Hopp til innhold

Nordås varsler oppgjør – lei av «ubehagelig» stemning

I en sesong med et sportslig gjennombrudd, fikk det turbulente forholdet mellom Narve Gilje Nordås og brødrene Ingebrigtsen mye oppmerksomhet. Nå vil Nordås ha endringer.

Narve Gilje Nordås, Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen, Henrik Ingebrigtsen.

TRENTE SAMMEN: Narve Gilje Nordås og brødrene Ingebrigtsen var før brødrenes brudd med trenerpappa Gjert Ingebrigtsen en del av samme treningsgruppe.

Foto: NTB

– Det er vanskelig å si, men noe må skje. Et eller annet oppgjør blir det i hvert fall fra min side. Jeg kan si så mye som at det kommer til å komme noe.

Det sier Narve Gilje Nordås til NRK på spørsmål om han vil ta et skikkelig oppgjør før 2024-sesongen, med for eksempel brødrene Ingebrigtsen.

– Hva håper du på i beste fall?

– Jeg håper at folk kan reise rundt på stevner og mesterskap å bo under samme tak uten at det er så ubehagelig og anspent, sånn at du nærmest ikke kan være på samme arena engang, sier Nordås, og fortsetter:

– At folk får med seg trenerne sine og at folk ikke henger seg opp i hva andre utøvere har med seg av støtteapparat og personell og legger seg opp i det når en har nok med seg selv. Litt sånn type oppgjør.

Krever endring før OL

Nordås tror det han kaller et «oppgjør» vil være gunstig for alle parter.

– Endringer må i hvert fall til, det er hundre prosent sikkert. Det så alle under VM. Det nytter ikke sånn i OL neste år, så noe må skje.

– Vet du hva du kommer til å gjøre?

– Nei, det er klart at jeg må snakke med folk i styre og stell, forbund, Olympiatoppen og alt sånt før man finner en løsning, men vi får se akkurat hva det blir, sier Nordås.

Narve Gilje Nordås

PÅ HJEMMEBANE: NRK møtte Narve Gilje Nordås på Sandnes stadion, hvor han og kameraten David Tørre Asprusten, som har VM-bronse i quiz, skulle sjekke hvor lenge «mannen på gata» kunne holde Nordås' 1500-meterfart. Det holdt i drøyt 200 meter.

NRK har forelagt Nordås' sitater for Henrik Ingebrigtsen, som er koordinator for brødrene, men foreløpig uten svar.

NRK har også vært i kontakt med agenten til Ingebrigtsen-brødrene, Daniel Wessfeldt. Han skriver i en melding at Jakob Ingebrigtsen er på bryllupsreise og ikke vil kommentere noe før han er hjemme igjen.

– For oss er det ikke noe oppgjør

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, vedkjenner at de må unngå støyen fra årets VM i 2024, hvor det både er et EM og et OL på programmet.

– Vi er nå i samtaler med de ulike utøverne og trenerne. Noen har vi hatt og noen skal vi ha med tanke på hvordan de tenker neste år, hvilke behov de har, hvordan vi skal optimalisere og hvordan vi totalt sett skal løse og legge kabalen vår, sier han.

– Nordås sier at han skal ta et skikkelig oppgjør. Synes du det er nødvendig med et skikkelig oppgjør?

– For oss er det ikke noe oppgjør. Vi har konstruktive samtaler med de forskjellige. Vi tilrettela veldig bra for Narve under VM, ut ifra de rammene som ble satt da. Vi skal tilrettelegge for utøverne i de kommende mesterskapene når vi har lagt rammene på plass.

Erlend Slokvik

SPORTSSJEF: Erlend Slokvik.

Foto: Fredrik Hagen

Sportssjefen forteller at de har startet på samtaler med hele laget, samtaler som startet i forrige uke og vil strekke seg til neste uke.

– Ser dere noen grep dere tenker at dere bør vurdere eller gjøre inn mot neste år?

– Det er for tidlig å si. Det vi ønsker er å ha rammene klare ganske tidlig, sier Slokvik.

Slokvik: Mange som ikke får med egen trener til OL

Toppidrettssjef i Olympiatoppen, Tore Øvrebø, skriver i en SMS til NRK:

– Et viktig ledd i forberedelsene mot OL og PL neste år i Paris er å legge forholdene til rette for at utøverne skal kunne prestere på sitt beste. Dette gjelder også friidrett. Hvem vi snakker med om hva og når, ønsker vi ikke å gå ut med.

Nordås er allerede kvalifisert til 1500 meter i OL i Paris neste år. Det samme er Jakob Ingebrigtsen, som er regjerende olympisk mester på distansen.

Slokvik påpeker at det er Olympiatoppen som til syvende og sist tar avgjørelsen rundt hvem som får være med av utøvere og støtteapparat rundt.

– Det eneste vi vet er at det er mange utøvere som ikke får med egen trener til OL, for der er det veldig begrenset med akkrediteringer. Men det er ikke gjort noe knyttet til hvilke trenere som skal få akkreditering. Det er for tidlig, i og med at vi ikke vet troppen, sier Slokvik.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø under OL i Beijing

SJEF: Tore Øvrebø er toppidrettssjef i Olympiatoppen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Om VM-stikk: – Kunne spart det

Etter finalen på 5000 meter på mesterskapets siste dag, hvor Ingebrigtsen tok gull og Nordås ble nummer 14, åpnet Nordås for at han kanskje hadde sagt for mye underveis.

Det er en følelse han også sitter med nå, en måned etter VM.

– Er det noe kritikk du har kommet med som du tenker du ikke burde ha sagt?

– Ja, litt sånn at du kanskje har sagt for mye i pressesonen nede i VM. Ikke at jeg angrer på noe jeg har sagt, men litt med tanke på seg selv. At det kanskje har gjort at jeg brukte litt mer krefter enn nødvendig og uttalt seg litt for mye, svarer Nordås.

– Jeg kunne sikkert spart noen av de greiene til etter sesongen og tatt et skikkelig oppgjør, istedenfor små stikk der nede hvor du bare berører overflaten.

Tydelig misnøye under VM

Mens løpebrødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen brøt med trenerpappa Gjert Ingebrigtsen i starten av 2022, fortsatte Nordås med Ingebrigtsen som trener.

Under VM i Budapest tok Nordås bronse på 1500 meter. 24-åringen var også på forhånd ansett som en klar medaljekandidat på øvelsen, etter en rekke imponerende løp tidligere i sesongen.

Til tross for det fikk ikke Gjert Ingebrigtsen trenerakkreditering til mesterskapet. Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, uttalte at det hele var en «totalvurdering».

Gjert og Narve

TRENER OG ELEV: Gjert Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Istedenfor fikk Nordås' treningskamerat, Per Svela, en akkreditering. Ettersom Gjert Ingebrigtsen ikke fikk tilgang på utøverhotellet, valgte Nordås, Svela og Ingebrigtsen å bo på et annet hotell enn de andre norske utøverne.

Like før VM-starten åpnet Nordås opp om hva han syntes om «totalvurderingen». På en pressekonferanse sa at han følte seg «litt motarbeidet» og at han og Jakob Ingebrigtsen hadde et «ikke-eksisterende forhold».

Underveis i VM kom Nordås med stikk mot Jakob Ingebrigtsen, noe Henrik Ingebrigtsen kalte «respektløst».

Siste nytt

  • Nakkebeskyttelse blir et krav for hockeyspillere

    Mandag annonserte det internasjonale ishockeyforbundet at nakkebeskyttelse blir obligatorisk i alle turneringer de arrangerer.

    Det skriver britiske The Guardian.

    Det innebærer blant annet de olympiske lekene i 2026 og VM for både menn og kvinner.

    Påbudet vil ikke gjelde for profesjonelle ligaer som blant annet NHL, som ikke har noen form for beskyttelse. Selv om det i årevis har blitt diskutert om en slikt påbud skal på plass i den amerikanske ligaen.

    Forbundets beslutning om påbud kommer etter dødsfallet til amerikanske Adam Johnson i oktober.

    https://www.nrk.no/sport/mann-pagrepet-og-siktet-etter-ishockeydodsfall-1.16637224

    wWt4B3cAsa8
    Foto: Reuters
  • Erling Braut Haaland kjemper med Max Verstappen og Novak Djokovic om gjev pris

    Erling Braut Haaland er én av bare seks nominerte i kampen om å bli kåret til årets idretttsutøver i verden av BBC.

    Han får kamp av Formel 1-stjernen Max Verstappen, som lekte seg med konkurrentene på veien mot en ny VM-tittel. Tennisstjernen Novak Djokovic kan også vinne prisen. Han vant tre Grand Slam-titler denne sesongen.

    Tirsdag offentliggjorde BBC årets seks nominerte til prisen som har blitt utdelt siden 1960. Blant dem finner vi Erling Braut Haaland. Han var svært viktig for Manchester City da de tok tre titler forrige sesong.

    Den amerikanske turnstjernen Simone Biles, den sørafrikanske rugbyspilleren Siya Kolisi og Barcelona-spiller Aitana Bonmatí er blant de tre siste nominerte.

    Det var Lionel Messi som vant den høythengende BBC-prisen for 2022. Året før gikk rytteren Rachael Blackmore til topps.

    Kun fem ganger tidligere i prisens 70 år lange historie har en fotballspiller gått seirende ut. Erling Braut Haaland kan bli den sjette. I så fall går han i fotsporene til blant andre Eusebio, Pelé, Ronaldo og Cristiano Ronaldo.

    Det er folket som stemmer fram vinneren av BBC-prisen. Den deles ut under en høytidelig galla senere denne måneden, og går til en ikke-britisk utøver som anses å ha gitt et betydelig bidrag til idretten sin det siste året. (NTB)

    Erling Braut Haaland klapper i hendene etter kamp.
    Foto: AP
  • Stina Nilsson vraket i verdenscuptropp

    Svake resultater i sesongstarten i Östersund gjør at skiskytter Stina Nilsson ikke får være med til verdenscuprennene i Østerrike.

    Nilsson ble nummer 84 på normaldistansen og gikk inn til 69.-plass på sprinten i verdenscupåpningen på hjemmebane nylig.

    Dermed har landslagsledelsen bestemt seg for å erstatte henne til kommende verdenscuphelt i Hochfilzen.

    Nilsson skal i stedet gå IBU Cup i Idre. Sara Andersson tar Nilssons plass i Østerrike, der det skal konkurreres i sprint, jaktstart og stafett.

    Nilsson står med én pallplass i verdenscupen i skiskyting etter at hun gjorde overgang fra langrenn foran 2020/21-sesongen. (NTB)

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal