Hopp til innhold

Nå vil Jacobsen revansjere OL-marerittene

SJUSJØEN (NRK): Før OL i Vancouver brakk hun ryggen. Sotsji-OL startet med brorens død. Nå er Astrid Uhrenholdt Jacobsen (30) ekstra motivert for det som trolig blir hennes siste OL.

Anders Uhrenholdt Jacobsen

NY SJANSE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen har startet forberedelsene til det som kan bli hennes siste OL. Her i samtaler med VG under pressetreffet på Sjusjøen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Jacobsen møter NRK på Sjusjøen i maisolen.

I flere år trengte 30-åringen tid til å vurdere sin videre karriere etter endt sesong, men etter hvert er det blitt enklere å ta valgene om å fortsette.

Nå venter OL i Pyeongchang.

– Nå har jeg lyst til å oppleve et OL som går bra. Jeg har kanskje ikke sekken full av gode OL-opplevelser så langt. Det er et mål, sier Jacobsen og smiler.

Sommeren 2009, åtte måneder før åpningen i Vancouver, ble OL-drømmen plutselig forvandlet til et tynnslitt håp.

Jacobsen

KOM TILBAKE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen kjempet seg inn i OL-troppen noen måneder etter å ha brukket ryggen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Jacobsen brakk ryggen under en landslagssamling på nettopp Sjusjøen. Kjeven og skulderen ble også ødelagt, og sykkelhjelmen reddet trolig livet hennes.

– Ekstra dimensjon

Før neste sjanse, mens OL-ilden ble tent i Sotsji, fikk Jacobsen beskjed om at lillebroren var død.

– Det vil være med meg resten av livet. Men det har gått litt tid, og jeg kan ha et litt mer balansert forhold til det. Jeg tror ikke det kommer til å hemme meg når jeg forhåpentligvis står på startstreken i Pyeongchang. Det gir nok heller en slags ekstra dimensjon til motivasjonen min om å runde av OL-karrieren på en god måte, sier Jacobsen.

En god opplevelse vil være å delta, være forberedt og fokusere kun på det sportslige, forklarer langrennsløperen.

– Jeg hadde noen gode prestasjoner i Sotsji, men alt ble stang ut med tanke på medaljer. Selv om jeg ikke liker å ha et konkret medaljemål, så må jeg innrømme at det hadde smakt godt med en OL-medalje. Jeg føler på mange måter at jeg har vært en av de beste løperne uten en medalje i OL, sier Jacobsen.

– Mye som tyder på det

Hun sikter seg først og fremst inn på 10 kilometer fristil, hvor hun føler seg sterkest akkurat nå.

Hoftebruddet fra VM gjør imidlertid at hun må vente noen uker før hun kan trene helt som normalt.

Oppkjøringen, som fra i dag varer 280 dager, er likevel i full sving.

Kanskje for siste gang.

– Det er veldig mye som tyder på det, ja, smiler Jacobsen.

– Er det din siste sesong som aktiv?

– Det får vi jo se. Det er mulig, men jeg tenker at det viktigste for meg er å ta tak i utviklingsområdene jeg har bestemt meg for å fokusere på. Og virkelig ta konsekvensen av planene og endringene jeg har gjort. Jeg håper jeg kan få en stabilt bedre sesong og krone det med toppform i OL. Så vurderingen etter det, må jeg ta til våren igjen, sier Jacobsen.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal