NRK Meny
Normal

Nå må Carlsen vinne over sin egen hjerne

NEW YORK/OSLO (NRK): Kan man tvinge hjernen til å ikke tenke på noe man er grenseløst frustrert over? Det må Magnus Carlsen greie for å redde VM.

Magnus Carlsen

MØRKE TANKER: Magnus Carlsen var dypt fortvilet etter det åttende VM-partiet. Hvordan skal han riste av seg de negative tankene?

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Magnus Carlsen var sønderknust etter det dramatiske tapet i det åttende partiet i sjakk-VM . 25-åringen var så frustrert over eget spill at han ga blaffen i en bot på en halv million kroner . Det eneste han ville snakke om i bilen på vei til hotellet var partiet, fortalte manageren.

Problemet er at Carlsen nå er avhengig av å slutte å tenke på tabbene. Ellers vil han neppe greie å konsentrere seg om de fire partiene som gjenstår.

Men det er lettere sagt enn gjort når hjernen ikke spiller på lag.

– Dette kommer til å bli veldig vanskelig for Magnus. Ikke bare må han slå en av verdens beste forsvarsspillere, men han må slåss mot sine egne demoner, sier Peter Doggers, innholdsdirektør i Chess.com.

Magnus Carlsen

UKOMFORTABEL: Magnus Carlsen under det åttende partiet. Nå må han finne tilbake til 'sonen'.

Foto: MARIA EMELIANOVA / HTTP://WWW.SKARJAKIN.COM

Vanskelig å styre hjernen

Det er ingen enkel sak å styre tankene vekk fra noe, for menneskehjernen er dårlig på nektelser.

Hvis du prøver å ikke tenke på, la oss si, en grønn ball, er det nærmest umulig å ikke tenke på en grønn ball.

Så når man er så frustrert som Carlsen er nå, hvordan kan man da unngå at tankene vandrer til nettopp det man er frustrert over?

Nicolas Lemyre

Pierre-Nicolas Lemyre, som blant annet har vært mental trener for Norges skiskytterlandslag for kvinner.

Foto: Olympiatoppen

– Det er utrolig krevende. Han står foran en stor utfordring, sier idrettspsykolog Pierre-Nicolas Lemyre.

– Magnus må først debriefe det som skjedde i partiet. Så må han finne en forklaring til seg selv som han er fornøyd med. Deretter begynne å bygge selvtillit igjen. Han må være 100 prosent til stede i det neste partiet.

Har mange strategier

Verdensmesteren har flere strategier for å styre tankene vekk fra sjakk. Tidligere i VM diskuterte han problemstillingen.

– Det er ikke lett å faktisk hvile på hviledagene, for inni hodet ditt går tankene fortsatt rundt og rundt, sa Carlsen.

Magnus Carlsen

VIDEO: Dette øyeblikket må Carlsen glemme.

I New York har han derfor ordnet seg tilgang på nettsendinger fra fotballkamper i Premier League og basketkamper i NBA. Han har med seg faren og søsteren, og har sørget for at alle rundt ham er folk han trives med, både kokk Magnus Forsell, sikkerhetsvakt Bjørn Gunnar Nesse, trener Peter Heine Nielsen og lege Brede Kvisvik.

På hviledagene driver han med basket eller annen lagsport for å tenke på noe annet.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen under den andre hviledagen i VM. Bak, en av kompisene hjemmefra sammen med sikerhetsvakt og fikser Bjørn Gunnar Nesse.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Spiste middag ute

Nå får Carlsen sin ultimate mentale test.

Etter tapet spiste han middag ute i New York med de nærmeste. Deretter fikk han besøk på rommet av både søsteren, faren og flere av de andre i teamet.

Nå er håpet at Carlsen greier å refokusere.

– Dette ergrer ham veldig. Men på fire partier mot Karjakin kan Magnus vinne med både ett og to poeng. Nå er det viktigste å få ham til å fungere, sier manager Espen Agdestein.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal