Nå vil Jacobsen revansjere OL-marerittene

SJUSJØEN (NRK): Før OL i Vancouver brakk hun ryggen. Sotsji-OL startet med brorens død. Nå er Astrid Uhrenholdt Jacobsen (30) ekstra motivert for det som trolig blir hennes siste OL.

Anders Uhrenholdt Jacobsen

NY SJANSE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen har startet forberedelsene til det som kan bli hennes siste OL. Her i samtaler med VG under pressetreffet på Sjusjøen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Jacobsen møter NRK på Sjusjøen i maisolen.

I flere år trengte 30-åringen tid til å vurdere sin videre karriere etter endt sesong, men etter hvert er det blitt enklere å ta valgene om å fortsette.

Nå venter OL i Pyeongchang.

– Nå har jeg lyst til å oppleve et OL som går bra. Jeg har kanskje ikke sekken full av gode OL-opplevelser så langt. Det er et mål, sier Jacobsen og smiler.

Sommeren 2009, åtte måneder før åpningen i Vancouver, ble OL-drømmen plutselig forvandlet til et tynnslitt håp.

Jacobsen

KOM TILBAKE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen kjempet seg inn i OL-troppen noen måneder etter å ha brukket ryggen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Jacobsen brakk ryggen under en landslagssamling på nettopp Sjusjøen. Kjeven og skulderen ble også ødelagt, og sykkelhjelmen reddet trolig livet hennes.

– Ekstra dimensjon

Før neste sjanse, mens OL-ilden ble tent i Sotsji, fikk Jacobsen beskjed om at lillebroren var død.

– Det vil være med meg resten av livet. Men det har gått litt tid, og jeg kan ha et litt mer balansert forhold til det. Jeg tror ikke det kommer til å hemme meg når jeg forhåpentligvis står på startstreken i Pyeongchang. Det gir nok heller en slags ekstra dimensjon til motivasjonen min om å runde av OL-karrieren på en god måte, sier Jacobsen.

En god opplevelse vil være å delta, være forberedt og fokusere kun på det sportslige, forklarer langrennsløperen.

– Jeg hadde noen gode prestasjoner i Sotsji, men alt ble stang ut med tanke på medaljer. Selv om jeg ikke liker å ha et konkret medaljemål, så må jeg innrømme at det hadde smakt godt med en OL-medalje. Jeg føler på mange måter at jeg har vært en av de beste løperne uten en medalje i OL, sier Jacobsen.

– Mye som tyder på det

Hun sikter seg først og fremst inn på 10 kilometer fristil, hvor hun føler seg sterkest akkurat nå.

Hoftebruddet fra VM gjør imidlertid at hun må vente noen uker før hun kan trene helt som normalt.

Oppkjøringen, som fra i dag varer 280 dager, er likevel i full sving.

Kanskje for siste gang.

– Det er veldig mye som tyder på det, ja, smiler Jacobsen.

– Er det din siste sesong som aktiv?

– Det får vi jo se. Det er mulig, men jeg tenker at det viktigste for meg er å ta tak i utviklingsområdene jeg har bestemt meg for å fokusere på. Og virkelig ta konsekvensen av planene og endringene jeg har gjort. Jeg håper jeg kan få en stabilt bedre sesong og krone det med toppform i OL. Så vurderingen etter det, må jeg ta til våren igjen, sier Jacobsen.

Siste nytt

 • Nekter å gi opp OL i 2026

  Sveriges olympiske komité (SOK) nekter å gi seg og ber om dialog mot politikerne i Stockholm. SOK mener dette er en unik mulighet for Sverige, og peker på mulighet for samarbeid med land som Latvia. Idrettsbyråd Karin Ernlund fra Centerpartiet sier at OL-døren ble stengt for halvannet år siden.

  VINTER-OS 2018
  Foto: Andreas Hillergren / NTB scanpix
 • Bolt avslo tilbud fra Valletta

  Den tidligere friidrettskongen Usain Bolt vil ikke flytte til Malta og har avslått en toårskontrakt med fotballklubben Valletta FC, melder ESPN.

  Tilbudet dukket opp tidligere i uken. Det er Bolts agent Ricky Simms som avslører at tidenes raskeste mann har takket nei.

  TOPSHOT-FBL-AUS-BOLT
  Foto: PETER PARKS / AFP
 • Skadene hoper seg opp for Liverpool

  Landslagspausen har gitt mye dårlig nytt for Liverpool. Mohamed Salah, Sadio Mane, Virgil van Dijk og Naby Keita har alle fått konstatert skader og delvis avbrutt sine landslagsopphold.

  Men engelsk presse melder at både Salah og van Dijk kan bli spilleklare til lørdagens kamp mot Huddersfield.

  Mohamed Salah
  Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Da vinden snudde