Normal

Nå må hopperne bruke belte

FIS har innført beltebruk i hoppsirkuset. – Forhåpentligvis blir det mer rettferdig, sier Tom Hilde.

Roy Erland Myrdal viser frem beltet som brukes i dressene.

NYHET: Roy Erland Myrdal, landslagstrener, viser frem beltet som hopperne må bruke denne sesongen.

Foto: Anders Engeland / NRK

Beltet ble testet ut i sommerens internasjonale hopprenn. Nå er det klart at alle må bruke et belte i verdenscupen denne sesongen.

– Fordelen med beltet er at man ikke kan manipulere dressen og dra den ned "titalls" cm. Forhåpentligvis blir det jevnere og mer rettferdig, sier landslagshopper Tom Hilde til NRK.

Denne sesongen må alle hopperne bruke et stramt belte i hoppdressen.
I fjor ble mange disket på grunn av dresskrøll. De nye reglene vil gjøre hoppingen mer rettferdig, mener de norske utøverne.

Ikke elastisk silkebånd

Det internasjonale skiforbundet vil bli kvitt problemet med hoppere som "sagger" for å fly lenger ned i bakken. Nå er det et belte på dressene som skal gjøre rutinene for kontroll enklere. I tillegg vil det bli lettere for utøverne å ha på seg dressen riktig.

Roy Erland Myrdal

Dressene gjøres klar til en ny sesong. Denne gangen med belter.

Foto: Anders Engeland / NRK

I et lite syrom bak hoppanlegget i Holmenkollen sitter trener i landslagsapparatet, Roy Erland Myrdal, og syr på beltene til Joachim Ødegaard Bjøreng og Halvor Egner Granerud.

– Det mest naturlige når man skal holde buksa oppe er å bruke belte. FIS har nå bestemt at vi må sy på et belte. Det er et fast silkebånd som vi bruker, norske farger til og med. Det skal være ordentlig fancy for det norske laget, sier en smilende Myrdal.

Båndet som det lages belter av

Dette båndet blir brukt på det norske landslaget.

Foto: Anders Engeland / NRK

De norske utøverne bruker et silkebånd som ikke er elastisk. Det sys på rundt hele veien på et bestemt punkt slik at dressen ikke skal gli ned på samme måte som den har gjort tidligere.

– Dressen kan bare være to centimeter større enn kroppen på utsiden. Det betyr i teorien at dressen er mindre enn kroppen på innsiden med et ikke elastisk bånd. Målet til FIS er at det da vil sitte fast. Beltet skal treffe akkurat øverst på hoftebeinet slik at det blir hengende fast der og ikke glir ned, sier Myrdal.

Tom Hilde

Hilde og flere av landslagshopperne på Olympiatoppen i Oslo.

Foto: Anders Engeland / NRK

Slipper skrittmåleren på toppen

Forrige sesong ble skrittmåleren tatt i bruk på toppen hvor hopperne venter på å sette utfor. Det gikk spesielt hardt utover de norske hopperne i sesongstarten. Nå blir det kontrollpunktet tatt bort.

– Det vil forhåpentligvis ikke bli ti disk i hvert renn. Det vil være lettere for oss utøvere å holde oss innenfor reglementet. I år har vi et kontrollpunkt i beltet som vi vet skal være på hofta og da plasserer vi det på hofta, sier Hilde.

Landslagshopper Daniel-André Tande har hoppet med belte fire ganger i sommer og synes det er en grei løsning.

– Det er litt trangere rundt magen. Ellers er det ingen store forskjeller. Vi må fortsatt igjennom en skrittkontroll i bunn. Man må være skjerpet på kontroll i år og. Det må man alltid, sier Tande.

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM hestesport: Sprangridning lag, finale
VM hestesport - sprangridning finaler
VM hestesport, sprangridning lag
E-sport: Counter Strike GO