Hopp til innhold
Kommentar

Nå vet alle hvem Haaland er

Med sitt hattrick mot Genk i mesterligaen har 19-årige Erling Braut Haaland fått sitt store internasjonale gjennombrudd.

Haaland

GIGANTISK DEBUT: Erling Braut Haaland fikk med kampballen hjem etter en sensasjonell mesterligadebut.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Mange fotballspillere kan bruke 10 eller 15 år på å få en plass i historiebøkene i mesterligaen, verdens mest prestisjefylte klubbturnering.

I kveld trengte Erling Braut Haaland kun 45 minutter.

Den norske spissen har banket inn mål for Salzburg denne sesongen, men de spiller i Østerrike. Dette var mesterligaen. Ett mål av Haaland i sin debut i turneringen hadde vært stort.

To mål hadde vært bemerkelsesverdig.

Tre mål er sensasjonelt. Og når det i tillegg skjer på én omgang, skaper det ringvirkninger.

Raúl, Rooney, Haaland

Utrolig nok er dette andre gangen på under en uke at en norsk unggutt skaper oppmerksomhet internasjonalt. Martin Ødegaard har fått en knallstart i spanske Real Sociedad, og scoret i helgen sitt andre mål for klubben, mot storlaget Atlético Madrid.

I Spania omtales 20-åringen som en av ligaens store unge stjerner, og en som sannsynligvis har en fremtid på førstelaget til Real Madrid.

Så, tre dager etterpå, scorer altså Haaland tre mål i sin debut i mesterligaen.

La oss bare få det unna med en gang: Ikke siden denne turneringen og dens forgjenger startet i 1955, har noen klart det Haaland gjorde i kveld. Med sine 19 år og 58 dager er han den yngste debutanten i turneringen som har scoret hattrick før pause.

Han er den tredje yngste spilleren til å score et «normalt» hattrick i turneringen.

De to som gjorde det i yngre alder, er den spanske spisslegenden Raúl og den tidligere Manchester United-stjernen Wayne Rooney.

Man kan trygt si at Haaland er i godt selskap.

FILES-FBL-C1-EUR-MAN UTD-FENERBACHE

WAYNE OG ERLING: Wayne Rooney scoret tre mål i mesterligadebuten mot Fenerbahce i 2004.

Foto: PAUL BARKER

Ustoppelig

Hva betyr dette hattricket for Haaland? I korte trekk viser han både fans, presse og mulige fremtidige arbeidsgivere at han kan levere i den største turneringen av dem alle.

Man kan gjerne si at motstanderen «kun» er Genk, et av de svakere lagene i turneringen. Genk ligger midt på tabellen i Belgia. Men ingen lag kommer til mesterligaen uten grunn.

Og et hattrick av en så ung spiller i mesterligaen, er dømt til å diskuteres internasjonalt, samme hva motstanderlaget heter.

Haaland, sønn av den tidligere England-proffen Alf-Inge Haaland, skapte overskrifter i mai da han scoret ni mål mot Honduras i U20-VM i Polen. Etter at han gikk fra Molde til Salzburg i fjor sommer, ble han i Eliteserien ut året, men fikk kun to ligakamper for sin nye klubb i løpet av høsten.

Denne sesongen har imidlertid kraftspissen eksplodert.

SPORT SOCCER

SØNN AV ALF: Pappa Alf-Inge Haaland spilte Premier League-fotball for Manchester City.

Foto: IAN HODGSON

Talentfabrikken

Før hattricket i kveld hadde Haaland scoret 14 mål på åtte kamper for Salzburg, inkludert tre hattrick. Han har kommet seg til skudd og store sjanser med en hyppighet som gjenspeiler et stortalent.

Mange tok lenge slike tall med en klype salt, så lenge de kom fra den østerrikske ligaen. Men Salzburg er en av Europas beste klubber til å utvikle unge spillere, og kjenner som regel igjen en ung stjerne når de ser en.

I kveld har han bekreftet sin status som et av Europas mest spennende talenter. Nå vet alle hvem Haaland er.

Dette er nok bare begynnelsen.

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Ødegaard-assist på overtid sikret Arsenal-seier

  Etter en spinnvill fotballkamp endte det 4-3 til Arsenal borte mot Luton.

  På overtid av overtiden sto det fremdeles 3-3, men så hentet Martin Ødegaard frem silkefoten. Nordmannen prikket hodet til Declan Rice i feltet, og storsigneringen headet inn seiersmålet.

  Premier League-kampen på Kenilworth Road ble en ordentlig målfest. Gabriel Martinelli åpnet ballet etter 20 minutter, før navnebror Gabriel Osho utlignet fem minutter senere.

  Arsenal ledet omtrent like lenge – om man ser bort fra kvarteret med pause – fra Gabriel Jesus’ 2-1-scoring i 45. minutt og frem til Elijah Adebayos 2-2-mål i 49. minutt.

  Lagene fortsatte å følge hverandre i det timen var spilt, men denne gangen tok Luton ledelsen. Ross Barkley banket ballen i mål, kun for å se at Kai Havertz satte inn 3-3 tre minutter senere.

  Etter Rice sin 4-3-scoring var det ingen tid til å slå tilbake. Arsenal tok de tre poengene, som sørger for at de beholder tabelltoppen i Premier League gjennom runden som fullføres onsdag og torsdag.

  Premier League - Luton Town v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kjempedrama i OL-jakten: England røk tross 6-0-seier

  England så ut til å ha gjort akkurat nok med 6-0 over Skottland, men på overtid knep Nederland puljeseieren i kvinnenes nasjonsliga og er videre i OL-dansen.

  Det ble klart da Damaris Egurrola sikret nederlandsk 4-0-seier fem minutter ut i tilleggstiden mot Belgia.

  Nederland er klar for sluttspillet i februar etter å ha slått England på målforskjell etter seks puljekamper. Før nettkjenningen til Miedema var det engelske laget videre på flere scorede mål. Begge lag endte på tolv poeng.

  OL-fiaskoen er en stor nedtur for Sarina Wiegman. Den nederlandske landslagssjefen til England skulle ha ledet Storbritannia i Paris-lekene om det hadde blitt billett dit. I stedet så hun se sitt eget hjemland frata henne muligheten.

  Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania utgjør finalesluttspillet i nasjonsligaen. De franske kvinnene er allerede OL-klar på hjemmebane, og det betyr at to av de tre andre gruppevinnerne får innpass i lekene. (NTB)

  Nederland-spillerne jubler etter 4-0-scoring mot Belgia i nasjonsligaen
  Foto: GERRIT VAN KEULEN / AFP
 • Elverum avsluttet europasesongen med seier

  Til tross for at Elverum rundet av årets europaliga i håndball med 31-27 over Kadetten Schaffhausen, er det sveitserne som er videre til neste fase.

  Det var allerede klart før tirsdagens kamp at Elverum var uten mulighet til avansement. Kadetten Schaffhausen fra Sveits ledet med fire poeng ned til Elverum på 3.-plass før den siste runden i det innledende gruppespillet.

  Tirsdag endte det til slutt med firemålsseier til Elverum over Kadetten Schaffhausen. Daniel Blomgren ble Elverums toppscorer med seks mål.

  Flensburg-Handewitt avsluttet med kalasseier 42-19 over Lovcen Cetinje og endte på 10 poeng. Kadetten Schaffhausen stoppet på åtte poeng, Elverum fikk seks og Lovcen Cetinje ble poengløse.(NTB)

  Elverum-trener Børge Lund
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal