Hopp til innhold

Svenskene raser mot dommeren etter VM-exiten: – Pinlig!

LYON/OSLO (NRK): Dommer i kampen mellom Sverige og Nederland, Marie-Soleil Beaudoin, får gjennomgå i svensk presse etter tapet i VM-semifinalen.

Women's World Cup - Semi Final - Netherlands v Sweden

Svenskenes Caroline Seger i krangel med dommer Marie-Soleil Beaudoin.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg er jævlig misfornøyd med dommeren. Hun er ikke dyktig, og det avgjør delvis (kampen), sier landslagsspiller Linda Sembrant etter tapet for nederlenderne.

Det er spesielt situasjonen da Sveriges Lina Hurtig går i bakken etter 67 minutter som hisser opp svenskene.

Hurtig faller innenfor 16-meteren, og dommeren vinker spillet videre, men reprisene viste at den avgjørelsen fint kunne vært dømt annerledes.

– Jeg opplevde at hun tok foten min og ikke ballen, men jeg har ikke sett det igjen, sier Hurtig selv til NRK.

TV-bildene viser nemlig kontakt mellom Desiree van Lunteren og Hurtig. I denne situasjonen ble det imidlertid ikke tatt i bruk VAR.

– Hvis man zoomer inn ser man at det er noe kontakt med ballen – og burde vært straffe. Dette viser hvor sårbart VAR er. Det handler om personer som bedømmer situasjoner på ulike måter. Med en annen VAR hadde Sverige fått straffe, sier tidligere toppdommer Jonas Eriksson til Expressen.

– Forstår det ikke

TV4s ekspertkommentator Olof Lundh kaller det hele «pinlig» av FIFA.

– Det er faktisk pinlig av FIFA at de ikke har greid å skaffe en bedre dommer så langt i turneringen. Jeg forstår det bare ikke, sier han, ifølge den svenske avisen.

– Det er synd at en slik kamp skal ødelegges av FIFAs politikk. Det er åpenbart at dommeren ikke holder nivået.

– Jeg håper at de bruker VAR hele tiden når det er snakk om en situasjon i straffefeltet, for det har vi blitt fortalt at de gjør, sier Caroline Seger om straffesituasjonen til NRK.

– Hadde god kontroll

En suser fra nederlandske Jackie Groenen i ekstraomgangene sørget for at svenskenes VM-eventyr sa stopp.

Jeg føler at vi har god kontroll på kampen lenge, men vi blir slurvete i forsvarsspillet vårt på slutten og klarer ikke å komme tilbake, sier en skuffet Caroline Seger til NRK etter kampslutt.

Sverige blir dermed ikke kvitt Nederland-forbannelsen. For i kvartfinalen i europamesterskapet i 2017 tapte svenskene også mot Nederland som senere vant hele turneringen.

Vålerenga-kaptein Sherida Spitse er mesterskapets store arkitekt og har flest målgivende i mesterskapet med sine fire for Nederland. Nå skal hun spille finale med de oransje mot USA. Nasjonens første i historien.

Spitse

KUNSTNEREN: Sherida Spitse har flest målgivende i hele mesterskapet.

Foto: Francisco Seco / AP

– Det er helt fantastisk at vi er i finalen med denne spillergruppen. Det har ikke gått opp for meg enda, sier Spitse til NRK.

Fantastiske målvakter

Selv om kampen ikke vil gå inn i historiebøkene som den mest målrike VM-semifinalen, vil det strålende målvaktspillet til Sari van Veenendaal bli historisk. For hun kan ta en stor del av æren for Nederlands avansement.

– Jeg vil bare vinne. Hver kamp. Det kommer så dypt inne fra, jeg vet ikke hvor det kommer fra, men jeg vil bare vinne og er veldig fornøyd med resultatet, sier van Veenendaal til NRK.

Sari Van Veenendaal

STOPPET ALT: Sari van Veenendaal hadde flere fantastiske redninger for Nederland i kveldens kamp.

Foto: Laurent Cipriani / AP

For det var nettopp hun som skulle stoppe Sverige i dag.

Først ved Stina Blackstenius i det 31. minutt, så Lina Hurtig etter 36 minutter. For ved begge anledninger stod en glimrende Sari van Veenendaal i veien i Nederlands mål.

Også i andreomgang skulle to gode målvakter vise seg fra sine beste sider.

I det 55. minutt fikk Nilla Fischer en enorm mulighet for Sverige. Hjørnesparket endte opp hos Fischer som på direkten smelte til mot det lengste hjørnet. En igjen fantastisk van Veenendaal i det nederlandske målet fikk fingrene på ballen som endte i stolpen.

Bare ti minutter senere ristet metallet på den andre banehalvdelen. Vivianne Miedema fikk stå helt fri på bakerste og heade mot mål for Nederland. Superveteran Hedvig Lindahl i Sveriges mål strakte seg lang som hun er og fikk på utsøkt vis slått headingen i tverrliggeren.

Ble dramatisk i ekstraomgangene

Det ble ingen avgjørelse ved full tid. Det måtte ekstraomganger til for å avgjøre det hele i Lyon.

I det 98. minutt fikk derimot Nederland hull på byllen. Et prosjektil fra Jackie Groenen ble rett og slett for velplassert for Lindahl, som måtte se ballen gå i mål bak seg ved lengste hjørne.

Slutten av kampen ble dramatisk, men ikke på grunn av sportslige grunner. På overtid av siste ekstraomgang, fikk Kosovare Asllani en ball i hodet. Hun ble liggende og bært ut på båre. Dette var det siste som skjedde i kampen, der Nederland i ekstraomgangene kontrollerte seg inn til finaleplass.

Asslani ut på båre

DRAMATISK: Helt på tampen av kampen fikk Kosovare Asllani en ball i hodet. Hun ble fraktet ut på båre.

Foto: Francisco Seco / AP

Nå venter regjerende verdensmester USA i finalen for Nederland. USA slo England 2–1 tirsdag og har vunnet mesterskapet tre ganger siden oppstarten i 1991.

– Vi må studere styrkene deres, men først skal vi nyte denne kvelden etter den fantastiske jobben vi gjorde i kveld, sier Sherida Spitse til NRK etter kampslutt.

På søndag får vi vite om det blir en helt ny verdensmester, eller om USA vil ta sitt fjerde.

Sportsnyheter

Slik markerte Norge på Ullevaal etter skytingen

«Vær den du er - elsk hvem du vil», var budskapet fra Ullevaal. Lagene og publikum markerte skytingen i Oslo med ett minutts stilllhet.

Siste nytt

 • Ute av medaljekampen

  Noregs herrelag tapte 2–0 i sett mot Kroatia i kvartfinalen i strandhandball-VM i greske Heraklon. Dermed kan de bli best nummer fem i meisterskapen.

  Det skjer berre dersom de slår Qatar seinare laurdag og deretter slår vinnaren av laurdagens kamp mellom Uruguay og Spania på søndag.

  Kampen mot Kroatia starta jamt, og laga gjekk til kvilen på stillinga 24–22 favør kroatane. I andre sett blei det tøft for Noreg, som tapte med settsifrene 28–20.

  Kroatia møter vertsnasjonen i semifinalen. I den andre semifinalen møtes storfavoritt Brasil og Danmark.

  De norske strandhåndballherrane deltar for første gang i strandhandball-VM. I 2019 blei det sølv i EM etter finaletap mot Danmark.

 • Slik starter Norge – Pettersen får tillit

  Landslagssjef Martin Sjögren har landet på følgende 11-er til det NRK2-sendte oppgjøret mot New Zealand klokken 17.00: Guro Pettersen, Synne Skinnes Hansen, Maren Mjelde, Maria Thorisdottir, Julie Blakstad – Amalie Eikeland, Frida Maanum, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten – Caroline Graham Hansen, Ada Hegerberg. Det betyr at Pettersen får tillit i skadefraværet til Cecilie Fiskerstrand, som mister sommerens EM.

  Anja Sønstevold fikk en liten kjenning i låret under oppvarming og ble erstattet av Synne Skinnes Hansen.

  Pettersen
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Henriksen vant sleggekonkurransen i NM med mesterskapsrekord

  Eivind Henriksen kastet 80,17 meter og vant sleggekonkurransen under friidretts-NM i Stjørdal. Det plasserer ham på femteplass på årets verdensstatistikk.

  –Jeg tror konkurrentene ble litt skremt nå, sier Henriksen.

  Kjempekastet knuste også hans egen mesterskapsrekord, som før årets NM var på 76,86. Den ble satt i Haugesund i 2019.

  Henriksen tok et sensasjonelt OL-sølv i Tokyo i fjor sommer, der han slo sin egen norske rekord tre ganger på veien mot medaljen. Den norske rekorden lyder på 81,58.

  Med kastet på over 80 meter i Stjørdal lørdag er Henriksen aktuell for å få kongepokalen under årets NM. Den deles ut til utøveren med det resultatet som står seg best internasjonalt.

  Henriksen har ikke tidligere vunnet kongepokalen.

  Kun fire sleggekastere har nå kastet lenger enn den norske veteranen så langt denne sesongen. Verdensstatistikken toppes av den polske OL-gullvinneren Wojciech Nowicki, som matchet Henriksens karrierebeste med 81,58 i august. Nordmannen hadde 78,23 som årsbeste før NM.

  Bislett Games 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste