Kommentar

Nå vet alle hvem Haaland er

Med sitt hattrick mot Genk i mesterligaen har 19-årige Erling Braut Haaland fått sitt store internasjonale gjennombrudd.

Haaland

GIGANTISK DEBUT: Erling Braut Haaland fikk med kampballen hjem etter en sensasjonell mesterligadebut.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Mange fotballspillere kan bruke 10 eller 15 år på å få en plass i historiebøkene i mesterligaen, verdens mest prestisjefylte klubbturnering.

I kveld trengte Erling Braut Haaland kun 45 minutter.

Den norske spissen har banket inn mål for Salzburg denne sesongen, men de spiller i Østerrike. Dette var mesterligaen. Ett mål av Haaland i sin debut i turneringen hadde vært stort.

To mål hadde vært bemerkelsesverdig.

Tre mål er sensasjonelt. Og når det i tillegg skjer på én omgang, skaper det ringvirkninger.

Raúl, Rooney, Haaland

Utrolig nok er dette andre gangen på under en uke at en norsk unggutt skaper oppmerksomhet internasjonalt. Martin Ødegaard har fått en knallstart i spanske Real Sociedad, og scoret i helgen sitt andre mål for klubben, mot storlaget Atlético Madrid.

I Spania omtales 20-åringen som en av ligaens store unge stjerner, og en som sannsynligvis har en fremtid på førstelaget til Real Madrid.

Så, tre dager etterpå, scorer altså Haaland tre mål i sin debut i mesterligaen.

La oss bare få det unna med en gang: Ikke siden denne turneringen og dens forgjenger startet i 1955, har noen klart det Haaland gjorde i kveld. Med sine 19 år og 58 dager er han den yngste debutanten i turneringen som har scoret hattrick før pause.

Han er den tredje yngste spilleren til å score et «normalt» hattrick i turneringen.

De to som gjorde det i yngre alder, er den spanske spisslegenden Raúl og den tidligere Manchester United-stjernen Wayne Rooney.

Man kan trygt si at Haaland er i godt selskap.

FILES-FBL-C1-EUR-MAN UTD-FENERBACHE

WAYNE OG ERLING: Wayne Rooney scoret tre mål i mesterligadebuten mot Fenerbahce i 2004.

Foto: PAUL BARKER

Ustoppelig

Hva betyr dette hattricket for Haaland? I korte trekk viser han både fans, presse og mulige fremtidige arbeidsgivere at han kan levere i den største turneringen av dem alle.

Man kan gjerne si at motstanderen «kun» er Genk, et av de svakere lagene i turneringen. Genk ligger midt på tabellen i Belgia. Men ingen lag kommer til mesterligaen uten grunn.

Og et hattrick av en så ung spiller i mesterligaen, er dømt til å diskuteres internasjonalt, samme hva motstanderlaget heter.

Haaland, sønn av den tidligere England-proffen Alf-Inge Haaland, skapte overskrifter i mai da han scoret ni mål mot Honduras i U20-VM i Polen. Etter at han gikk fra Molde til Salzburg i fjor sommer, ble han i Eliteserien ut året, men fikk kun to ligakamper for sin nye klubb i løpet av høsten.

Denne sesongen har imidlertid kraftspissen eksplodert.

SPORT SOCCER

SØNN AV ALF: Pappa Alf-Inge Haaland spilte Premier League-fotball for Manchester City.

Foto: IAN HODGSON

Talentfabrikken

Før hattricket i kveld hadde Haaland scoret 14 mål på åtte kamper for Salzburg, inkludert tre hattrick. Han har kommet seg til skudd og store sjanser med en hyppighet som gjenspeiler et stortalent.

Mange tok lenge slike tall med en klype salt, så lenge de kom fra den østerrikske ligaen. Men Salzburg er en av Europas beste klubber til å utvikle unge spillere, og kjenner som regel igjen en ung stjerne når de ser en.

I kveld har han bekreftet sin status som et av Europas mest spennende talenter. Nå vet alle hvem Haaland er.

Dette er nok bare begynnelsen.

Siste nytt

 • Vil stengje stadion i Bayern

  Bayerns regjeringssjef Markus Söder vil stengje fotballstadiona i delstaten heilt for publikum på grunn av sterk smitteauke.

  Førebels har føderale styresmakter ikkje kome med forslag om avgrensingar i forsamlingar. Det synest Söder er uklokt.

  – I ei overskodeleg framtid gir det inga meining å skulle tillate tilskodarar. Om dette ikkje blir gjort på føderalt nivå, vil vi gjere det her i Bayern, seier Söder til ein lokal radiostasjon.

  I Bayern er det no lov å utnytte 25 prosent av kapasiteten på fotballstadiona.

  I Sachsen, der RB Leipzig held til, er tilskodarar allereie forbode.

  Publikum Olympiastadion München
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
 • Fortsetter Viaplay-nekt

  Johannes Høsflot Klæbo fortsetter å droppe Viaplay-logoen på utstyret sitt. Det bekreftes overfor VG.

  – Johannes har ingen planer om å gå med Viaplay-logoen verken til helgen eller fremover. Det er ikke noe galt med Viaplay, men det er prinsippet om uavhengighet og hans troverdig det her handler om, sier pappa og manager Haakon Klæbo til VG.

  Skiforbundet har foreløpig ikke ønsket å si sin mening om saken.

  – Vedrørende Johannes Høsflot Klæbos uttalelser om Skiforbundets samarbeidsavtale med Viaplay, så er dette en sak som behandles internt i Skiforbundet. Vi er i dialog med involverte parter, derfor ønsker vi ikke å uttale oss om dette nå, sier langrennssjef Espen Bjervig i en pressemelding.

  Klæbo ønsker heller ikke å bruke Skiforbundets nye logo.

  Verdenscup i Ruka
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • NFF drar til Qatar

  Det var knyttet usikkerhet rundt om Norges Fotballforbund skulle dra til Qatar. Nå har forbundet bestemt at det blir en tur til VM-arrangøren 8. desember. Det bekreftes i en pressemelding.

  – Det er gode grunner til å ikke reise, men vi har konkludert med at det er viktigere enn noen gang, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt.

  Han sier videre at de ønsker å møte representanter for myndighetene, VM-komiteen og migrantarbeidere. Bjerketvedt sier at det kommer til å bli stilt kritiske spørsmål.

  Terje Svendsen kommer også til å dra dit.

  – Den nordiske delegasjonen har i langt tid forberedt denne reisen, og det er gjort en god jobb med programmet. Vi møter både offisielle kilder og kilder vi selv har gjort avtaler med, sier Svendsen.

  Presstreff i NFF
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal