-gull.

Men det samme gjorde sykkelstjerna Annemiek van Vleuten, for hun trodde at gullet var hennes etter et rotterace mot Elisa Longo Borghini. Hun hadde nemlig ikke fått med seg at Kiesenhofer allerede hadde kjørt mål.

– Da jeg krysset målstreken, trodde jeg at jeg hadde vunnet, forteller hun.

– Jeg visste det ikke. Jeg tok feil. Jeg visste det ikke, sa en fortvilet nederlender ifølge NOS, som måtte nøye seg med sølv.

– Jeg følte meg veldig dum i begynnelsen, sier nederlenderen, som etter hvert også var fornøyd med OL-sølv.

– Det er min første OL-medalje, sier hun.

– Krise

Forklaringen bak den feilslåtte feiringen kan være at syklistene kjører uten radio i OL. Dermed blir det vanskeligere å holde oversikten over hvem som ligger foran og bak deg.

– Dette er et eksempel på hva som kan skje når du sykler i et viktig ritt uten radio, kommenterer da også Annemiek van Vleuten.

Cycling - Road - Women's Road Race - Final

TOK GULL: Østerrikske Anna Kiesenhofer overrasket og tok OL-gull.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Hun lå så langt som 1.15 bak den østerrikske vinneren.

– At det skjer i et OL på denne måten, så er det bare en skandale for dem som skal holde orden. Rytterne har hovedansvaret, men en tellefeil på denne måten er krise, sier sykkelkommentator hos NRK, Ole Kristian Stoltenberg.

– Er det rytterne som har skylda?

– Det må jo være det. Det var tidlig fem ryttere i brudd, og det er ingen tvil om at de husket henne. Og så kom det noen mellovbrudd, så det var ni-ti stykker som var foran. Så det går an å komme ut av tellinga, mener Stoltenberg.

Norges trener: – Veldig merkelig

Samtidig påpeker han at oversikten over rittet ikke er like god som for eksempel i Tour de France. Han mistenker at apparatet som sitter i bilene kan ha mistet oversikt.

– Det må ha vært en plakat som viser avstand på 4.30 eller fem minutter. Så når det er tre mil igjen, bør du skjønne at det haster. Jeg kan ikke fatte hvordan de har fått det til. Jeg føler det er en gedigen taktisk blemme, sier sykkelkommentatoren.

Norges trener Hans Falck vil ikke spekulere i hva som faktisk har skjedd. Men han var overrasket over at de ikke hadde kontroll på bruddet foran dem.

– Jeg har egentlig ingen kommentar til det, men hvis de ikke har kontroll på det, er det veldig merkelig, sier Falck til NRK.

Han forteller at de fleste har folk som viser tavle med beskjeder og tider. Det skal Nederland også ha. Han vil ikke kalle det en skandale, når man ikke vet helt sikkert hva som har skjedd.

– Der jeg stod var Nederland med tavle og skrev tider. Om de har bommet på antall i brudd, det vet jeg ikke. Det er dumt å kalle det skandale når jeg ikke vet grunnen, sier Falck.

Van Vleuten er blant de aller største i sykkelsporten på kvinnesiden, og hun var en av favorittene til å vinne dagens sykkelritt.

Hun vant Tour de France i både 2017 og 2019. I tillegg er hun verdensmester på tempo i 2017 og 2018.

La opp for å studere

Men dette er ikke første gang OL har endt med skuffelse. Hun falt fra OL-gull i Rio i 2016 etter skrekkvelt.

Kiesenhofer, som vant rittet, la egentlig opp i 2017 for å studere. Hun har gjort comeback og vant altså OL-gull.

Dette var Østerrikes første OL-gull i sykling på over 100 år. Det siste var i Aten i 1896.

Det var også to norske som deltok i landeveisrittet, men de klarte ikke å prege rittet i stor grad. Medaljehåpet forsvant tidlig for Katrine Aalerud og Stine Borgli. Begge er OL-debutanter og ble regnet som outsidere.

Onsdag klokken 4.30 skal både kvinnene og herrene ut i temporitt.

Sportsnyheter

NM fotball, menn: KFUM - Kristiansund

Svært skuffet da cupdrømmen forsvant: – Veldig skuffende, det var en av målsettingene i år

Kristiansunds trener Christian Michelsen hadde få svar etter 1-3-tap mot 1.-divisjonslaget KFUM. På motsatt trenerbenk var det full jubel.

Siste nytt

 • Norge møter Ukraina i Davis Cup

  Trekningen for Davis Cup-kampene i november er klar: Norge møter Ukraina til viktig landskamp på hjemmebane.

  Vinneren av oppgjøret vil avansere til kvalifiseringen til neste års sluttspill, der de 16 beste tennisnasjonene kjemper om Davis Cup-trofeet i Madrid. Det kan sammenlignes med et verdensmesterskap.

  Sist helg vant Norge mot Usbekistan (3–1).

  Da bestod det norske laget av Casper Ruud, Viktor Durasovic, Simen Sunde Bratholm, Andreja Petrovic og Felix Nordby.

  Ruud er Norges best rangerte spiller på en 10. plass. Ilja Martsjenko er den beste ukraineren på en 152. plass.

  Det vil bli spilt opp til fem kamper – fire single og en double – enten 26. og 27. november eller 27. og 28. november. Det laget som først får tre seire vinner.

  Davis Cup:Norge - Usbekistan
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Martin avsluttet med VM-gull

  Den tyske tempoeksperten Tony Martin avsluttet karrieren med å ta gullet i blandet lagtempo i sykkel-VM i Brugge.

  På det tyske laget syklet også Lisa Brennauer, Lisa Klein, Mieke Kröger, Niklas Arndt og Max Walscheid.

  Nederland var 12 sekunder bak på sølvplass, mens Italia klokket inn 37 sekunder bak tyskerne. Det holdt til bronse.

  36 år gamle Martin, som har gått under kallenavnet «Panzerwagen» fordi han virket ustoppelig, endte opp med fem VM-gull på tempo. Fire av dem tok han individuelt fra 2011 til 13 og i 2016.

  Han også fem etappeseirer i Tour de France fra perioden 2011 til 2015. I tillegg har han to etappeseirer i Vuelta a España. (NTB)

  Germany's Tony Martin of Team Jumbo-Visma competes in the men' elite time trial race, 43,3 km from Knokke-Heist to Brugge, of the UCI World Championships Road Cycling Flanders 2021, in Bruges, on September 19, 2021. - UCI World Championships Road Cycling Flanders 2021 takes place from September 19 until September 26, 2021, in several cities in the Belgian region of Flanders. (Photo by DAVID STOCKMAN / BELGA / AFP) / Belgium OUT
  Foto: David Stockman / AFP
 • VM-syklist brakk skulderen

  Tre østerrikske juniorryttere i sykkel-VM var onsdag involvert i en ulykke med en buss i Belgia. En av dem ble sendt til sykehus.

  Det melder Cyclingnews og flere belgiske medier. Leila Gschwentner pådro seg brudd i skulderen og trengte sykehusbehandling. Det er uvisst om hun i tillegg fikk andre skader.

  Ulykken skjedde mens østerrikerne var på treningstur i Flandern. (NTB).

Sendeplan

Kl. Program Kanal