NRK Meny
Normal

Nederland på hodet ut av EM-kvalifiseringen: – De så ikke ut i enkelte av kampene

Et gammelt og ordinært mannskap får skylden for at Nederland sensasjonelt ikke maktet å kvalifisere seg for fotball-EM.

Klaas-Jan Huntelaar

BARE VONDT: Klaas-Jan Huntelaar og Nederland landet på nakken i forsøket på å komme til EM.

Foto: Peter Dejong / Ap

Nederland fikk ikke hjelpen de trengte, og klarte heller ikke å gjøre jobben selv mot Tsjekkia tirsdag kveld. Det ble tap 3-2 og dermed kommer EM i Frankrike neste sommer til å bli spilt uten bronsevinnerne fra sist VM.

– Det er veldig skuffende, for spillerne, for meg, og for hele Nederland, sa den meget pressede landslagstreneren, Danny Blind etter gårsdagens kamp.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker følger nederlandsk fotball tett, og mener årsaken er et gammelt og ikke lenger fryktet fotballag.

– Det er smått utrolig at de ikke klarte det. Det er tidenes skrell, sier han og forsøker å forklare årsaken.

– Det er et veldig ordinært mannskap. Det er gamle spillere som har spilt fast på laget, som Sneijder, som ikke var vært god nok på flere år i mine øyne.

Nederlandsk skuffelse

ORANSJE FORTVILELSE: Vante scener i denne kvalifiseringen. Nederland fortviler og de andre jubler.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Stort fall etter VM-bronsen

Så sent som i fjor sommer spilte Nederland seg fram til en tredjeplass i VM i Brasil. Da er det tungt at de nå ikke er blant de 24 landene som kvalifiserer seg til EM. Et mesterskap som aldri har vært lettere å komme med i.

– I VM hadde de Robin van Persie i slag, verdensklasse. De hadde Arjen Robben i slag, verdensklasse. De spilte kynisk under Louis van Gaal. De tok liten risiko, men stolte på de to, sier Alsaker.

Nå er Robben skadet, og van Persie sliter tungt i sin nye tyrkiske klubb, Fenerbache. Tirsdag scoret han selvmål på ekstremt klønete vis, og ga Tsjekkia ledelsen 3-0.

– Det er en kombinasjon av et høyt selvbilde og et svakt lag.

Angrepet sviktet

Han sier at Nederland har hatt en tradisjon for å angripe med mye folk, og at den defensive organiseringen har lidd som følge av det.

– De så ikke ut, i enkelte av kampene i kvalfiseringen, sier Alsaker.

Han peker på organiseringen som et område der Nederland har tradisjon for å slurve litt. Angrep har vært det beste forsvar, og når angrepet ikke fungerer blir det fort tungt. 13 av de 17 målene til Nederland har kommet mot Latvia og Kasakhstan.

På seks kamper mot Island, Tsjekkia og Tyrkia har de scoret fire ganger, og to av målene kom tirsdag kveld etter at det egentlig var kjørt.

– De har gjerne hatt sterke forsvarere som har vært gode mann mot mann. Men nå har de ordinære spillere i forsvar, så da blir den manglende organiseringen kostbar. Det har vært veldig lett å score mål på dem, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Hauger får skryt av Red Bull-sjef

  Formel 4-fører Dennis Hauger får rosende ord av Red Bull-sjef Helmut Marko. – Fram til nå har Dennis innfridd alle våre forventninger til det fulle, sier Marko i et intervju med Parc Fermé. Hauger signerte som juniorfører i Red Bull-systemet i fjor.

  Helmut Marko
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters
 • Mandé til dansk fotball

  Stabæks keeper Sayouba Mandé blir konkurrenten til norske Sten Grytebust i Odense Boldklubb i dansk Superliga. Ifølge Budstikka har Mandé skrevet under på en fireårskontrakt med OB.

  Sayouba Mande
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Kastrati til Kristiansund

  Flamur Kastrati har signert for Kristiansund, det melder Tidens Krav. Avisa spekulerer i at overgangssummen er på 500 000 kroner. Kastrati kommer fra Sandefjord og har signert en kontrakt fram til sommeren 2021.

  Flamur Kastrati
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Doping Documentary: IOC og det russiske dopingkomplottet