Svenskene raser mot dommeren etter VM-exiten: – Pinlig!

LYON/OSLO (NRK): Dommer i kampen mellom Sverige og Nederland, Marie-Soleil Beaudoin, får gjennomgå i svensk presse etter tapet i VM-semifinalen.

Women's World Cup - Semi Final - Netherlands v Sweden

Svenskenes Caroline Seger i krangel med dommer Marie-Soleil Beaudoin.

– Jeg er jævlig misfornøyd med dommeren. Hun er ikke dyktig, og det avgjør delvis (kampen), sier landslagsspiller Linda Sembrant etter tapet for nederlenderne.

Det er spesielt situasjonen da Sveriges Lina Hurtig går i bakken etter 67 minutter som hisser opp svenskene.

Hurtig faller innenfor 16-meteren, og dommeren vinker spillet videre, men reprisene viste at den avgjørelsen fint kunne vært dømt annerledes.

– Jeg opplevde at hun tok foten min og ikke ballen, men jeg har ikke sett det igjen, sier Hurtig selv til NRK.

TV-bildene viser nemlig kontakt mellom Desiree van Lunteren og Hurtig. I denne situasjonen ble det imidlertid ikke tatt i bruk VAR.

– Hvis man zoomer inn ser man at det er noe kontakt med ballen – og burde vært straffe. Dette viser hvor sårbart VAR er. Det handler om personer som bedømmer situasjoner på ulike måter. Med en annen VAR hadde Sverige fått straffe, sier tidligere toppdommer Jonas Eriksson til Expressen.

– Forstår det ikke

TV4s ekspertkommentator Olof Lundh kaller det hele «pinlig» av FIFA.

– Det er faktisk pinlig av FIFA at de ikke har greid å skaffe en bedre dommer så langt i turneringen. Jeg forstår det bare ikke, sier han, ifølge den svenske avisen.

– Det er synd at en slik kamp skal ødelegges av FIFAs politikk. Det er åpenbart at dommeren ikke holder nivået.

– Jeg håper at de bruker VAR hele tiden når det er snakk om en situasjon i straffefeltet, for det har vi blitt fortalt at de gjør, sier Caroline Seger om straffesituasjonen til NRK.

– Hadde god kontroll

En suser fra nederlandske Jackie Groenen i ekstraomgangene sørget for at svenskenes VM-eventyr sa stopp.

Jeg føler at vi har god kontroll på kampen lenge, men vi blir slurvete i forsvarsspillet vårt på slutten og klarer ikke å komme tilbake, sier en skuffet Caroline Seger til NRK etter kampslutt.

Sverige blir dermed ikke kvitt Nederland-forbannelsen. For i kvartfinalen i europamesterskapet i 2017 tapte svenskene også mot Nederland som senere vant hele turneringen.

Vålerenga-kaptein Sherida Spitse er mesterskapets store arkitekt og har flest målgivende i mesterskapet med sine fire for Nederland. Nå skal hun spille finale med de oransje mot USA. Nasjonens første i historien.

Spitse

KUNSTNEREN: Sherida Spitse har flest målgivende i hele mesterskapet.

– Det er helt fantastisk at vi er i finalen med denne spillergruppen. Det har ikke gått opp for meg enda, sier Spitse til NRK.

Fantastiske målvakter

Selv om kampen ikke vil gå inn i historiebøkene som den mest målrike VM-semifinalen, vil det strålende målvaktspillet til Sari van Veenendaal bli historisk. For hun kan ta en stor del av æren for Nederlands avansement.

– Jeg vil bare vinne. Hver kamp. Det kommer så dypt inne fra, jeg vet ikke hvor det kommer fra, men jeg vil bare vinne og er veldig fornøyd med resultatet, sier van Veenendaal til NRK.

Sari Van Veenendaal

STOPPET ALT: Sari van Veenendaal hadde flere fantastiske redninger for Nederland i kveldens kamp.

For det var nettopp hun som skulle stoppe Sverige i dag.

Først ved Stina Blackstenius i det 31. minutt, så Lina Hurtig etter 36 minutter. For ved begge anledninger stod en glimrende Sari van Veenendaal i veien i Nederlands mål.

Også i andreomgang skulle to gode målvakter vise seg fra sine beste sider.

I det 55. minutt fikk Nilla Fischer en enorm mulighet for Sverige. Hjørnesparket endte opp hos Fischer som på direkten smelte til mot det lengste hjørnet. En igjen fantastisk van Veenendaal i det nederlandske målet fikk fingrene på ballen som endte i stolpen.

Bare ti minutter senere ristet metallet på den andre banehalvdelen. Vivianne Miedema fikk stå helt fri på bakerste og heade mot mål for Nederland. Superveteran Hedvig Lindahl i Sveriges mål strakte seg lang som hun er og fikk på utsøkt vis slått headingen i tverrliggeren.

Ble dramatisk i ekstraomgangene

Det ble ingen avgjørelse ved full tid. Det måtte ekstraomganger til for å avgjøre det hele i Lyon.

I det 98. minutt fikk derimot Nederland hull på byllen. Et prosjektil fra Jackie Groenen ble rett og slett for velplassert for Lindahl, som måtte se ballen gå i mål bak seg ved lengste hjørne.

Slutten av kampen ble dramatisk, men ikke på grunn av sportslige grunner. På overtid av siste ekstraomgang, fikk Kosovare Asllani en ball i hodet. Hun ble liggende og bært ut på båre. Dette var det siste som skjedde i kampen, der Nederland i ekstraomgangene kontrollerte seg inn til finaleplass.

Asslani ut på båre

DRAMATISK: Helt på tampen av kampen fikk Kosovare Asllani en ball i hodet. Hun ble fraktet ut på båre.

Nå venter regjerende verdensmester USA i finalen for Nederland. USA slo England 2–1 tirsdag og har vunnet mesterskapet tre ganger siden oppstarten i 1991.

– Vi må studere styrkene deres, men først skal vi nyte denne kvelden etter den fantastiske jobben vi gjorde i kveld, sier Sherida Spitse til NRK etter kampslutt.

På søndag får vi vite om det blir en helt ny verdensmester, eller om USA vil ta sitt fjerde.

• Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

– Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

– Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

Q6DAaGK1xwQ
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

pa39-a-fBGA
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.