NRK Meny
Normal

Nederland på hodet ut av EM-kvalifiseringen: – De så ikke ut i enkelte av kampene

Et gammelt og ordinært mannskap får skylden for at Nederland sensasjonelt ikke maktet å kvalifisere seg for fotball-EM.

Klaas-Jan Huntelaar

BARE VONDT: Klaas-Jan Huntelaar og Nederland landet på nakken i forsøket på å komme til EM.

Foto: Peter Dejong / Ap

Nederland fikk ikke hjelpen de trengte, og klarte heller ikke å gjøre jobben selv mot Tsjekkia tirsdag kveld. Det ble tap 3-2 og dermed kommer EM i Frankrike neste sommer til å bli spilt uten bronsevinnerne fra sist VM.

– Det er veldig skuffende, for spillerne, for meg, og for hele Nederland, sa den meget pressede landslagstreneren, Danny Blind etter gårsdagens kamp.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker følger nederlandsk fotball tett, og mener årsaken er et gammelt og ikke lenger fryktet fotballag.

– Det er smått utrolig at de ikke klarte det. Det er tidenes skrell, sier han og forsøker å forklare årsaken.

– Det er et veldig ordinært mannskap. Det er gamle spillere som har spilt fast på laget, som Sneijder, som ikke var vært god nok på flere år i mine øyne.

Nederlandsk skuffelse

ORANSJE FORTVILELSE: Vante scener i denne kvalifiseringen. Nederland fortviler og de andre jubler.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Stort fall etter VM-bronsen

Så sent som i fjor sommer spilte Nederland seg fram til en tredjeplass i VM i Brasil. Da er det tungt at de nå ikke er blant de 24 landene som kvalifiserer seg til EM. Et mesterskap som aldri har vært lettere å komme med i.

– I VM hadde de Robin van Persie i slag, verdensklasse. De hadde Arjen Robben i slag, verdensklasse. De spilte kynisk under Louis van Gaal. De tok liten risiko, men stolte på de to, sier Alsaker.

Nå er Robben skadet, og van Persie sliter tungt i sin nye tyrkiske klubb, Fenerbache. Tirsdag scoret han selvmål på ekstremt klønete vis, og ga Tsjekkia ledelsen 3-0.

– Det er en kombinasjon av et høyt selvbilde og et svakt lag.

Angrepet sviktet

Han sier at Nederland har hatt en tradisjon for å angripe med mye folk, og at den defensive organiseringen har lidd som følge av det.

– De så ikke ut, i enkelte av kampene i kvalfiseringen, sier Alsaker.

Han peker på organiseringen som et område der Nederland har tradisjon for å slurve litt. Angrep har vært det beste forsvar, og når angrepet ikke fungerer blir det fort tungt. 13 av de 17 målene til Nederland har kommet mot Latvia og Kasakhstan.

På seks kamper mot Island, Tsjekkia og Tyrkia har de scoret fire ganger, og to av målene kom tirsdag kveld etter at det egentlig var kjørt.

– De har gjerne hatt sterke forsvarere som har vært gode mann mot mann. Men nå har de ordinære spillere i forsvar, så da blir den manglende organiseringen kostbar. Det har vært veldig lett å score mål på dem, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • USA tok gull i kjelkehockey

  USA slo Canada i finalen etter en ellevill snuoperasjon. På stillingen 1-0 til Canada, og med 37 sekunder igjen, utlignet amerikanerne, og sikret ekstraomganger. Der snappet de gullet etter mål av Declan Farmer.

  Pyeongchang 2018 Winter Paralympics
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Zucca-mål var ikke nok for Rangers

  Mats Zuccarellos mål mot St. Louis Blues var ikke nok for New York Rangers som tapte 4–3 borte natt til søndag. Zuccarello utlignet midtveis i kampen, før Rangers tok ledelsen 3-2. Men Blues utlignet, før de på overtid vant kampen 4–3.

  Mats Zuccarello
  Foto: Abbie Parr / AFP
 • Norge på åttendeplass

  Norge endte på en åttendeplass i langrenn blandet stafett i Paralympics. Ukraina stakk av med gullet.

  Laget, bestående av Trygve Steinar Larsen, Johannes Birkelund, Birgit Skarstein og Vilde Nilsen, var over to minutter bak.

  Mixed stafett
  Foto: Thomas Lovelock / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Skiskyting - Young Star
V-cupfinale alpint: Storslalåm, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale alpint: Storslalåm 1. omgang, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang kvinner
V-cupfinale alpint: Slalåm, menn
Vinterstudio
Sportssøndag: V-cup alpint og langrenn
V-cupfinale alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cupfinale langrenn: 10 km jaktstart fri teknikk, kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner