NRK Meny
Normal

– Min store drøm

Ramunas Navardauskas stakk fra feltet en mil før mål, og vant i suveren stil i fredagens Tour de France-etappe. Alexander Kristoff ble nummer tre.

Ramunas Navardauskas

Ramunas Navardauskas vant sin første Tour de France etappe fredag.

Foto: Peter Dejong / Ap

Litaueren tok dermed karrierens første Tour de France-seier. Navardauskas stakk fra feltet i en motbakke med ti kilometer igjen til mål og vant i stor stil i innkjøringen mot Bergerac.

– Det var min store drøm å vinne en etappe i Tour de France, og jeg er veldig takknemlig for hjelpen fra alle mine lagkamerater. Alle gjorde som de skulle, sa Navardauskas i et intervju vist på TV 2 etter målgang.

Alexander Kristoff hang godt med i innspurten, men tapte spurten såvidt for John Degenkolb og ble nummer tre tilslutt.

God planlegging

Navardauskas bekreftet da han var i mål at planen var lagt allerede fra starten.

– Ja, det var planlagt. Vi ønsket å få med noen i brudd eller kjøre i den bakken. Normalt sett ville vi kjørt for Tom Slagter, men siden han var i bruddet og gjorde en stor jobb der, så det var utrolig at han fortsatt hadde krefter til å komme og hjelpe meg på toppen av bakken. Det ga meg ekstra motivasjon, for jeg ville ikke skuffe lagkameratene mine, sa den lykkelige rytteren.

En stor seier for Navardauskas som er kjent for å være en god temporytter. Han har vært med på å vinne lagtempo både i Tour de France og Giro d'Italia tidligere, i tillegg til at han også har en individuell seier fra Giro d'Italia.

Kittel tidlig ute

Et brudd med Tom Slagter, Cyril Gautier, Arnaud Gerard, Martin Elmiger og Rein Taaramäe ble sittende foran i en lang periode i fredagens etappe, men ikke lenger foran enn at hovedfeltet hadde god kontroll på utbryterne hele veien.

Feltet hadde nesten hentet dem før en motbakke ti kilometer før mål. Der ble det kjørt så hardt at mange slet med å henge med. Spurtkanonen Marcel Kittel var blant dem som ikke klarte å følge hardkjøret, og dermed var en av Kristoffs tøffeste konkurrenter ute av kampen om etappeseier.

Men litaueren Ramunas Navardauskas stakk av opp mot toppen, og kjørte hardt for å klare å riste av seg feltet, som ikke var raske nok til å organisere en samlet jakt på utbryteren.

Massevelt

Peter Sagan

Peter Sagan veltet litt under tre kilometer før mål.

Foto: Lionel Bonaventure / Ap

Innspurten inn mot målgangen i Bergerac hadde to nitti graders svinger den siste kilometeren, og med mye regn og våte veier, var det fryktet at det ville veltes mot slutten.

Og den profetien gikk i oppfyllelse. I det rytterne kom ut av en sving mindre enn tre kilometer før mål veltet en rekke ryttere. Peter Sagan var blant disse, samt Romain Bardet som ligger på femteplass i sammendraget. Ingen så ut til å være alvorlig skadet, men etappen var ødelagt for de involverte.

De tapte ikke tid i sammendraget, siden velten skjedde med mindre enn tre kilometer igjen til mål.

Den nittende etappen var utpekt på forhånd som en av Alexander Kristoffs to gjenstående sjanser til å vinne nok en etappe i Tour de France. Rytterne skulle sykle 208.5 kilometer fra Maubourguet Pays du Val d'Adour til Bergerac.

Slik skulle det ikke gå, siden Navardauskas stakk av inn mot mål, og vant den nittende etappen. Lørdag skal det kjøres tempoetappe, før det er målgang i Paris søndag.

Siste nytt

 • Ruud faller på ATP-rankingen

  Casper Ruud rykker fire plasser ned på verdensrankingen i tennis og ligger nå på 205. plass etter tapet i første runde av Tunis Open. Det er hans dårligste ranking på over et år. I fjor sommer var nordmannen helt oppe på 108. plass.

  Australian Open Tennis
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Hansen vant norsk mesterliga-duell

  Espen Lie Hansens franske klubb Nantes tok første stikk mot Bjarte Myrhols Skjern i den første av to kvartfinaler i mesterligaen. Nantes vant 33-27 på hjemmebane. Bjarte Myrhol scoret fire mål for sin danske klubb.

  Espen Lie Hansen
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Mjelde kåret til tredje beste

  Maren Mjelde ble søndag kveld stemt frem av spillerne selv som den tredje beste spilleren i engelsk fotball.

  Lagvenninne fra Chelsea, Fran Kirby, vant prisen. Ji So-yun, også Chelsea-spiller, tok andreplassen.

  SOCCER-CHAMPIONS-CHE-WOB/WOMEN
  Foto: ADAM HOLT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08