Hopp til innhold

– Gjør klar for atomvinter i NBA

NBA-sesongen står i alvorlig fare fordi millionærer og milliardærer ikke greier å fordele 23 milliarder kroner mellom seg. Det hele er uforståelig for fansen.

David Stern og Kobe Bryant

Los Angeles Lakers-stjernen Kobe Bryant og resten av NBA-spillerne har gått med på et betydelig lønnskutt, men NBA-sjef David Stern vil ha mer.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Dirk Nowitzki og Mark Cuban

Dallas Mavericks-spiller Dirk Nowitzki og eier Mark Cuban vant NBA-tittelen sammen i sommer. Nå står de på hver sin side i en bitter arbeidskonflikt.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters
Derek Fisher

Derek Fisher var president i spillerforeningen helt til den ble oppløst i går kveld.

Foto: David Karp / Ap
LeBron James

LeBron James har gitt NBA sine beste seertall siden Michael Jordan la opp. Nå frykter mange at fansen skal miste interesse, som de gjorde da NHL-sesongen ble avlyst i 2004/05.

Foto: David J. Phillip / Ap

NBA-sesongen 2011/12 skulle vært i gang for 15 dager siden, men de eneste kampene som utkjempes er over forhandlingsbordet.

Så langt er alle tapere.

Mandag kveld, på den 137. dagen av lockouten, brøt forhandlingene om en ny arbeidsavtale sammen.

Spillerforeningen takket nei til eiernes siste tilbud, og i samme slengen valgte de å oppløse hele sin egen fagforening. Det betyr at partene nå etter alt å dømme kaster seg inn i en omfattende rettssak.

Kan få giganterstatning

– Etter å ha prøvd i to år, har vi kommet fram til at prosessen ikke har fungert. Vi kan ikke få til en rettferdig avtale, sier Derek Fisher, president i den nå oppløste spillerforeningen.

– Gjør dere klar for atomvinter i NBA. 2011/2012-sesongen i fare, sier NBA-sjef David Stern.

Nå kommer spillerne til å forsøke å saksøke eierne. Hvis de vinner fram kan de kreve opp mot 35 milliarder i erstatning, men ikke uten en lang rettsprosess som fort kan bety at det ikke blir noen NBA-sesong.

Hvorfor blir de ikke enige?

Spørsmålet hele basketfamilien nå stiller seg er hvordan en av verdens mest sette idrettsligaer, med 23 milliarder i årlige inntekter, ikke greier å fordele mellom milliardærer (eiere) og millionærer (spillere).

Eierne hevder de går i minus fordi vilkårene er for dårlige. De krever store endringer i inntektsfordeling, lønnstak, kontraktslengder og spilleroverganger.

De får støtte av det amerikanske folk. Over 150.000 ESPN-lesere har stemt på hvem de er mest rasende på i konflikten, og de fleste skylder på spillerne.

– Vi har gitt og gitt

Bare 18 prosent skylder på eierne. Det forundrer flere av journalistene som dekker saken tettest. De mener spillerne er blitt tvunget opp i et hjørne av griske eiere.

Spillerne har nemlig allerede gått med på et kraftig lønnskutt, og eierne nekter fortsatt å gi seg.

Spillerne er villige til å senke sin andel av ligaens inntekter fra 57 prosent til 50. Det er nok til å dekke nesten hele eiernes påståtte underskudd, som spillerne for øvrig mener er overdrevet.

I går kveld fikk de nok da eierne forsøkte å presse sitronen enda litt til.

– Vi har gitt og gitt, og til slutt kom vi til et punkt hvor de rett og slett ba om for mye. Da bestemte vi oss for å kjempe tilbake, sier Billy Hunter, direktør i spillerforeningen.

Valgte drastisk alternativ

Hadde spillerne takket ja til gårsdagens forslag, kunne sesongen ha begynt 15. desember. I så fall ville brorparten av kampene blitt spilt.

De to partene har sakte, men sikkert nærmet seg hverandre de siste ukene, men etter spillernes drastiske tiltak ser det plutselig langt mørkere ut for basketfans over hele verden.

– Det er som å løpe 41 kilometer av en maraton og sette seg ned på asfalten og nekte å løpe mer med én kilometer igjen. De setter sesongen i fare for noe som tilsvarer småpenger i denne sammenheng, skriver ESPN-kommentatoren Michael Wilbon.

Spillerne kommer etter alt å dømme til å saksøke NBA i løpet av et par dager. Deretter kommer ligaen trolig til å hevde at søksmålet bare er en forhandlingsstrategi, og dermed vil sirkuset være i gang i rettssalene.

– Det er en tragedie, sier NBA-sjefen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal