Analyse

Nå har Solskjær et puslespill han må løse

I sesongens første halvdel ønsket Ole Gunnar Solskjær en playmaker i verdensklasse som kunne styre angrepsspillet. Nå har han plutselig to av dem.

Solskjær

NOE Å GRUBLE PÅ: Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær har mange alternativer fremme i banen.

Foto: JASON CAIRNDUFF

Det er ikke ofte at comebacket til en av verdens beste spillere gir treneren et problem.

Men Ole Gunnar Solskjær har fått et puslespill han må løse.

Når Manchester United i kveld tar opp igjen kampen om fjerdeplassen i Premier League, etter en lang pause, kan Paul Pogba starte.

Ballkunstneren var savnet før jul, men i januar kom Bruno Fernandes, som har forvandlet United.

Med Fernandes i hovedrollen har Solskjær funnet et system som har ført til 11 kamper uten tap.

Så hvordan skal han få plass til Pogba uten å ødelegge balansen?

Pogba

PÅ VEI TILBAKE: Paul Pogba.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Kan løpe i veien for hverandre

Spørsmålet kan bli avgjørende for United, som ligger tre poeng bak Chelsea i kappløpet om fjerdeplassen. Pogba, som har vært ute med skade i hele år, starter kanskje ikke mot Tottenham i kveld, men han vil uansett gå inn på laget de neste ukene.

I utgangspunktet ønsker alle lag så mange gode spillere som mulig.

Men hva om Pogba og Fernandes er for like?

Bruno

SUKSESS: Bruno Fernandes slo til umiddelbart i Manchester United.

Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Mange i engelsk presse har spurt seg dette. Både Pogba og Fernandes er playmakere som styrer angrepet, som skyter mye, og som ofte prøver på den vanskelige, forløsende pasningen.

I beste fall vil de finne tonen og gi United et ustoppelig radarpar.

I verste fall vil de løpe i veien for hverandre.

Selv sier Solskjær at «gode spillere kan alltid spille sammen».

Men er det virkelig så enkelt?

Lampard/Gerrard-problemet

Mange i England husker kontroversene rundt Frank Lampard og Steven Gerrard, som ble ansett som for like til å spille sammen på landslaget.

Den ideelle midtbanen har en kombinasjon av ulike spillertyper.

Gerrard og Lampard gjorde for mye av det samme.

Men lignende situasjoner har også endt bra. For 15 år siden sa mange at Xavi og Andrés Iniesta var for like til å spille sammen for Barcelona, før de to ble en av tidenes beste midtbaneduoer.

Mer nylig har United-legenden Gary Neville pekt på Manchester Citys David Silva og Kevin De Bruyne som et eksempel på to offensive playmakere som fungerer i tospann.

Laster Twitter-innhold

I begge disse tilfellene har treneren vært Pep Guardiola, fotballens fremste arkitekt av balanserte angrepsmønstre. Guardiola vet at playmakere liker seg best i rommet mellom motstanderens forsvar og angrep.

Både Barça og City har han løst dette ved å bruke 4-3-3, slik at de to angriper mellomrommet på hver sin side i stedet for å oppsøke den samme sonen.

Dermed er 4-3-3 en mulig løsning for Solskjær. På venstre kan han bruke Pogba, som briljerte i den rollen i Juventus. På motsatt side kan Fernandes gå innover i banen og bruke venstrebeinet.

Men det finnes to store forskjeller mellom Solskjærs duo og de til Guardiola.

EetYxJ5A3T0

BRILJANTE: Kevin De Bruyne (t.v.) og David Silva er like spillertyper, men briljerer også når de spiller sammen.

Foto: Rui Vieira / AP

Mangler Guardiolas balanse

For det første jobber alle Guardiolas spillere steinhardt defensivt. En av hans beste kvaliteter er å få offensive midtbanespillere til å jobbe som vaskeekte ballvinnere.

Mens Fernandes jobber bra, er ikke Pogba kjent for sin defensive disiplin.

Skulle de to spille sammen i 4-3-3, må Solskjær dessuten ta ut Fred eller Scott McTominay, som begge spilte bra før koronapausen. Han vil dermed bryte opp en solid struktur. De siste 11 kampene har United sluppet inn to mål, hvorav et av dem var en keepertabbe av David de Gea.

Videre hadde Guardiolas duoer minst én ballsikker spiller. Xavi og Iniesta bommet knapt på en pasning. I City er Silva den ballsikre, mens De Bruyne oftere prøver på ambisiøse pasninger.

Dette skaper en balanse mellom å beholde ballen (Silva) og å oppsøke gjennombrudd (De Bruyne).

Med Pogba og Fernandes får Solskjær neppe denne balansen.

Mister ballen oftest

For både Pogba og Fernandes søker gjennombrudd ofte. Silvas treffsikkerhet på pasningene er 87,6 prosent, mens De Bruynes ligger på 81,7 prosent.

Denne sesongen har Pogba 82,8 prosent.

Fernandes er helt nede på 76,5.

Isolert sett er ikke disse tallene et problem for Solskjær, for begge skaper mange sjanser. Faktisk kan man si at Fernandes kan bli Uniteds egen De Bruyne.

Men risikoen er at United vil gi bort ballen for ofte når begge er på banen samtidig. Ifølge Sky Sports er Pogba og Bruno de to spillerne hos United som mister ballen oftest.

De slår også mislykkede pasninger klart oftere enn noen andre spillere på laget.

Diamanten

Om dette bekymrer Solskjær, kan han legge om til 4-2-3-1, slik at én spiller bak spissen og én ligger som en dypere ballfordeler.

Det kan bli et slags kompromiss, da den som ligger dypt vil måtte ta færre sjanser med ballen. Samtidig vil det ikke få maksimalt ut av begge: Både Pogba og Fernandes er best rundt boksen.

I tillegg vil Solskjær fortsatt kun ha én ballvinner i laget.

Et tredje alternativ kan være 4-4-2 med diamantformasjon på midtbanen, et system Solskjær har brukt før i United. De to playmakerne vil da få sine beste roller: Pogba blir venstre indreløper, Fernandes ligger bak spissene.

Solskjær vil også få inn to ballvinnere på midten. På topp kan han rotere mellom Marcus Rashford, Anthony Martial og Mason Greenwood.

Ulempen med denne formasjonen, er at United ikke har vinger. Men det kan være verdt å ofre hurtigtoget Daniel James om det får det beste ut av Pogba og Fernandes.

Det radikale alternativet

Til slutt har Solskjær et fjerde alternativ: Å vrake Pogba.

Det er ekstremt usannsynlig, men skulle det skje, vil Solskjær ha brukbare argumenter.

Pogba har ikke spilt siden 26. desember og kan være mer rusten enn resten av spillerne. I tillegg sa han i fjor sommer sa at han ønsket en ny utfordring et annet sted. Pogbas agent, Mino Raiola, har vært kritisk til Solskjær og Uniteds ledelse.

Akkurat nå fungerer Fernandes optimalt i en fri rolle med to ballvinnere bak seg. De siste ukene før pausen var det ingen på Old Trafford som savnet Pogba.

En slik vraking vil være kontroversiell og radikal, men den vil gi mening om den forbedrer lagets balanse og skaper gunstige forhold for Fernandes.

Det beste laget består ikke alltid av de 11 spillerne som er best.

Siste nytt

 • Ny Real Madrid-spiller smittet

  I løpet av de siste åtte dagene har tre Real Madrid-spillere blitt koronasmittet. Lørdag bekrefter Real at Álvaro Odriozola har testet positivt.

  25-åringen er dermed den tredje spilleren på åtte dager til å bli smittet, etter at Karim Benzema fikk påvist koronavirus forrige fredag, og nysigneringen David Alaba ble smittet onsdag.

  Odriozola spilte 90 minutter i treningskampen mot Rangers i Glasgow forrige uke, men vil nå isolere seg som følge av smitten. Det skriver klubben i en kort uttalelse på sine hjemmesider.

  – Real Madrid kan bekrefte at Odriozola har testet positivt for covid-19, heter det kort og godt fra storklubben. Han var på banen i 16 kamper sist sesong og startet ni La Liga-kamper. (NTB)

  Odriozola
  Foto: Pau Barrena / AFP
 • Ruuds finale stanset av uvær

  Casper Ruud stormet mot sin tredje tittel på ATP-touren på like mange uker, men regnet stanset finalen i Kitzbühel. Arrangøren håper å få fullført lørdag kveld.

  Regnet har roet seg noe ned, og det kan dermed gå mot en skikkelig sen kamp for det norske tennisesset og spanske Pedro Martinez.

  Etter en lengre pause mellom første og andre sett, ble spillet stanset kort tid ut i andresettet da regnværet igjen skapte problemer.

  Arrangøren varslet først at kampen skulle spilles ferdig 22, før dette ble flyttet fram til 21.05. Mens banen ble gjort i stand, fortsatte regnet å falle fra himmelen.

  På banen var Ruud i en egen klasse. Nordmannen vant førstesettet 6-1. I andresettet sto det 2-1 til Martinez etter at begge spillerne hadde vunnet sine servegame før regnet stanset spillet.

  Casper Ruud
  Foto: Stefan Adeldberger / AFP
 • Hauger økte sammenlagtledelsen

  Dennis Hauger fortsetter storkjøringen i Formel 3. Nordmannen kjørte seg opp fra åttende startposisjon inn til femteplass på dagens andre race, tilsvarende som i det første.

  Med det økte Hauger ledelsen i sammendraget ned til lagkamerat Olli Caldwell. Hauger leder nå Formel 3 med 45 poeng.

  Dennis Hauger
  Foto: Lluis Gene / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal