Nå skal Northug og Sundby samarbeide

VAL MÜSTAIR (NRK): – Drømmen min er at jeg og Northug skal gå et godt løp sammen, sier Martin Johnsrud Sundby.

sundby og northug på podiet

Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby kniver som regel om å gå fra hverandre, men for å sikre en norsk Tou de Ski-seier vil de snart gå sammen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug er kjent som to individualister i langrennssporet, men i Tour de Ski vil de nå prøve noe nytt – å samarbeide.

– Jeg ser for meg at jeg og Martin kan gå sammen på langetappen. Da kan vi utnytte hverandres styrker, sier Petter Northug.

Vil danne tetgruppe

Samarbeid

Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby vurderer et samarbeid på langetappen. Tirsdagens vinner, Federico Pellegrino, er for langt bak i sammendraget til å bli invitert med på samarbeidet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Med tanke på hvordan Northug og Sundby ligger an i sammendraget i Tour de Ski, høres det kanskje litt merkelig ut at de to nå vurderer å samarbeide i stedet for å prøve å gå fra hverandre.

Northug leder touren, mens Sundby har avansert til en andreplass etter dagens sprint.

Sundby og Northug virker likevel å ha lagt en svært så broderlig slagplan for å kvitte seg med utenlandske konkurrenter. De har peilet seg ut den lange etappen mellom Cortina og Toblach om noen dager.

– Vi kan lage en gruppe i tet og skaffe en god luke, og det tror jeg kan avgjøre touren. Drømmen min er at jeg og Peter kan gå et godt løp sammen. Det hadde vært dødsgøy, sier Sundby.

– Det er viktig at jeg og Martin går den lange etappen sammen, for det er viktig å holde Dario Cologna, Marcus Hellner og de andre sammenlagtkandidatene bak oss, sier Northug.

De siste dagene har det vært en liten debatt om lagtaktikk i langrenn. Vegard Ulvang satte spørsmålstegn ved om slik taktikkeri, som man ofte ser i sykling, egentlig fungerer i langrenn. Sundby og Northug sier begge at de har tro på at lagtaktikk kan fungere godt.

Bedre å samarbeide

Spørsmålet er åpenbart hvorfor de mener et samarbeid er lurt, siden de også burde frykte hverandre i sammendraget.

– Jeg tror vi begge ser på utlendingene som våre største konkurrenter. Mye handler om å sikre et godt, norsk utgangspunkt. Vi har større sjanser ved å gå sammen enn ved å gå én og én, forklarer Sundby.

Tour de Ski avgjøres når løperne skal opp den beryktede "monsterbakken" et par dager etter den nevnte langetappen. Da vil samarbeidet etter alt å dømme være over.

Der er det førstemann i mål som vinner.

Siste nytt

 • Lie på 11.-plass i Lake Louise

  Det ble en 11.-plass på Kajsa Lie i kvinnenes utfor i Lake Louise fredag. Tsjekkiske Ester Ledecka vant foran Corinne Suter fra Sveits. Stephanie Venier fra Østerrike sikret tredjeplassen. Lie var den eneste deltageren fra Norge i rennet.

  Vickhoff Lie.
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • Carlsen-seier mot Aronian

  Magnus Carlsen nedkjempet armeneren Levon Aronian og vant det første partiet i duellen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London fredag.

  Først etter over fem timers spill var partiet avgjort. Kampen om tredjeplassen avgjøres over tre dager.

  VM I Fischersjakk 2019
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Lundby best i kvalifiseringen

  Maren Lundby hoppet 138,5 meter fredag og var best i kvalifiseringen til lørdagens storbakkerenn i Lillehammer. Silje Opseth ble nest beste norske på 6.-plass etter et hopp på 128 meter. Anna Odine Strøm ble nummer ni. Dermed får Norge med tre hoppere.

  Maren Lundby hopper igjen.
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal