Hopp til innhold

Jublet for OL-gull – et halvt minutt senere innser hun tabben

Østerrikske Anna Kiesenhofer tok et overlegent og sensasjonelt OL-gull. Men nederlandske Annemiek van Vleuten var av en annen oppfatning.

Annemiek Van Vleuten

TOK FEIL: Her tror Annemiek van Vleuten at hun har tatt OL-gull.

Anna Kiesenhofer gikk i brudd i landeveisrittet for kvinner, og det holdt helt inn. Dermed kunne hun strekke armene i været etter å ha tatt et sensasjonelt OL-gull.

Men det samme gjorde sykkelstjerna Annemiek van Vleuten, for hun trodde at gullet var hennes etter et rotterace mot Elisa Longo Borghini. Hun hadde nemlig ikke fått med seg at Kiesenhofer allerede hadde kjørt mål.

– Da jeg krysset målstreken, trodde jeg at jeg hadde vunnet, forteller hun.

– Jeg visste det ikke. Jeg tok feil. Jeg visste det ikke, sa en fortvilet nederlender ifølge NOS, som måtte nøye seg med sølv.

– Jeg følte meg veldig dum i begynnelsen, sier nederlenderen, som etter hvert også var fornøyd med OL-sølv.

– Det er min første OL-medalje, sier hun.

– Krise

Forklaringen bak den feilslåtte feiringen kan være at syklistene kjører uten radio i OL. Dermed blir det vanskeligere å holde oversikten over hvem som ligger foran og bak deg.

– Dette er et eksempel på hva som kan skje når du sykler i et viktig ritt uten radio, kommenterer da også Annemiek van Vleuten.

Cycling - Road - Women's Road Race - Final

TOK GULL: Østerrikske Anna Kiesenhofer overrasket og tok OL-gull.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Hun lå så langt som 1.15 bak den østerrikske vinneren.

– At det skjer i et OL på denne måten, så er det bare en skandale for dem som skal holde orden. Rytterne har hovedansvaret, men en tellefeil på denne måten er krise, sier sykkelkommentator hos NRK, Ole Kristian Stoltenberg.

– Er det rytterne som har skylda?

– Det må jo være det. Det var tidlig fem ryttere i brudd, og det er ingen tvil om at de husket henne. Og så kom det noen mellovbrudd, så det var ni-ti stykker som var foran. Så det går an å komme ut av tellinga, mener Stoltenberg.

Norges trener: – Veldig merkelig

Samtidig påpeker han at oversikten over rittet ikke er like god som for eksempel i Tour de France. Han mistenker at apparatet som sitter i bilene kan ha mistet oversikt.

– Det må ha vært en plakat som viser avstand på 4.30 eller fem minutter. Så når det er tre mil igjen, bør du skjønne at det haster. Jeg kan ikke fatte hvordan de har fått det til. Jeg føler det er en gedigen taktisk blemme, sier sykkelkommentatoren.

Norges trener Hans Falck vil ikke spekulere i hva som faktisk har skjedd. Men han var overrasket over at de ikke hadde kontroll på bruddet foran dem.

– Jeg har egentlig ingen kommentar til det, men hvis de ikke har kontroll på det, er det veldig merkelig, sier Falck til NRK.

Han forteller at de fleste har folk som viser tavle med beskjeder og tider. Det skal Nederland også ha. Han vil ikke kalle det en skandale, når man ikke vet helt sikkert hva som har skjedd.

– Der jeg stod var Nederland med tavle og skrev tider. Om de har bommet på antall i brudd, det vet jeg ikke. Det er dumt å kalle det skandale når jeg ikke vet grunnen, sier Falck.

Van Vleuten er blant de aller største i sykkelsporten på kvinnesiden, og hun var en av favorittene til å vinne dagens sykkelritt.

Hun vant Tour de France i både 2017 og 2019. I tillegg er hun verdensmester på tempo i 2017 og 2018.

La opp for å studere

Men dette er ikke første gang OL har endt med skuffelse. Hun falt fra OL-gull i Rio i 2016 etter skrekkvelt.

Kiesenhofer, som vant rittet, la egentlig opp i 2017 for å studere. Hun har gjort comeback og vant altså OL-gull.

Dette var Østerrikes første OL-gull i sykling på over 100 år. Det siste var i Aten i 1896.

Det var også to norske som deltok i landeveisrittet, men de klarte ikke å prege rittet i stor grad. Medaljehåpet forsvant tidlig for Katrine Aalerud og Stine Borgli. Begge er OL-debutanter og ble regnet som outsidere.

Onsdag klokken 4.30 skal både kvinnene og herrene ut i temporitt.

Siste nytt

 • Haug scoret for Roma tross tap

  Sophie Romàn Haug scoret for Roma da Wolfsburg viste muskler og vant 4-2 i gruppespillet i mesterligaen torsdag kveld.

  Ewa Pajor sendte Wolfsburg i ledelsen etter 24 minutter, før Sveindís Jane Jónsdóttir scoret vertenes andre mål i det 40. spilleminutt.

  Andressa Alves utlignet for Roma to minutter senere, men det hjalp lite da Lena Lattwein og Pajor scoret Wolfsburgs tredje og fjerde mål i andre omgang.

  Mens Emilie Haavi startet kampen for Roma, ble Haug og Mina Bergersen henvist til gjestenes benk.

  Haug ble byttet inn etter 63 minutter og satte inn reduseringen 13 minutter senere.

  Wolfsburg topper gruppe B med ti poeng etter fire kampen. Roma følger på 2.-plass, tre poeng bak.

  Privatlandskamp fotball kvinner 2022: Norge - Brasil (1-4)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Forventer at Hamilton forlenger

  Mercedes mektige sjef Toto Wolff er klar på at superstjernen Lewis Hamilton kommer til å forlenge med Formel 1-laget til tross for en seiersløs sesong.

  – Han (Hamilton) har ingen gode grunner til å forlate Mercedes etter neste sesong, eller å sette strek for karrieren, sier Wolff i Formel 1-podkasten «Beyond the Grid», ifølge britiske Daily Mail.

  Mercedes-sjefen innrømmer samtidig at 37-åringens kontrakt, som går ut etter neste sesong, vil være «ett av temaene» laget vil se nærmere på i vinterpausen.

  – Det er ikke satt noen frist for å lande en ny kontrakt. Lewis er en del av teamet, og teamet er en del av Lewis, fortsatte Wollf. (NTB)

  F1 US Grand Prix Auto Racing
  Foto: Charlie Neibergall / AP
 • Sagosens Kiel med sterk seier i mesterligaen

  Kiel var det klart beste laget da franske Nantes ble slått 37-33 i mesterligaen i håndball for menn torsdag.

  Sander Sagosen scoret kampens første mål, og viste tidlig at han er på god vei tilbake i storform før VM i Sverige og Polen i januar.

  Nordmannen var 27. november tilbake på håndballbanen etter å ha vært ute med et stygt ankelbrudd siden juni. (NTB)

  Champions League håndball Elverum - THW Kiel
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste