Nederlandsk sykdom åpner for to norske VM-medaljer

Jan Blokhuijsen har blitt syk i natt. Det betyr at Håvard Bøkko plutselig har en kjempesjanse til medalje i allround-VM på skøyter.

Bøkko og Pedersen

MEDALJEKANDIDATER: Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen.

Foto: NTB scanpix

Blokhuijsen

SYK: Jan Blokhuijsen, her fra et løp i januar i år.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Nederlandsk TV bekrefter overfor NRK at Blokhuijsen har blitt ordentlig syk i løpet av natta. 26-åringen, som ligger på andreplass sammenlagt i allround-VM før siste øvelsesdag, har ifølge rapportene nesten ikke sovet i natt.

Han skal ha vært hvit i ansiktet i dag morges, og har mistet stemmen.

To norske medaljekandidater

Nederlenderen velger å stille på dagens 1500-meter, men kan få det tøft med å holde Bøkko bak seg, tror NRKs skøyteekspert Even Wetten.

– Han ser vel ikke noe stort tap ved å prøve, men å gå en 1500-meter er noe av det verste man kan gjøre med kroppen hvis man er syk. Han vil jo normalt slå Håvard kraftig i sammendraget sånn som det ligger an nå, men jeg er usikker på om han i det hele tatt fullføre. Og hvis han ikke gjør det, er det vidåpent, sier Wetten.

– Nå er oppgaven enkel for de norske - begge går for medalje, sier eksperten.

Even Wetten og Carl Andreas Wold

PÅ PLASS: Even Wetten kommenterer mesterskapet for NRK. Her er han i kommentatorbua sammen med kommentator Carl Andreas Wold.

Foto: NRK

Lunde Pedersen i god posisjon etter superløp

Også Sverre Lunde Pedersen ligger glimrende an. Han lå på tredjeplass sammenlagt, bak den soleklare favoritten Sven Kramer og Blokhuijsen, som nå altså er blitt syk.

Lunde Pedersen leverte en fabelaktig 5000-meter på lørdag, kun slått av Kramer.

– Sverre ligger veldig godt an nå. Han gikk kanskje sitt livs beste 5000-meter og er plutselig med i kampen igjen. Han er veldig nærme sølvet nå, sa trener Sondre Skarli til NRK etter lørdagens løp - altså før Blokhuijsen ble syk.

Lunde Pedersen vant like godt 1.500-meteren på den sterke tiden 1.46,24 senere på dagen og lå på en andreplass før 10.000-meteren bak Kramer.

Se hele resultatlista her, og følg søndagens løp her!

Siste nytt

 • Kroatia slo Spania

  Kroatia var avhengig av poeng for ikke å falle helt av i gruppespillet i nasjonsligaen torsdag. Etter en god andreomgang avgjorde Tin Jedvaj til 3-2 på overtid. Spania topper tabellen med seks poeng, mens både England og Kroatia står med fire.

  Croatia Spain Nations League Soccer
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Rooney takket av med storseier

  Wayne Rooney kom ikke på scoringslisten i sin siste landskamp for England, men fikk være kaptein i 3-0-seieren over USA. Den mangeårige England-kapteinen har vært ute av landslaget en stund, men fikk ta avskjed med sin 120. kamp for «Three Lions».

  Britain England US Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • VIF tok innpå tabelltopp Storhamar

  VIF knuste Manglerud Star 6-0 «hjemme» i Furuset Forum torsdag, mens Storhamar avga poeng og Stavanger tapte mot Lillehammer i eliteserien ishockey. VIF er nå to poeng bak serieleder Storhamar med én kamp mindre spilt.

  GET-ligaen Hockey Vålerenga Elite- Frisk Asker elite. (4-0)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal