Nå må hopperne bruke belte

FIS har innført beltebruk i hoppsirkuset. – Forhåpentligvis blir det mer rettferdig, sier Tom Hilde.

Roy Erland Myrdal viser frem beltet som brukes i dressene.

NYHET: Roy Erland Myrdal, landslagstrener, viser frem beltet som hopperne må bruke denne sesongen.

Foto: Anders Engeland / NRK

Beltet ble testet ut i sommerens internasjonale hopprenn. Nå er det klart at alle må bruke et belte i verdenscupen denne sesongen.

– Fordelen med beltet er at man ikke kan manipulere dressen og dra den ned "titalls" cm. Forhåpentligvis blir det jevnere og mer rettferdig, sier landslagshopper Tom Hilde til NRK.

Denne sesongen må alle hopperne bruke et stramt belte i hoppdressen.
I fjor ble mange disket på grunn av dresskrøll. De nye reglene vil gjøre hoppingen mer rettferdig, mener de norske utøverne.

Ikke elastisk silkebånd

Det internasjonale skiforbundet vil bli kvitt problemet med hoppere som "sagger" for å fly lenger ned i bakken. Nå er det et belte på dressene som skal gjøre rutinene for kontroll enklere. I tillegg vil det bli lettere for utøverne å ha på seg dressen riktig.

Roy Erland Myrdal

Dressene gjøres klar til en ny sesong. Denne gangen med belter.

Foto: Anders Engeland / NRK

I et lite syrom bak hoppanlegget i Holmenkollen sitter trener i landslagsapparatet, Roy Erland Myrdal, og syr på beltene til Joachim Ødegaard Bjøreng og Halvor Egner Granerud.

– Det mest naturlige når man skal holde buksa oppe er å bruke belte. FIS har nå bestemt at vi må sy på et belte. Det er et fast silkebånd som vi bruker, norske farger til og med. Det skal være ordentlig fancy for det norske laget, sier en smilende Myrdal.

Båndet som det lages belter av

Dette båndet blir brukt på det norske landslaget.

Foto: Anders Engeland / NRK

De norske utøverne bruker et silkebånd som ikke er elastisk. Det sys på rundt hele veien på et bestemt punkt slik at dressen ikke skal gli ned på samme måte som den har gjort tidligere.

– Dressen kan bare være to centimeter større enn kroppen på utsiden. Det betyr i teorien at dressen er mindre enn kroppen på innsiden med et ikke elastisk bånd. Målet til FIS er at det da vil sitte fast. Beltet skal treffe akkurat øverst på hoftebeinet slik at det blir hengende fast der og ikke glir ned, sier Myrdal.

Tom Hilde

Hilde og flere av landslagshopperne på Olympiatoppen i Oslo.

Foto: Anders Engeland / NRK

Slipper skrittmåleren på toppen

Forrige sesong ble skrittmåleren tatt i bruk på toppen hvor hopperne venter på å sette utfor. Det gikk spesielt hardt utover de norske hopperne i sesongstarten. Nå blir det kontrollpunktet tatt bort.

– Det vil forhåpentligvis ikke bli ti disk i hvert renn. Det vil være lettere for oss utøvere å holde oss innenfor reglementet. I år har vi et kontrollpunkt i beltet som vi vet skal være på hofta og da plasserer vi det på hofta, sier Hilde.

Landslagshopper Daniel-André Tande har hoppet med belte fire ganger i sommer og synes det er en grei løsning.

– Det er litt trangere rundt magen. Ellers er det ingen store forskjeller. Vi må fortsatt igjennom en skrittkontroll i bunn. Man må være skjerpet på kontroll i år og. Det må man alltid, sier Tande.

Siste nytt

 • Én nordmann i semifinale

  Norge har én utøver i aksjon i finalesekvensen i kortbane-VM i svømming fredag.

  Niksa Stojkovski svømmer semifinale på 50 meter butterfly. Han satte norsk rekord med 23.02 natt til fredag.

  Semifinalen svømmes 12.33, norsk tid.

  EM svømming
  Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
 • Ny norsk rekord

  Niksa Stojkovski har sett ny norsk rekord på 50 meter butterfly og samtidig kvalifisert seg til semifinalen. Dette skjedde under svømme-VM på kortbane i Kina natt til fredag. Den nye norske rekorden er på tida 23.02. Finalen skal svømmast fredag.

  EM svømming
  Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
 • Rosenborg ute av Europaligaen

  Til tross for et hederlig uavgjortresultat borte mot tyske Leipzig torsdag var Rosenborg langt unna kvalifisering til sluttspillet i Europaligaen. Med ett poeng på seks kamper i gruppespillet havnet trønderne helt sist i gruppe B. Celtic og Salzburg avanserer til utslagsrundene.

  Foto: Michael Sohn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag