NRK Meny
Normal

NBA-urokråka tok til tårene - legger opp

Den tidligere storspilleren Allen Iverson (38) har ikke spilt en offisiell NBA-kamp siden 2010. Onsdag la han offisielt opp.

Allen Iverson

Allen Iverson klarte ikke å holde tårene tilbake da han offentliggjorde sin avskjed.

Foto: Matt Rourke / Ap

Mange husker nok Allen Iverson - den lille store magikeren som herjet amerikanske basketballbaner med sitt Philadelphia 76ers på 2000-tallet.

Allen Iverson

Allen Iverson dominerte stort på starten av 2000-tallet. Her fra en kamp i 2004.

Foto: Rusty Kennedy / Ap

Den - til og være NBA-spiller - spevokste (183 cm) pointguarden dominerte stort, og ble kåret til NBAs mest verdifulle spiller i 2001. Det samme året ledet han 76ers til NBA-finalen.

Iverson var også på NBAs all-star-lag elleve ganger.

– Motivasjonen er borte

Onsdag offentliggjorde han sin avskjed.

– Jeg har gitt alt jeg har til basketballen. Lidenskapen for sporten er der fortsatt, men motivasjonen er borte, sa Iverson på en pressekonferanse onsdag.

Iverson gjorde seg bemerket både på og utenfor banen. Mannen med de karakteristiske svettebåndene hadde en rekke kontroversielle uttalelser, og holdt på å havne i fengsel som unggutt.

I 2003 - da Iverson var på toppen av karrieren - ble han massivt kritisert for å stått over treninger fordi han følte seg «fornærmet» av treneren.

Under en pressekonferanse forklarte Iverson hvorfor han stod over:

– Det er bare trening. Vi snakker om trening. Vi snakker bare om trening. I kamp gir jeg alt jeg har. Det er bare trening. Det er bare trening, kompis! Hvordan i helvete kan jeg gjøre lagkameratene mine bedre på trening, sa Iverson - til latter fra salen (se intervju nederst i saken).

Utenomsportslig trøbbel

I 2002 ble han siktet for å å ha tvunget seg inn i en leilighet med et våpen, for deretter å true to menn. Iverson skal ha lett etter kona. Mot slutten av karrieren skal han også ha slitt tungt med alkoholproblemer, gambling og utroskap.

Under onsdagens pressekonferanse hevdet han at han ikke angret på noe som helst.

– Karrieren min hadde sine opp- og nedturer. Jeg har gjort mye jeg ikke er stolt av, men jeg kan ikke ta noe tilbake. Om jeg ville gjort noe annerledes? Nei, sa Iverson.

Iverson endte med 26,7 som poengsnitt etter 14 år i NBA. I 2005 scoret han 60 poeng i én kamp - hans personlige rekord.

VIDEO: Se et hysterisk intervju med Iverson der han bruker ordet «practice» nærmere 50 ganger i løpet av kort tid:

Siste nytt

 • Fristil-Tiril vant i California

  Fristilkjøreren Tiril Sjåstad Christiansen vant det siste verdenscuprennet i slopestyle før OL. Nærmest Christiansen kom svenske Jennie-Lee Burmansson. verdenscupen sammenlagt er Christiansen nummer to og Killi nummer tre.

  Tirl Sjåstad Christiansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Carlsen vant etter snuoperasjon

  Magnus Carlsen tok søndag sin tredje seier i Wijk aan Zee-turneringen. Nordmannen var under press mot Gawain Jones, men tok seg sammen og snudde til seier. Den tredje seieren på åtte partier i storturneringen i Nederland gir delt ledelse for Carlsen.

  Magnus Carlsen i Riyadh
  Foto: FARIS GHAITH /AFP / NTB scanpix
 • Gracia er Silva-erstatter

  Premier League-klubben Watford har ansatt spanjolen Javi Gracia som klubbens nye manager. Han erstatter Marco Silva, som fikk sparken tidligere søndag, og er hentet inn på en 18-månederskontrakt.

  Marco Silva
  Foto: Scott Heppell / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal