Hopp til innhold
Kommentar

Når forbildene ler av deg

Jeg prøvde å overbevise meg selv om at Mats Møller Dæhlis innlegg egentlig ikke var så kontroversielt. Men så husket jeg. Mistanken om at de man så opp til, kanskje bare lo.

EM-kvalifisering fotball menn: Norge U21-Sveits U21.

NRK-ekspert Lise Klaveness skulle helst ønske at landslagsspiller Mats Møller Dæhlis flammende oppgjør med kvinnesynet i fotballen var "stating the obvious", men det rørte henne til tårer.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Da jeg ble spurt om jeg ikke hadde lyst til å kommentere landslagsspiller Mats Møller Dæhlis oppgjør med kvinnesynet i fotballen, ville jeg først ikke.

Selv om innlegget rørte meg, var min umiddelbare tanke at jeg ikke ville bidra til å flytte fokus bort fra det rent sportslige som foregår under EM i Nederland.

Generelt er jeg dessuten blitt mer og mer klar over at jo oftere man prater om et problem, jo hardere kiler man det fast.

Da jeg var yngre var jeg lettere på avtrekkeren. Man kunne ikke kreve publikum eller begeistring, det var lett å forstå, men man kunne vel kreve å bli tatt på alvor? Svaret var nei. Det heter å dra damekortet. Det er diskvalifiserende blant fotballfolket.

«Slutt å grin`a»

Mats Møller Dæhli

Landslagsspiller Mats Møller Dæhlis innlegg har fått massiv hyllest. Han beskriver kvinnesynet som møtte ham i proff-fotballen som "ekkel".

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Man står dessuten i fare for å måtte ta seg forbi den mest effektive nullifiseringstaktikken. Ikke ta alt så alvorlig. Slutt å grin`a.

Hvem gidder se en idrett bestående av sytekopper?

Men så leste jeg innlegget igjen rett etter at min kollega Carina Olset og jeg gikk av luften før avspark i Norges åpningskamp. Så igjen, som en refleks, etter at Caroline Graham Hansen hadde en ellevilt nydelig touch midtveis i førsteomgangen.

Jeg leste det enda et par ganger som trøstelektyre på sengen etter at jentenes nederlag var et faktum. Så igjen, igjen og igjen hele gårsdagen.

Nå kan jeg teksten utenat. Hva er det med den?

«Ja, jeg tror vi har kommet lenger i Norge, men hvis alle ser seg selv i speilet, så tror jeg mange av oss vil finne ut at vi kan bedre», skriver Møller Dæhli.

Klump i halsen

Jeg ønsker å overbevise meg selv om at Møller Dæhli egentlig ikke sier noe kontroversielt i teksten sin. At de fleste normalt oppegående også fordømmer latterliggjøring av kvinner og den idretten flest kvinner i verden driver med.

Fin tekst, men stating the obvious, liksom. Så hvorfor rører den meg til klump i halsen hver gang?

Damelandslaget i fotball trener før avreise til EM

Møller Dæhli og Caroline Graham Hansen vokste opp sammen, og var faste treningspartnere på løkka. I dag er hun blant verdens beste.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«For jeg vokste opp og spilte med jenter som nå har blitt Europas beste. Jeg vet nøyaktig hvor hardt de har jobbet, og det er hardere enn de fleste uansett kjønn», skriver han.

Jeg ser for meg lille-Mats og lille-Caro, en-mot-en. Den ene med lavt tyngdepunkt. Mange små, lure touch, retningsforandringer. Lett lugg i takt med alle hodebevegelsene som tas for å orientere seg. Energisk.

Den andre med høyere tyngdepunkt. Lange, tynne bein, nesten kalvbeint. Glidende bevegelser. Lette, men tydelige tyngdeoverføringer. Ballberøringene langt fremme på innsiden av foten. Elegant.

Han og hun. Selvlysende fotballspillere.

Å være en vits

«[...] i den fotballkulturen jeg var en del av var kvinner og fotball en vits».

Ordene tar seg forbi alle lag, også selverkjennelsen. Helt inn til det rødmende, skamfulle som man ikke tåler ordlagt. Når man begynte å mistenke at de aller beste, de man forsøkte å kopiere når man trente på finter, skudd, mottak, pasninger, kanskje lo når man var på sitt stolteste selv.

Å være en vits når man trodde det var alvor.

«Men hvordan mange så på jenter og kvinner, det preger meg fortsatt i dag.»

Jeg skjønner hva det er med teksten nå. Du sa det som om det rammer deg også, Mats. Som om vi er i samme båt. Som fotballkollegaer.

«Derfor forakter jeg alle som ikke viser jentene respekt, som slenger dritt og skriver dritt nærmest for moro skyld».

Takk.

Her kan du lese Møller Dæhlis innlegg:

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal