NRK Meny
Normal

– Gjør klar for atomvinter i NBA

NBA-sesongen står i alvorlig fare fordi millionærer og milliardærer ikke greier å fordele 23 milliarder kroner mellom seg. Det hele er uforståelig for fansen.

David Stern og Kobe Bryant

Los Angeles Lakers-stjernen Kobe Bryant og resten av NBA-spillerne har gått med på et betydelig lønnskutt, men NBA-sjef David Stern vil ha mer.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Dirk Nowitzki og Mark Cuban

Dallas Mavericks-spiller Dirk Nowitzki og eier Mark Cuban vant NBA-tittelen sammen i sommer. Nå står de på hver sin side i en bitter arbeidskonflikt.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters
Derek Fisher

Derek Fisher var president i spillerforeningen helt til den ble oppløst i går kveld.

Foto: David Karp / Ap
LeBron James

LeBron James har gitt NBA sine beste seertall siden Michael Jordan la opp. Nå frykter mange at fansen skal miste interesse, som de gjorde da NHL-sesongen ble avlyst i 2004/05.

Foto: David J. Phillip / Ap

NBA-sesongen 2011/12 skulle vært i gang for 15 dager siden, men de eneste kampene som utkjempes er over forhandlingsbordet.

Så langt er alle tapere.

Mandag kveld, på den 137. dagen av lockouten, brøt forhandlingene om en ny arbeidsavtale sammen.

Spillerforeningen takket nei til eiernes siste tilbud, og i samme slengen valgte de å oppløse hele sin egen fagforening. Det betyr at partene nå etter alt å dømme kaster seg inn i en omfattende rettssak.

Kan få giganterstatning

– Etter å ha prøvd i to år, har vi kommet fram til at prosessen ikke har fungert. Vi kan ikke få til en rettferdig avtale, sier Derek Fisher, president i den nå oppløste spillerforeningen.

– Gjør dere klar for atomvinter i NBA. 2011/2012-sesongen i fare, sier NBA-sjef David Stern.

Nå kommer spillerne til å forsøke å saksøke eierne. Hvis de vinner fram kan de kreve opp mot 35 milliarder i erstatning, men ikke uten en lang rettsprosess som fort kan bety at det ikke blir noen NBA-sesong.

Hvorfor blir de ikke enige?

Spørsmålet hele basketfamilien nå stiller seg er hvordan en av verdens mest sette idrettsligaer, med 23 milliarder i årlige inntekter, ikke greier å fordele mellom milliardærer (eiere) og millionærer (spillere).

Eierne hevder de går i minus fordi vilkårene er for dårlige. De krever store endringer i inntektsfordeling, lønnstak, kontraktslengder og spilleroverganger.

De får støtte av det amerikanske folk. Over 150.000 ESPN-lesere har stemt på hvem de er mest rasende på i konflikten, og de fleste skylder på spillerne.

– Vi har gitt og gitt

Bare 18 prosent skylder på eierne. Det forundrer flere av journalistene som dekker saken tettest. De mener spillerne er blitt tvunget opp i et hjørne av griske eiere.

Spillerne har nemlig allerede gått med på et kraftig lønnskutt, og eierne nekter fortsatt å gi seg.

Spillerne er villige til å senke sin andel av ligaens inntekter fra 57 prosent til 50. Det er nok til å dekke nesten hele eiernes påståtte underskudd, som spillerne for øvrig mener er overdrevet.

I går kveld fikk de nok da eierne forsøkte å presse sitronen enda litt til.

– Vi har gitt og gitt, og til slutt kom vi til et punkt hvor de rett og slett ba om for mye. Da bestemte vi oss for å kjempe tilbake, sier Billy Hunter, direktør i spillerforeningen.

Valgte drastisk alternativ

Hadde spillerne takket ja til gårsdagens forslag, kunne sesongen ha begynt 15. desember. I så fall ville brorparten av kampene blitt spilt.

De to partene har sakte, men sikkert nærmet seg hverandre de siste ukene, men etter spillernes drastiske tiltak ser det plutselig langt mørkere ut for basketfans over hele verden.

– Det er som å løpe 41 kilometer av en maraton og sette seg ned på asfalten og nekte å løpe mer med én kilometer igjen. De setter sesongen i fare for noe som tilsvarer småpenger i denne sammenheng, skriver ESPN-kommentatoren Michael Wilbon.

Spillerne kommer etter alt å dømme til å saksøke NBA i løpet av et par dager. Deretter kommer ligaen trolig til å hevde at søksmålet bare er en forhandlingsstrategi, og dermed vil sirkuset være i gang i rettssalene.

– Det er en tragedie, sier NBA-sjefen.

Siste nytt

 • Sagosen og Myrhol på stjernelaget

  Sander Sagosen og Bjarte Myrhol er begge tatt ut på stjernelaget i inneværende sesongs mesterliga i håndball. Stjernelaget ble annonsert i forkant av helgens Final 4-sluttspill i Köln, der vinneren av årets mesterliga på herresiden skal kåres.

  Bjarte Myrhol
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Casper Ruud klar for French Open

  Casper Ruud vant den avgjørende kvalifiseringskamp mot franske Alexendre Muller. Med 2-0 i sett kunne Ruud slippe jubelen løs for avansement til første runde i French Open.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag