MMA kan bli en del av norsk idrett: – Drømmen er kamp på et fullsatt Ullevaal

Det idrettsmedisinske etiske rådet har anbefalt å ta opp MMA og thaiboksing i idrettsforbundet. Men rådet advarer samtidig mot skadene som kan oppstå.

MMA-UFC 224-BRA

EN DRØM: MMA kan bli en del av idretten i Norge. Jack Hermansson drømmer om å kunne gå en kamp i Norge.

Foto: MAURO PIMENTEL / AFP

– Basert på dette møtet så ikke utvalget at de to grenene skilte seg ut fra allerede opptatte grener som også opererer med poeng på knockout og kvelning, forteller Reidun Førde, leder av idrettsmedisinsk råd, til NRK.

Hun har sammen med representanter fra kampsportforbundet og en nevrokirurg vurdert en søknad om MMA og thaiboksing skal bli en del av kampsportforbundet, og dermed også Norges idrettsforbund (NIF).

Utvalget mener at likhetene til andre idretter i kampsportforbundet, gjør at MMA og thaiboksing også kan bli underlagt NIF.

– Likebehandling og rettferdighet er viktige prinsipper, sier Førde.

Trond A. Søvik

ER HÅPEFULL: Generalsekretær i kampsportforbundet, Trond A. Søvik, håper på en positiv beslutning fra idrettsstyret.

Foto: Norges Kampsportforbund/kampsport.no

Generalsekretær i kampsportforbundet, Trond A. Søvik, har tro på at idrettsstyret velger å ta opp idrettene torsdag.

– Vi håper på en positiv beslutning. Kampsportforbundet kan være samlende og bli styrket med opptak av disse. Klubbene og utøverne innen disse idrettene kan da få rammebetingelser på linje med øvrige idretter i Norge, forteller Søvik.

MMA på Ullevaal?

Jack Hermansson ble, etter seieren mot David Branch på lørdag, rangert i UFC som nummer 10 i verden i mellomvektsklassen. Dersom MMA blir en del av forbundet, mener den svensknorske utøveren at det kan få en svært positiv effekt.

– Jeg tror at MMA kan klare å komme inn i forbundet og at jeg kan være en profil som representerer sporten godt her i Norge, sier Hermansson til NRK.

Hermansson er i verdenstoppen, og ønsker å bli best i verden. Han drømmer om å kunne kjempe i Norge en gang.

Thales Leites, Jack Hermansson

I VERDENSTOPPEN: Jack Hermansson er rangert som en av de beste MMA-utøverne i verden.

Foto: Leo Correa / AP

– Jeg håper vi får det til i løpet av min karriere, sånn at jeg kan oppfylle min drøm – å ha et fullsatt Ullevaal på MMA-kamp, forteller Hermansson.

At MMA kommer inn under forbundet, betyr ikke at proffkamper vil bli akseptert. Søknaden til kampsportforbundet dreier seg om å kunne gi sporten et organisert system og ordninger som en del av forbundet.

– Vi søker for klubber, breddeidretten og muligheten til å få et landslag, sier Søvik.

Ikke bare positiv

Til tross for innstillingen, ser ikke utvalget på idrettene som etisk ukompliserte.

– Tvert imot ser vi det som i strid med grunnleggende verdier når skade mot hodet på motstander og slag mot personer som ligger nede er tillatt, sier Førde.

Reidun Førde

LIKEBEHANDLING: Leder av idrettsmedisinsk etisk råd, Reidun Førde, mener at MMA og Thaiboksing kan tas opp i forbundet.

Foto: Stine Løvmo Lie / NRK

Utvalget oppfordrer til regelendringer, slik at farlighetene ved MMA blir redusert til et minimum.

– I dag er det stor tilstrømming til MMA av barn og ungdommer, og ved strengere regler og forpliktelser, kan skade reduseres, forteller Førde.

– Hjernen er et skjørt og svært viktig organ, konstaterer hun.

Idrettsstyret skal diskutere søknaden i et møte torsdag.

Siste nytt

 • Tapte for første gang på 13 år

  Etter 13 år uten tap tok seiersrekken slutt for de amerikanske basketherrene. Lørdag ble det 94-98-tap mot Australia i en oppkjøringskamp til VM. Sist gang USA tapte var mot Hellas i VM-semifinalen i 2006. Etter det har det blitt 78 seiere på rad.

  Australia US Basketball
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Tutta to slag under par

  Etter andre runde i Canadian Open i golf er Suzann Pettersen to slag under par, etter å ha spilt en 71-runde fredag. Den norske golfstjernen ligger på delt 45.-plass etter halvspilt turnering, to slag innenfor cutgrensen. (NTB)

  Tutta
  Foto: Vaughn Ridley / AFP
 • Hovland klatrer i USA

  Viktor Hovland fortsetter sitt sterke spill i jakten på PGA-tourkortet. Fredag spilte han en 67-runde i andre runde i Albertsons Boise Open i Idaho. Hovland ligger nå på delt 10.-plass. Han ligger fire slag bak lederen Ryan Brehm fra USA. (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal