NRK Meny
Normal

Nå starter Northug ryddesjauen

– Det er ingen som er garantert å fortsette, sier manager Are Sørum Langås.

Are Sørum Langås og Petter Northug

Manager Are Sørum Langås holder i trådene, men Petter Northug er den udiskutable sjefen når kursen mot VM i Falun skal stakes ut.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Søndag ble verdenscupen avsluttet med norske minitour-seire i Falun. Det skjedde uten at fjorårets verdenscupvinner var med.

For Petter Northug hadde allerede tatt ferie etter en sesong som ikke ble slik den seiersvante trønderen håpet på. Det ble ingen medaljer under OL i Sotsji.

Aldri før hadde Northug reist fra et internasjonalt mesterskap uten gull.

– Petter har ikke hatt den måloppnåelsen vi hadde håpet på i skisporet resultatmessig. Det er det ingen tvil om, sier manager Are Sørum Langås til NRK.no.

Der Northug vant verdenscupen sammenlagt i 2012/2013-sesongen, har han i år gått glipp av mange renn og er nede på en syvendeplass i sammendraget.

– Ingen har friplass

Nå starter letingen etter hva som gikk galt, og følgelig hva som må bli bedre for at Northug skal få sin revansje under VM i Falun neste år.

Det innebærer også en grundig evaluering av Northugs personlige støtteapparat.

– Det er ingen som er garantert å fortsette. Det gjelder også undertegnede. Det er ingen som har fripass her. Vi skal gjøre en evaluering av alle sammen. Det er heller ikke gitt at alle ønsker å være med videre, sier Langås.

– Har Petter signalisert at noen ikke er ønsket med videre?

– Nei, det har han ikke gjort. Men vi er tidlig i evalueringen. Det er mye vi skal diskutere. Og det er selvsagt Petter selv som må ta avgjørelsene. Det blir ikke tatt noen sportslige beslutninger her som ikke Petter er enig i, sier manageren, som understreker at Northug ikke minst også skal evaluere seg selv.

Må sette en dato

– Når skal dere være i mål?

– Vi har ikke satt noen dato. Men Petter må sette en dato for når sesongen starter igjen. Det blir sannsynligvis en gang i mai, og jo før, jo heller. Og da må også opplegget rundt være på plass.

Langås mener at virussykdommen som ødela to måneder av sesongoppkjøringen også etter evalueringen vil bli stående som en vesentlig årsaksforklaring på hva som gikk galt i vinter.

– Vi mener at Petter gjorde det meste riktig ette at han ble frisk igjen, sier Langås.

– Ligger det i det at han ikke gjorde alt riktig før sykdommen?

– Det er et sportslig spørsmål jeg ikke er riktig person til å svare på, men det er noe av det vi må se på. Petter er også tydelig på at det er viktig å komme tidlig i gang med treningen. Det er derfor han tar ferien nå, påpeker manager Are Langås, som ikke vil forskuttere noen av koklusjonene i den pågående evalueringen.

Storrengjøring i fjor

For et år siden skrev Petter Northug følgende i en sms til NRK.no da han startet sesongevalueringen: «Bestemor tok et bad en gang i året, enten hun trengte det eller ei.»

På godt norsk: «Northug tar en evaluering en gang i året, enten han trenger det eller ei.»

Den gangen endte det altså med at Northug forlot landslaget, avsluttet samarbeidet med manager Lars Gilleberg og bygde opp et helt nytt lag ved siden av.

Like omfattende blir neppe ryddesjauen i år.

– Men det er umulig å si hva den evalueringen ender i, erkjenner Are Langås.

PS! I løpet av uka blir det bestemt om Petter Northug deltar i del 2 av NM. Slik det ser ut nå, er sjansen liten. Northug har altså ferie, og ligger med andre ord ikke i hardtrening mot ei femmil.

Siste nytt

 • Moyes tok sitt første poeng

  I sitt andre forsøk etter at han ble ansatt som manager, maktet David Moyes å lede West Ham til poeng. Fredag spilte laget 1-1 hjemme mot Leicester. Marc Albrighton og Cheikhou Kouyaté sto for scoringene.

  Moyes
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup kombinert, hopp
Vinterstudio
V-cup kombinert: Hopp
V-cup langrenn
Vinterstudio
V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner
Vinterstudio
V-cup, langrenn
V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn
Vinterstudio
V-cup: kombinert, langrenn