Hopp til innhold

Nå vil Northug for alvor gå Tour de Ski – og treneren sier «ja, kanskje»

GÅLÅ (NRK) Petter Northug (32) planlegger sjelden over en måned frem i tid. Nå erkjenner skistjernen at han håper det første verdenscuprennet hans for sesongen kommer under Tour de Ski.

Petter Northug

OPPTUR I NORGESCUP: Petter Northug, her etter andreplassen under et sprintrenn på Gålå lørdag.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Det forteller Northug til NRK.

På spørsmål om Tour de Ski, som begynner 29. desember, er innen rekkevidde, svarer 32-åringen «ja, det begynner å bli det».

Petter Northug

AVSLAPPET: Petter Northug venter på premieseremonien i et telt etter andreplassen under Norgescup på Gålå.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

For etter det NRK forstår er Tour de Ski, som tidligere sesonger, et mål å rekke for skistjernen etter en trøblete sommer, høst og tidlig vinter.

– Det spørs hvilke løpere som velger å stå over. Jeg står ikke i veien for dem som går fort i verdenscup fremover. De har førsteprioritet. Men det kan åpne seg en mulighet for meg, sier Northug.

Lørdag overrasket han positivt ved å bli nummer to under Norgescup-sprinten på Gålå.

Northug mener at han får en indikasjon på om han kan gå touren etter helgen på Beitostølen den niende desember. Da tror han landslagsledelsen får beskjed fra flere løpere om de faktisk vil gå Tour de Ski.

– Da vet vi hvem som er nærmere å takke ja eller nei, sier Northug.

Avviser all verdenscup før jul

Men verdenscup-programmet de neste tre ukene er han helt avvisende til.

  • Northug ble ikke tatt ut til verdenscup på Lillehammer kommende helg. Han sier rett ut at han ikke ser noe poeng å gå der. Grunnen er at han ikke tror han klarer å gå videre fra prologen fredag.
  • Northug melder også at det ikke er interessant å gå verdenscup på Beitostølen helgen etter. Der er det blant annet stafett på programmet. 32-åringen humrer lett og sier at han ikke har tenkt å «ødelegge for et helt lag», og sikter til en etappe for Norge 2.
  • Heller ikke en sprint i Davos i mellomhøyde den 15. desember er aktuelt, sier han.

Avventer Tour de Ski-beskjed i høyden

Dermed er Northug fortsatt forberedt på å gå Skandinavisk Cup i Östersund 14. og 15 desember. I perioden før Tour de Ski er han nå, etter helgens resultat, enda mer positiv til å reise på et høydeopphold i midten av desember.

– Ja, hvis det fungerer greit i Skan cup-helgen. Da reiser jeg med «brorsan» (Even) til høyden med en gang, ligger der og avventer en eventuell Tour de Ski-beskjed... sier Northug, og smiler godt når han legger til at han må innfinne seg med «nye Gålå-renn», det vil si konkurranser på Norgescup-nivå, dersom det ikke blir noe tour denne sesongen.

– Med fremgang, så er svaret «ja»

Verdenscuprenn i Ruka

SPRINTLANDSLAGSTRENER: Arild Monsen, her fra verdenscupåpningen i finske Ruka sist helg.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sprinttrener Arild Monsen forteller at Norge har en kvote på ti herreløpere til Tour de Ski og sier at Northugs øvrige plan, som å droppe all verdenscup før touren, rimer bra med det han selv tenker.

Monsen svarer slik på Northugs Tour de Ski-ønske:

– Med fremgang, så er svaret ja. Da er det aktuelt. Men det kan også være at det blir deler av Tour de Ski, sier Monsen – og antyder dermed at Northug kanskje ikke fullfører samtlige etapper i Mellom-Europa, dersom han først blir tatt ut.

Sprinttreneren vil ikke kommentere om plassen ligger vidåpen for skistjernen og ikke svare på vegne av allroundlandslagets løpere og deres prioriteringer.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal