NRK Meny
Normal

Nadal ute av Wimbledon – slått av tenåring

WIMBLEDON (NRK.no) Han er bare 19 år gammel og nummer 144 i verden, men i kveld er Nicholas Hilmy Kyrgios den store snakkisen i tennisverdenen.

19 år gamle Nick Kyrgios sendte verdensener Rafael Nadal ut av Wimbledon.

SE VIDEO: Sjekk frekkisen 19 år gamle Nick Kyrgios dro på verdensstjernen Rafael Nadal. Kyrgios detonerte den største bomba under årets Wimbledon-turneringen ved å slå Rafael Nadal i 4. runde.

Tenåringen fra Australia stod for turneringens største overraskelse da han sendte verdensener Rafael Nadal fra Spania ut i fjerde runde med settsifrene 7-6, 5-7, 7-6, 6–3.

Rafael Nadal

En skuffet Rafael Nadal møtte pressen etter tapet.

Foto: Scott Heavey / Ap

Wimbledon-publikumet har fått en ny yndling, for Kyrgios er ikke bare en svært lovende tennisspiller med en knallhard serve, han har en forhand i verdensklasse og et aggressivt returspill.

Kyrgios måtte vente utenfor intervjurommet i 15 minutter fordi Nadals pressekonferanse tok lengre tid enn antatt.

Australieren kom inn med et sjarmerende, men lite smil om munnen. Det virket som om han nesten var litt sjokkert og overveldet selv etter seieren.

– Dette er den største seieren i karrieren. Dette kommer jeg aldri til å glemme. Jeg skal ta det med meg videre i karrieren og vokse på det, sa 19-åringen.

Sint på mamma

Han likte ikke at mamma ikke trodde helt på ham på forhånd.

– Mamma trodde Rafael Nadal var for god. Jeg ble litt sint da jeg hørte at hun hadde sagt det til pressen, for jeg visste at hvis jeg spilte på mitt høyeste nivå kunne jeg slå ham, sa Kyrgios.

Han har ikke snakket med mamma etter kampen ennå.

– Jeg drømmer om å bli verdensener, men hadde aldri trodd jeg skulle komme til kvartfinalen i min første Wimbledon-turnering. Jeg er en normal 19-åring som fort får hjemlengsel. Så søster og far er med til London, fortalte Nick Kyrgios.

Det var en skuffet, men fattet Nadal som møtte pressen like etter kampen.

– Jeg klarte ikke å lese serven hans og jeg fikk ikke returene tilbake i spill. Han servet helt fantastisk. Jeg synes ikke jeg spilte en dårlig kamp, sa Nadal.

– Når du ikke har noe å tape, kan du spille sånn. Det er vanskeligere for oss som forventer å komme langt i turneringer.

På stranda på Mallorca

Nick Kyrgios

Nadal mener 19 år gamle Nick Kyrgios kan bli topp 10 i verden.

Foto: Ben Curtis / Ap

– Nå skal jeg legge meg på stranda hjemme på Mallorca i finværet og ta litt ferie før hard court-sesongen i USA om noen uker.

Verdenseneren tror Kyrgios kan ta steget opp blant topp 10 i verden.

– Klart han kan bli topp 10 i verden, men han må backe opp resultatene. Han må fortsette å forbedre seg, men han har et fantastisk potensial.

Valgte tennis foran basket

Kyrgios er en karismatisk showmann som viser følelser og varter opp med trick-shot som får publikum i ekstase. Han har tydeligvis tatt med seg det beste fra oppveksten i Canberra med gresk far og mor fra Malaysia.

Men det var lenge usikkert om det var tennisproff sportstalentet Nick Kyrgios ville bli, for gutten på 193 cm på strømpelesten hadde også en lovende karriere som basketspiller foran seg som yngre.

Det vanskelige valget tok han som 14-åring, og stjerneskuddet har aldri angret på avgjørelsen og det gjorde han definitivt ikke i kveld heller.

– Best choice in my life, sa han.

Han ble for alvor lagt merke til da han som 17-åring vant Australian Open for juniorer i 2013, men før årets Wimbledon har han aldri vært lengre enn i 2. runde i en Grand Slam for seniorer.

Møttes for første gang

I andre runde i Sør-London slo han ut 13.-seedede Richard Gasquet i en thriller av en femsetter, og på Center-courten tirsdag med cirka 15.000 elleville tilskuere på tribunen spilte publikumsyndlingen med en beundringsverdig selvsikkerhet og kontroll mot en av tidenes beste spillere.

De to spillerne møttes for første gang i karrieren på hovedbanen i Wimbledon.

Unggutten tok kjapt ledelsen 3-0, og på 6–5 vartet han opp med et serveess som sikret han første sett etter 48 minutter.

Det andre og tredje settet lignet mye på det første, men Nadal fikk kampens første servebruddet på 6–5 i andre sett og utliknet til 1–1 i sett, mens Kyrgios reddet en settball imot i det tredje og vant tiebreaket.

I det fjerde settet brøt Kyrgios serven til Nadal tidlig og tok føringen 3–1 og var kun tre game unna en liten sensasjon. 19-åringen holdt nervene imponerende under kontroll og servet sitt 37. ess i kampen på matchball og snudde seg mot familien på tribunen og danset av glede til stående applaus.

– Jeg kunne ikke gjort dette uten alle som heiet på meg der ute. Så tusen takk til alle sammen. Jeg servet godt og spilte en formidabel kamp og er veldig fornøyd, sa han til BBC etter kampen.

Siste nytt

 • Gull-Krüger: – Surralistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM
 • Norendal brøt IOCs sponsorregler

  Silje Norendal (24) har en privat sponsoravtale med Under Armour og reklamerte synlig for utstyrsleverandøren under forrige ukes slopestylefinale, skriver TV2. Det er brudd på regelverket til IOC. Men det får ingen konsekvenser for snowboardstjernen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard kvinner.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Skuffet Falk sendes hjem

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk får ikke gå flere distanser i OL. 28-åringen var langt nede etter å ha blitt vraket til stafetten lørdag. Anna Haag ble valgt foran løpere som Ida Ingemarsdotter og Falk på førsteetappen.

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD FRISTIL
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang