Hopp til innhold

Nå starter Northug ryddesjauen

– Det er ingen som er garantert å fortsette, sier manager Are Sørum Langås.

Are Sørum Langås og Petter Northug

Manager Are Sørum Langås holder i trådene, men Petter Northug er den udiskutable sjefen når kursen mot VM i Falun skal stakes ut.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Søndag ble verdenscupen avsluttet med norske minitour-seire i Falun. Det skjedde uten at fjorårets verdenscupvinner var med.

For Petter Northug hadde allerede tatt ferie etter en sesong som ikke ble slik den seiersvante trønderen håpet på. Det ble ingen medaljer under OL i Sotsji.

Aldri før hadde Northug reist fra et internasjonalt mesterskap uten gull.

– Petter har ikke hatt den måloppnåelsen vi hadde håpet på i skisporet resultatmessig. Det er det ingen tvil om, sier manager Are Sørum Langås til NRK.no.

Der Northug vant verdenscupen sammenlagt i 2012/2013-sesongen, har han i år gått glipp av mange renn og er nede på en syvendeplass i sammendraget.

– Ingen har friplass

Nå starter letingen etter hva som gikk galt, og følgelig hva som må bli bedre for at Northug skal få sin revansje under VM i Falun neste år.

Det innebærer også en grundig evaluering av Northugs personlige støtteapparat.

– Det er ingen som er garantert å fortsette. Det gjelder også undertegnede. Det er ingen som har fripass her. Vi skal gjøre en evaluering av alle sammen. Det er heller ikke gitt at alle ønsker å være med videre, sier Langås.

– Har Petter signalisert at noen ikke er ønsket med videre?

– Nei, det har han ikke gjort. Men vi er tidlig i evalueringen. Det er mye vi skal diskutere. Og det er selvsagt Petter selv som må ta avgjørelsene. Det blir ikke tatt noen sportslige beslutninger her som ikke Petter er enig i, sier manageren, som understreker at Northug ikke minst også skal evaluere seg selv.

Må sette en dato

– Når skal dere være i mål?

– Vi har ikke satt noen dato. Men Petter må sette en dato for når sesongen starter igjen. Det blir sannsynligvis en gang i mai, og jo før, jo heller. Og da må også opplegget rundt være på plass.

Langås mener at virussykdommen som ødela to måneder av sesongoppkjøringen også etter evalueringen vil bli stående som en vesentlig årsaksforklaring på hva som gikk galt i vinter.

– Vi mener at Petter gjorde det meste riktig ette at han ble frisk igjen, sier Langås.

– Ligger det i det at han ikke gjorde alt riktig før sykdommen?

– Det er et sportslig spørsmål jeg ikke er riktig person til å svare på, men det er noe av det vi må se på. Petter er også tydelig på at det er viktig å komme tidlig i gang med treningen. Det er derfor han tar ferien nå, påpeker manager Are Langås, som ikke vil forskuttere noen av koklusjonene i den pågående evalueringen.

Storrengjøring i fjor

For et år siden skrev Petter Northug følgende i en sms til NRK.no da han startet sesongevalueringen: «Bestemor tok et bad en gang i året, enten hun trengte det eller ei.»

På godt norsk: «Northug tar en evaluering en gang i året, enten han trenger det eller ei.»

Den gangen endte det altså med at Northug forlot landslaget, avsluttet samarbeidet med manager Lars Gilleberg og bygde opp et helt nytt lag ved siden av.

Like omfattende blir neppe ryddesjauen i år.

– Men det er umulig å si hva den evalueringen ender i, erkjenner Are Langås.

PS! I løpet av uka blir det bestemt om Petter Northug deltar i del 2 av NM. Slik det ser ut nå, er sjansen liten. Northug har altså ferie, og ligger med andre ord ikke i hardtrening mot ei femmil.

Siste nytt

 • Ruud feide Paire av grusen i Genève

  Casper Ruud slo Benoît Paire effektivt 6-3, 6-1 og avanserte til kvartfinalen i ATP 250-turneringen i Genève.

  Der skal han møte den useedede australieren Thanasi Kokkinakis. Ruud fikk en småtung start onsdag, men vendte kampbildet og dominerte etter hvert fullstendig på rødgrusen i Sveits.

  Paire er en motstander han har hatt godt tak på med seier i de fire tidligere oppgjørene mellom dem. I Genève serverte franskmannen et skremmeskudd da han brøt Ruuds serve til 2-1-ledelse i første sett, men nordmannen slo tilbake og brøt Paire på direkten.

  Siden skulle franskmannen få slite mer, kanskje særlig i egne servegame. Ruud brøt igjen til 5-3 og servet kontrollert inn settseieren med 6-3.

  I starten av annet sett fikk Ruud tre bruddballer for tredje gang på rad i motstanderens servegame. Han tok vant fire strake game og ledet dermed 4-0 før Paire maktet å redusere.

  Nordmannen fortsatte imidlertid å serve bra, og han dro i land seieren med 6-1 i annet sett etter nok et brudd i avgjørende game.

  Ruud er den høyest seedede spilleren som fortsatt er igjen i Genève. Turneringen er den siste før et av sesongens store høydepunkter: Grand Slam-turneringen Roland-Garros i Paris. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Olsen ble tomålsscorer i viktig Norge-seier

  Etter en målrik kamp klarte Norge å dra i land seieren mot Østerrike i ishockey-VM. 5-3-seieren betyr tre sårt trengte poeng for Norge, som kun stod med to poeng før denne kampen. Etter seieren tyder også mye på at plassen i elite-VM også er sikret for neste år.

  Kampen fikk en dårlig start for Norges del. Etter nærmere syv minutter av første periode, mens Norge var i undertall, satte Dominique Heinrich inn 1-0 for Østerrike. Men Norge slo tilbake ikke lenge etter. Michael Haga pådro seg først en utvisning, og under minuttet senere satte Mats Rosseli Olsen inn utligningen.

  I andre periode snudde nordmennene kampen to ganger. Først sendte Andreas Martinsen Norge opp i ledelsen 2-1, før utlignet Lukas Haudum for Østerrike – igjen mens Norge var i undertall. Men en scoring av Martin Røymark mot slutten av perioden sørget for at Norge igjen var i ledelsen.

  Olsen satte sitt andre mål i andre tredje periode og sendte Norge opp i en 4-2 ledelse. Det ble skummelt en liten periode da Peter Schneider reduserte til 4-3 like før slutt, men Martin Rønnild fastsatte resultatet til 5-3 da han scoret på åpent bur like før kampslutt.

  Landslagskaptein Mathis Olimb var litt usikker før kampen mot Østerrike, men fikk testet seg på oppvarming og fikk deretter klarsignal til å spille.

  For Norge gjenstår tre tøffe VM-kamper mot Tsjekkia, Sverige og USA i gruppespillet.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP
 • Dagbladet: FIS går for like distanser for kvinner og menn

  Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stemt: Kvinnene skal gå de samme distansene som mennene.

  Det ble avklart i onsdagens møte i langrennskomiteen, melder Dagbladet. Innstillingen skal i etterkant godkjennes av FIS-styret, men det er sjeldent at de går mot det som er votert for.

  Den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har vært blant dem som har prøvd å få gjennom en mer forutsigbar kalender for kvinnene.

  Han fikk forslaget vedtatt i sitt siste møte som leder for komiteen.

  – Det er litt rart, men også greit. Man skal ikke sitte for lenge i slike posisjoner, sa han til NTB onsdag.

  Ulvang opplyser videre at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

  Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass. (NTB)

  Holmenkollen skifestival 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste