NRK Meny
Normal

«Jays» om rekorden: - Irritert gjennom hele løpet

Jaysuma «Jays» Ndure hadde langt fra noen god følelse mens han løp inn til sin historiske norgesrekord for tre uker siden. Han vet nemlig han kan mye fortere - og gjerne i kveld.

Video Friidrett: Diamond League 10:15

Friidrett: Diamond League 10:15

- For folk flest er 9,99 bra. Men jeg ser for meg at jeg skal klare mye bedre. Jeg vil løpe enda fortere, sier Ndure.

Fredag kveld løper han 100 meter mot blant andre verdensrekordholder Usain Bolt under det NRK-sendte Diamond League-stevnet i Monaco.

Ndure sier han har glemt og lagt bak seg tyvstarten og diskvalifikasjonen fra det forrige Diamond League-stevnet i Birmingham 10. juli.

- Det glemte jeg den samme dagen, sier Ndure nå.

Misfornøyd tross rekord

Egentlig vil han snakke minst mulig om tyvstarten.

Derimot snakker han gjerne om norgesrekorden han satte i Lausanne 30. juni. For på tross av at han som første nordmann krysset den magiske tisekundersgrensen da han løp inn på 9,99, virket han langt fra fornøyd i etterkant.

Grunnen er at han mener han kan så mye, mye bedre.

- De første 20 meterne var altfor dårlige. Jeg datt nesten. Deretter så jeg at jeg var nummer tre, og da ble jeg enda mer irritert, og jeg ga litt opp på slutten. Jeg kunne kanskje løpt på 9,92, sier han om løpet nå.

- Jeg var irritert på meg selv, for jeg gjorde ikke jobben min.

Video: Se rekordløpet til Ndure

Video Ny norsk rekord på Jays

30. juni satte Ndure norsk rekord på 100 meter med 9,99.

- Vet jeg kan bedre

Ndure har vært Norges desidert beste sprinter helt siden han fikk norsk pass i 2006. De siste sesongene har han tidvis vært plaget med mye skader.

I år har han innledet samarbeid med den amerikanske treneren John Smith, og selv mener Ndure at han har hatt stor fremgang på flere områder, blant annet med starten.

- Jeg har visst hele tiden at jeg kan løpe mye fortere. Folk har trodd at jeg bare er 200-meterløper som ikke kan løpe under 10 blank på 100 meter. Men jeg vet jeg kan. Folk får tro hva de vil, sier han.

Nå er han nemlig overbevist om at han er på rett vei. Frem mot VM i Daegu i slutten av august kommer han til å fortsette arbeidet med detaljene han mener er så viktig i sprint.

- Frem mot VM kommer jeg til å fortsette jobbingen med å rette de feilene som vi gjør. Som tyvstarter og alt annet, sier han og ler.

Rask bane

Måkestad Bovim

Ingvill Måkestad Bovim løper trolig både 800 meter og 1500 meter i VM. Her fra den korteste av distansene på Bislett i juni.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Fredagens konkurranse kan fort komme til å bli oppløftende med norske øyne. Ndure tror selv det bare er et tidsspørsmål før han slår norgesrekorden en gang til. Den andre norske deltakeren, Ingvill Måkestad Bovim, skal dessuten løpe 1500 meter.

Dette blir hennes siste test på denne distansen før hun starter i VM.

Hun er for øyeblikket mindre enn to sekunder bak norgesrekorden til Grethe Waitz fra 1978. Banen i Monaco er rask, og om alt klaffer kan hun nærme seg rekorden.

- Det er 19 jenter på startstreken. Jeg tror det er de aller fleste av de beste i verden. Hvis jeg slår de fleste av dem, så er jeg fornøyd, sier hun.

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld