Hopp til innhold
Kommentar

Nå vet alle hvem Haaland er

Med sitt hattrick mot Genk i mesterligaen har 19-årige Erling Braut Haaland fått sitt store internasjonale gjennombrudd.

Haaland

GIGANTISK DEBUT: Erling Braut Haaland fikk med kampballen hjem etter en sensasjonell mesterligadebut.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Mange fotballspillere kan bruke 10 eller 15 år på å få en plass i historiebøkene i mesterligaen, verdens mest prestisjefylte klubbturnering.

I kveld trengte Erling Braut Haaland kun 45 minutter.

Den norske spissen har banket inn mål for Salzburg denne sesongen, men de spiller i Østerrike. Dette var mesterligaen. Ett mål av Haaland i sin debut i turneringen hadde vært stort.

To mål hadde vært bemerkelsesverdig.

Tre mål er sensasjonelt. Og når det i tillegg skjer på én omgang, skaper det ringvirkninger.

Raúl, Rooney, Haaland

Utrolig nok er dette andre gangen på under en uke at en norsk unggutt skaper oppmerksomhet internasjonalt. Martin Ødegaard har fått en knallstart i spanske Real Sociedad, og scoret i helgen sitt andre mål for klubben, mot storlaget Atlético Madrid.

I Spania omtales 20-åringen som en av ligaens store unge stjerner, og en som sannsynligvis har en fremtid på førstelaget til Real Madrid.

Så, tre dager etterpå, scorer altså Haaland tre mål i sin debut i mesterligaen.

La oss bare få det unna med en gang: Ikke siden denne turneringen og dens forgjenger startet i 1955, har noen klart det Haaland gjorde i kveld. Med sine 19 år og 58 dager er han den yngste debutanten i turneringen som har scoret hattrick før pause.

Han er den tredje yngste spilleren til å score et «normalt» hattrick i turneringen.

De to som gjorde det i yngre alder, er den spanske spisslegenden Raúl og den tidligere Manchester United-stjernen Wayne Rooney.

Man kan trygt si at Haaland er i godt selskap.

FILES-FBL-C1-EUR-MAN UTD-FENERBACHE

WAYNE OG ERLING: Wayne Rooney scoret tre mål i mesterligadebuten mot Fenerbahce i 2004.

Foto: PAUL BARKER

Ustoppelig

Hva betyr dette hattricket for Haaland? I korte trekk viser han både fans, presse og mulige fremtidige arbeidsgivere at han kan levere i den største turneringen av dem alle.

Man kan gjerne si at motstanderen «kun» er Genk, et av de svakere lagene i turneringen. Genk ligger midt på tabellen i Belgia. Men ingen lag kommer til mesterligaen uten grunn.

Og et hattrick av en så ung spiller i mesterligaen, er dømt til å diskuteres internasjonalt, samme hva motstanderlaget heter.

Haaland, sønn av den tidligere England-proffen Alf-Inge Haaland, skapte overskrifter i mai da han scoret ni mål mot Honduras i U20-VM i Polen. Etter at han gikk fra Molde til Salzburg i fjor sommer, ble han i Eliteserien ut året, men fikk kun to ligakamper for sin nye klubb i løpet av høsten.

Denne sesongen har imidlertid kraftspissen eksplodert.

SPORT SOCCER

SØNN AV ALF: Pappa Alf-Inge Haaland spilte Premier League-fotball for Manchester City.

Foto: IAN HODGSON

Talentfabrikken

Før hattricket i kveld hadde Haaland scoret 14 mål på åtte kamper for Salzburg, inkludert tre hattrick. Han har kommet seg til skudd og store sjanser med en hyppighet som gjenspeiler et stortalent.

Mange tok lenge slike tall med en klype salt, så lenge de kom fra den østerrikske ligaen. Men Salzburg er en av Europas beste klubber til å utvikle unge spillere, og kjenner som regel igjen en ung stjerne når de ser en.

I kveld har han bekreftet sin status som et av Europas mest spennende talenter. Nå vet alle hvem Haaland er.

Dette er nok bare begynnelsen.

Sportsnyheter

Intenst VM-drama: Her får dei beskjeden

Det blei ein høgdramatisk siste runde i gruppe C i VM. Polen måtte vente fleire minuttar etter ferdigspelt kamp før VM-avansementet var eit faktum.

Hjulmand

Danmark-sjefen om regnbue-presset: – Det er urimelig

Danmarks mesterskapsfasit er VM-exit, sisteplass i gruppa og totalfiasko. Sjefen sier det ikke finnes noen unnskyldninger, men mener likevel at det utenomsportslige preget laget.

Siste nytt

 • Håndball-VM på Viaplay til 2031

  En ny avtale med Det internasjonale håndballforbundet sikrer Viaplay rettighetene til å vise håndball-VM for kvinner og menn fram til 2031.

  Avtalen omfatter herrenes håndball-VM i Polen og Sverige i 2023, VM i Norge, Danmark og Kroatia i 2025, samt mesterskapene i 2027, 2029 og 2031.

  For kvinnenes del er gjelder avtalen håndball-VM i Norge, Sverige og Danmark i 2023, VM i Tyskland og Nederland i 2025, samt mesterskapene i 2027, 2029 og 2031, opplyser Viaplay i en pressemelding.

  Viaplays sportssjef i Norge, Kristian Oma, er fornøyd med avtalen. Viaplay sendte også EM i håndball i Slovenia, Montenegro og Nord-Makedonia i november. 1,2 millioner nordmenn så finalen mellom Norge og Danmark, der Norge gikk seirende ut. (NTB)

  Håndball-EM Slovenia 2022, finale: Danmark - Norge
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Hjulmand etter VM-fiaskoen: – Ikke tiden for konklusjoner

  Danmarks landslagstrener Kasper Hjulmand møtte pressen torsdag morgen etter Danmarks VM-exit. Hjulmand tar på seg ansvaret for fiaskoen, men går ikke i detalj om egen fremtid som Danmark-sjef.

  På spørsmål fra NRK om han det siste døgnet har vurdert sin posisjon svarer han:

  – Det er ikke tiden for konklusjoner. Jeg synes man skal være forsiktig med å trekke konklusjoner den ene eller andre veien. Jeg tar ikke noe for gitt.

  Det danske forbundets direktør, Peter Møller, gikk langt i å frede Hjulmand etter exiten torsdag kveld.

  – Resultatene har jeg som fotballdirektør ansvar for, så jeg tar fullt ansvar for at vi ikke har skaffet resultater. Vi er veldig glade for Kasper. Vi tror på at han kan være med å ta laget videre, sa Møller til danske DR.

  Torsdag stod han fortsatt ved det.

  – Vi går ikke i panikk fordi at vi har tapt to fotballkamper på ni dager.

  Kasper Hjulmand
  Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 • Raser mot kampprogrammet i VM: – Fullstendig vanvittig

  Argentinas landslagstrener Lionel Scaloni raser mot kampprogrammet i fotball-VM. Årsaken er at det argentinske laget skal spille åttedelsfinale allerede lørdag – mindre enn tre døgn etter forrige kamp.

  – Jeg synes det er fullstendig vanvittig at vi skal spille om nesten to dager når vi har vunnet gruppen. Jeg kan ikke forstå det, sa Scaloni ifølge Reuters etter onsdagens kamp mot Polen.

  – Hva er klokka? Nesten ett om natta. Torsdag, dagen etter med forberedelser og så spiller vi. Det er ikke gode forhold, men det er likt for alle. Vi er øverst i gruppen, vi kunne hatt mer hvile.

  Argentina ble til slutt gruppevinnere i gruppe C etter at de vant 2-0 mot Polen onsdag. Lørdag venter åttedelsfinale mot Australia.

  WCup Poland Argentina Soccer
  Foto: Natacha Pisarenko / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste