«Jays» fikk rekorden slettet: – Jeg ble sjokkert

Jaysuma Ndure (30) er litt oppgitt over at norgesrekorden hans måtte slettes etter en arrangørtabbe, men tror uansett han snart løper inn til nye supertider. Med nye hjelpere er han i ferd med å finne sitt livs form.

Oslo 20140610.Jaysuma Saidy Ndure (t.v) og Carl Lewis på det tradisjonelle jordbærselskapet i Oslo rådhus tirsdag kveld, i forbindelse med onsdagens Bislett Games.Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Jaysuma Ndure hilser på sprintlegenden Carl Lewis, som er i Oslo i anledning Bislett Games. Amerikaneren måtte innrømme at han aldri hadde hørt om Jays før. – Men jeg vet ikke en gang hvem de amerikanske sprinterne er nå til dags, sier Lewis.

– Det var vel noen som hadde gjort en feil. Ting kan skje, men jeg har aldri sett eller hørt om noe lignende på et stevne, sier Jaysuma Ndure og rister på hodet - med det velkjente smilet fortsatt på plass.

I helgen trodde «Jays» at han satte ny norsk rekord da han løp inn til tiden 9,95 på 100 meter i Florø. Det var det femte raskeste løpet i verden i år.

Dagen etter kom kontrabeskjeden. Ndures rekord ble underkjent fordi vindmåleren sto skjevt. Ingen kan helt forklare hvorfor den gjorde det.

– Jeg ble helt sjokkert da jeg fikk høre at rekorden ble slettet. Men jeg sa bare til treneren «okei, sånt kan vel skje. Vi må bare gå ut og gjøre det igjen», forteller Ndure når NRK.no møter ham på det tradisjonelle «jordbærpartyet» på Oslo Rådhus dagen før Bislett Games.

– Kan få til enda bedre tider

Florø vindmåler

Denne vindmåleren gjorde at Jaysuma Ndure ikke fikk godkjent tiden på 9,95. Den sto nemlig skjevt,

Foto: Bilde med tillatelse fra TV 2

Ndure tror uansett han snart kan få revansje og sette ny rekord igjen. Kanskje allerede under onsdagens Bislett Games?

– Ja, vi har ligget på disse tidene på trening. Vi vet vi kan klare det igjen, sier sprinteren, som med «vi» mener seg selv og treneren.

Underslått rekord eller ei, tidene tyder på at Ndure kan være på vei til å komme i sitt livs form.

Faktisk hevder han at han ikke følte seg spesielt pigg under løpet i Florø. Det burde i så fall bety at han kan klare enda raskere tider.

– Treneren min talte stegene mine (i Florø), og jeg var ikke noe lett i beina eller kroppen. Jeg hadde ingen god frekvens, det gikk bare på kraft. Så vi har fortsatt mye å gå på. Det gjør at jeg tror jeg får tatt ut enda mer, og aller helst i EM i august. Jeg vil løpe enda fortere, sier han.

Fikk slutt på skademarerittet

Ndure har forklart de gode resultatene med at han endelig har hatt en lang periode uten store skadeproblemer.

Han har i flere år slitt med ryggen, noe som også har gitt ham smerter i beina. Det har naturlig nok gjort det vanskelig å løpe.

Selv mener Ndure det har vært helt avgjørende at han flyttet hjem til Norge i fjor etter å ha bodd i USA.

– Jeg flyttet tilbake for å få tett oppfølging og trening på Olympiatoppen. Etter VM i fjor var ryggen verre enn noensinne. Da begynte jeg å jobbe med to stykker på Olympiatoppen, og problemene forsvant litt etter litt. Plutselig begynte jeg å løpe fryktelig fort også. Så da fortsetter vi med det, sier Jays og gliser.

I tillegg mener han også det har gjort ham bedre å få inn Olav Magne Tveitå som ny trener.

Fikk råd av Lewis

På jordbærpartyet fikk Ndure møte en annen velkjent sprinter, nemlig friidrettslegenden Carl Lewis. Amerikaneren skal være tilstede under Bislett Games for å markere at det er 25 år siden han konkurrerte der sist.

Lewis konkurrerte i både sprint og lengde, og tok til sammen 17 OL - og VM-gull.

52-åringen måtte tilstå at han aldri hadde hørt om Jays før de møttes på Rådhuset.

– Men jeg vet ikke en gang hvem de amerikanske sprinterne er nå til dags. Jeg følger bare passelig med, unnskylder han seg.

Etter å ha forhørt seg litt om Ndures mål og prestasjoner nikket han anerkjennende og ga Ndure følgende råd før Bislett Games:

– Han må bare finne sitt «sweet spot» og ikke bli nervøs. Det viktigste er å alltid være avslappet. Han gjør nok en god jobb.

Ndure forteller at han flere ganger har brukt gamle videoer av Lewis som inspirasjon.

– Jeg har sett videoer fra helt tilbake til 1913 og 1914, så jeg vil si at jeg i grunn har sett nesten alt. Jeg liker å se teknikk, man kan lære litt av alt, fastslår han.

Jaysuma Saidy Ndure satte ny norsk rekord på 100m i Florø med tiden 9,95.

SE VIDEO: Ndure løper inn til det de fleste trodde var ny norsk rekord.

Siste nytt

 • Solbakken henter kjenning

  Høyrebacken Peter Ankersen vender tilbake til FC København etter én sesong i italienske Genoa. Dermed skal 30-åringen igjen spille for klubben der han spilte i fire sesonger fra 2015 til 2019.

  Ankersen spilte i Rosenborg i 2012. Han fikk med seg 18 kamper for trønderne før han flyttet tilbake til Danmark og Esbjerg.

  – Peter er uten tvil en av de aller beste høyrebackene som noensinne har vært i FCK. Under sitt seneste opphold her utviklet han seg til en leder i laget og en spiller som alltid leverte på høyt nivå både i kamper og på treningsfeltet, sier FCK-manager Ståle Solbakken.

  (NTB)

  UEFA Nations League - League B - Group 4 - Wales v Denmark - Headshots
  Foto: Rebecca Naden / Reuters
 • Klarte cuten med et nødskrik

  Kristoffer Ventura greide cuten i helgens PGA-turnering takket være en birdie på 18. og siste hull. Han klatret 40 plasser fredag.

  Ventura trengte en 69-runde (tre slag under par) for å få spille videre i helgen, og greide det akkurat. Med sin birdie på det siste hullet tok han seg over streken og ligger på delt 54.-plass før de to siste rundene.

  Hudson Swafford leder turneringen i Punta Cana i Den dominikanske republikk. Han gikk fredagens runde på 67 slag og er totalt 12 slag under par. Det gir to slags ledelse til de nærmeste konkurrentene. (NTB)

  Safeway Open - Final Round
  Foto: Jed Jacobsohn / AFP
 • Ruud til ny semifinale

  Casper Ruud fortsetter storspillet på grus. I European Open i Hamburg er nordmannen klar for sin andre strake semifinale.

  I kvartfinalen fikk nordmannen tøff kamp av jevngamle Ugo Humbert, men skrudde opp tempoet og kjørte over franskmannen i det tredje settet. Dermed endte det 7-5, 3-6, 6-1 til Ruud.

  I semifinalen møter han russiske Andrej Rublev.

  Casper Ruud - Hamburg European Open
  Foto: Cathrin Mueller / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal