NRK Meny
Normal

NBA-urokråka tok til tårene - legger opp

Den tidligere storspilleren Allen Iverson (38) har ikke spilt en offisiell NBA-kamp siden 2010. Onsdag la han offisielt opp.

Allen Iverson

Allen Iverson klarte ikke å holde tårene tilbake da han offentliggjorde sin avskjed.

Foto: Matt Rourke / Ap

Mange husker nok Allen Iverson - den lille store magikeren som herjet amerikanske basketballbaner med sitt Philadelphia 76ers på 2000-tallet.

Allen Iverson

Allen Iverson dominerte stort på starten av 2000-tallet. Her fra en kamp i 2004.

Foto: Rusty Kennedy / Ap

Den - til og være NBA-spiller - spevokste (183 cm) pointguarden dominerte stort, og ble kåret til NBAs mest verdifulle spiller i 2001. Det samme året ledet han 76ers til NBA-finalen.

Iverson var også på NBAs all-star-lag elleve ganger.

– Motivasjonen er borte

Onsdag offentliggjorde han sin avskjed.

– Jeg har gitt alt jeg har til basketballen. Lidenskapen for sporten er der fortsatt, men motivasjonen er borte, sa Iverson på en pressekonferanse onsdag.

Iverson gjorde seg bemerket både på og utenfor banen. Mannen med de karakteristiske svettebåndene hadde en rekke kontroversielle uttalelser, og holdt på å havne i fengsel som unggutt.

I 2003 - da Iverson var på toppen av karrieren - ble han massivt kritisert for å stått over treninger fordi han følte seg «fornærmet» av treneren.

Under en pressekonferanse forklarte Iverson hvorfor han stod over:

– Det er bare trening. Vi snakker om trening. Vi snakker bare om trening. I kamp gir jeg alt jeg har. Det er bare trening. Det er bare trening, kompis! Hvordan i helvete kan jeg gjøre lagkameratene mine bedre på trening, sa Iverson - til latter fra salen (se intervju nederst i saken).

Utenomsportslig trøbbel

I 2002 ble han siktet for å å ha tvunget seg inn i en leilighet med et våpen, for deretter å true to menn. Iverson skal ha lett etter kona. Mot slutten av karrieren skal han også ha slitt tungt med alkoholproblemer, gambling og utroskap.

Under onsdagens pressekonferanse hevdet han at han ikke angret på noe som helst.

– Karrieren min hadde sine opp- og nedturer. Jeg har gjort mye jeg ikke er stolt av, men jeg kan ikke ta noe tilbake. Om jeg ville gjort noe annerledes? Nei, sa Iverson.

Iverson endte med 26,7 som poengsnitt etter 14 år i NBA. I 2005 scoret han 60 poeng i én kamp - hans personlige rekord.

VIDEO: Se et hysterisk intervju med Iverson der han bruker ordet «practice» nærmere 50 ganger i løpet av kort tid:

Siste nytt

 • Mixed laghopp på OL-programmet

  De norske hopperne får enda en øvelse på OL-programmet i 2022. Mixed laghopp ble offentliggjort som en del av programmet – Med dagens vedtak viser IOC at kvinnene blir mer og mer likestilt innenfor hoppsporten, sier skipresident Erik Røste til NTB.

  Kvinner stor bakke verdenscup Holmenkollen.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Edvald fikk tidsstraff

  Edvald Boasson Hagen er ilagt en tidsstraff på to minutter og en bot på drøyt 1600 kroner etter den ellevte etappen i Tour de France. Han skal ha mottatt hjelp i form av en ny sykkel fra gamlelaget Team Sky da han fikk trøbbel med sin egen, melder TV 2

  Tour de France 2018
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Mol og Sørum tok sin andre seier

  Anders Mol og Christian Sørum vant for andre gang på rad i EM i sandvolleyball i Nederland onsdag. Den norske duoen slo et russisk par 2-0.

  Vår andre herreduo, Berntsen og Mol, gikk på sitt andre strake tap, og på kvinnesiden er EM over for Ulveseth og Lunde, som tapte tre på rad i gruppespillet.

  Mol og Sørum
  Foto: Fivb.com / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 12. etappe
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale