NRK Meny
Normal

Næss tok VM-gull: – Jeg har følt et enormt press

Thea Therese Vingmark Næss tok sitt tredje VM-gull da hun forsvarte verdensmestertittelen i kickboksing.

Thea Therese Vingmark Næss

NYTT GULL: Thea Næss fulgte planen og tok gull under VM i Dublin.

Foto: Per Ringsby

– Dette gikk akkurat som jeg håpet. Det var så deilig, sier verdensmesteren til NRK.

30-åringen møtte russisk Lilia Sjarapova i finalen i 60 kilo fullkontakt i Dublin, og gjorde ingen feil. Før finalen varslet hun at det ville «bli krig» mot den tøffe motstanderen. Etter endt kamp var dommerne ikke i tvil, og ga Næss alle tre poengene.

– Planen min var å sikte og treffe godt, og det klarte jeg. Derfor var det veldig gøy å gå denne kampen. Dessuten hadde jeg en utrolig heiagjeng, forklarer Næss.

Thea Næss

HØYE SPARK: Thea Næss (i blått) slo finske Jenna Puurunen i semifinalen.

Foto: Per Ringsby

– Det er det sterkeste hun har gjort i mesterskap og overgår alt hun har prestert før, skryter landslagstrener Daimi Akin.

Følte presset

Også i fjor vant Næss, som aldri har tapt en mesterskapsfinale, amatør-VM, og dette var hennes tredje VM-gull totalt. I tillegg har hun fire EM-gull og fire profftitler. Forventningspresset var derfor stort.

– Jeg har følt et enormt press. Både fra meg selv, og andre. Jeg hadde tittelen og ville så gjerne beholde den. Det er liksom gull som gjelder, når man har det fra før. Men jeg prøvde ikke tenke så mye på det, sier Næss.

Mannen med som trener

Trenerteamet hun har med seg i ringen, er viktig for henne. I tillegg til Akin, er også hennes mann Christian Galvez med.

– Det er helt unikt å ha mannen min som hjelpetrener. Og Daimi, som har trent meg siden jeg begynte. Det skaper en enorm trygghet, sier Næss.

Thea Therese Vingmark Næss

GODT TEAM: Thea Therese Næss sammen i ringen sammen med landslagstrener Daimi Akin (t.v.) og hjelpetrener og ektemann Christian Galvez.

Foto: Per Rigsby

Akin har trent Norges kickboksere i en årrekke. Han har så mange medaljer på CV-en at han har mistet oversikten. Likevel er gullet til Næss spesielt for ham.

– Hun er like sulten som hun var da hun tok sitt første EM-gull i 2008. Det imponerer og er ikke noe jeg ser ofte hos utøvere. Og det å ta seg til så mange finaler, og aldri tape en - det har ingen andre norske kickboksere gjort. Hun er unik, både som menneske og utøver, sier Akin.

Medaljedryss

Det er ikke bare Næss som har sikret norsk medaljefangst i Irland. Tidligere lørdag tok Monica Engset sølv i pointfighting, Birgit Øksnes sikret bronse i 70 kilo fullkontakt. Det samme gjorde Milton B. Gallareta.

Lørdag kveld blir det enda mer edelt metall. Robert Paulsbyen leverte også da det gjaldt som mest og tok VM-gull.

Madelen Søfteland og Kristin Vollstad er også i VM-finale og vil sikre sju norske medaljer.

– Det er det antallet jeg hadde sett for meg, for utøverne er så rutinerte og stabile. Men vi er blant de minste nasjonene her, mens blant de beste på medaljeoversikten. Det er artig, sier Akin.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal