Carlsen har funnet sine hemmelige VM-hjelpere

Et eget team skal terpe sjakkfinter med Magnus Carlsen (22) i fire måneder. Men medhjelperne blir holdt anonyme i frykt for å gi VM-motstanderen fordeler.

Carlsen

Magnus Carlsen får et eget team som skal hjelpe ham med å knekke VM-motstander Vishy Anand. Forberedelsene starter allerede i juli.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Anand

Viswanathan «Vishy» Anand skal ikke delta i flere turneringer før VM-kampen mot Magnus Carlsen.

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

Den norske sjakk-kongen har nettopp lagt bak seg en 2.-plass i Tal Memorial.

Selv om 22-åringen var litt misfornøyd med ikke å gå til topps, tok han den viktigste seieren da han knuste kommende VM-motstander Viswanathan «Vishy» Anand.

Anand-møtet var det siste før VM-kampen i november, og dermed har nordmannen trolig skaffet seg et psykologisk overtak på inderen.

Men det er selvsagt ikke nok: I flere måneder har Carlsens støtteapparat lett etter de riktige støttespillerne i forberedelsen til VM-partiene.

Nå er de viktigste brikkene på plass, avslører manager Espen Agdestein overfor NRK.no.

– Ja. Alt er ikke 100 prosent klart, men det begynner å ta form. Vi er litt forsiktige med å gi informasjon om de nærmeste medhjelperne, fordi det gir veldig mye informasjon til motstanderen, sier Agdestein.

Kan jobbe døgnet rundt

Han forteller at det nye teamet vil bestå av fire til fem personer med tung sjakkompetanse, og at Agdestein er så godt som enige med fire av dem.

De vil begynne arbeidet med å analysere Anand allerede i midten av juli.

– De hjelper til med sparring og idéer inn mot kampen. Vi analyserer varianter, og vi bruker datamaskiner som har konkrete oppgaver. Arbeidsmengden er nesten ubegrenset – teamet kan jobbe døgnet rundt, nesten. Spesielt under VM-partiene, da jobber de på døgnskift, sier Agdestein.

Holder teamet anonymt

Selve hemmeligholdet av medhjelperne er enkelt å forklare, ifølge Agdestein.

Agdestein

Espen Agdestein er Magnus Carlsens manager.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Sjakkeksperter på internasjonalt toppnivå er gjerne godt kjent blant de beste spillerne. Hvis Anand vet hvem som hjelper Carlsen, kan han også vite hvilke trekk nordmannen spesialiserer seg på.

– Vi får ikke vite hvem som hjelper Anand før matchen er over, og vi kommer heller ikke til å si hvem som hjelper oss, sier Agdestein.

– Er noen av dem norske?

– I utgangspunktet bruker vi først og fremst internasjonale. Men jeg tror ikke jeg skal si mer enn det akkurat nå.

Danske Peter Heine Nielsen har vært Carlsens hovedsekundant og medhjelper i flere år, men i april gjorde han det klart at han ikke vil hjelpe Carlsen frem mot VM-kampen.

Nielsen har nemlig hjulpet Anand tidligere, og han ønsket ikke å motarbeide sin tidligere lagkamerat.

Håndplukket åpningseksperter

De siste årene har ikke Vishy Anand vært i nærheten av å true Magnus Carlsen på verdensrankingen.

Også i de siste enkeltpartiene har Carlsen vært sterkest.

Men inderen har likevel et giftig våpen i erme: Uforutsigbare åpningstrekk.

Det tok Agdestein og Carlsen hensyn til da de valgte medhjelpere.

– Ja, det er litt av grunnen til at vi er forsiktige med å avsløre hvem vi har på laget. Anand vet gjerne hvilke åpninger medhjelperne er eksperter på. Da kan han lese mye informasjon ut i fra hvem som er med på teamet, sier Agdestein.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anand vs

Her spiller Magnus Carlsen (t.v.) mot Vishy Anand under Norway Chess i mai. Partiet endte med remis, noe Carlsen ikke var særlig fornøyd med.

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

Åpningsvåpen blir også trukket frem av sjakkeksperter NRK.no har snakket med.

– Anands eneste fordel

Leif Erlend Johannessen, som er internasjonal stormester og sjakkekspert, mener det er åpenbart at Carlsen nå holder litt tilbake før det smeller i november.

– Selv om Magnus sier at han er 100 prosent konsentrert om turneringene han spiller i, vil jeg tro at det er vanskelig å holde VM-kampen helt ute. Han har ikke lyst til å røpe for mange åpningshemmeligheter til Anand, og da må han kanskje spille tredje- eller fjerdevalget sitt for å gjemme trekk til høsten, sier Johannessen.

Han mener åpningsspillet kan bli veldig viktig i VM-kampen i november.

Gelfand

Her ser Boris Gelfand seg slått mot Vishy Anand under VM-kampen i fjor. Gelfand var den eneste som kom foran Magnus Carlsen under Tal Memorial denne uken.

Foto: Misha Japaridze / Ap

– Åpningen er egentlig den eneste fasen av partiet hvor Anand har en fordel. Magnus er ikke kjent for å ha giftige åpningsvåpen. Hvis ingen av partene gjør noen feil, ender det jo med remis. Så man er nødt til å ha noen uforutsigbare trekk for å sette motstanderen på prøve. Det er kjempeviktig å skape ubalanse i spillet fra startblokken, sier Johannessen, og legger til:

– Jeg tror det er her Carlsen kommer til å bruke mest energi frem mot november, sier Johannnessen.

Han får ståtte av Torbjørn Ringdal Hansen, som er sjakkspiller og Carlsens aller første trener.

– Anand har alltid gjennomarbeidede åpninger. Han er antakeligvis sterkere i åpningsfasen enn Magnus. Jeg antar at Magnus nå vil prøve å finne et område hvor Anand ikke har denne enorme kunnskapen. At teamet kan tenke litt åpent og fritt om de tidlige trekkene, sier Hansen til NRK.no.

Ulik oppladning

Før Carlsen kan rette begge øynene mot VM-kampen, skal han blant annet på flere treningsleirer, besøke vertsnasjonen India og spille en turnering i St. Louis i september.

Vishy Anand har imidlertid spilt sitt siste konkurranseparti før VM-duellen. Nå trekker inderen seg tilbake for å konsentrere seg om Carlsen.

– Jeg er litt overrasket over at Anand ikke skal delta i flere turneringer, men han har jo deltatt i mange i det siste. Men Anand vet hva han gjør. Han har forsvart VM-tittelen siden 2007, og han er en ringrev i dette gamet, sier Agdestein.

Selv om Carlsen snart begynner treningen med sitt nye team, får han også tid til å ta en pust i bakken mellom øktene.

– Det dreier seg veldig mye om åpningsspillet i forberedelsene til VM-kampen. Men det er like viktig å være forberedt mentalt og fysisk, og at han føler seg sterk. Magnus vil gjøre ting han har lyst til, slik at han får en variert hverdag. Det blir ikke som i filmen «Rocky», hvor han låser seg inne og trener, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Bodø/Glimt tok viktig poeng

  Nordlendingane klarte ikkje ta tilbake tabelltoppen, då laget spelte 1-1 borte mot Sarpsborg 08. Laget har dermed likt poeng med serieleiar Molde, men dårlegare målforskjell. Kristoffer Zachariassen sørga for 1-0 til heimelaget, men sju minutt før full tid utlikna Ulrik Saltnes for Glimt.

  Eliteserien i fotball 2019 Sarpsborg 08 - Bodø/Glimt
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
 • Neerland gir seg som Molde-direktør

  Øystein Neerland sluttar som sjef for Molde Fotball ved årsskiftet, melder klubben. 55-åringen har vore direktør i klubben sidan 2015. Som fotballspelar har han 120 kampar og 35 mål for klubben. Styret er i gang med å finne Neerland sin erstattar.

  Nerland
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Overtar det polske landslaget

  Storhamar-trenar Arne Senstad blir ny trenar for det polske kvinnelandslaget i handball. Det opplyser det polske handballforbundet. Han skal erstatte Leszek Krowicki som fekk sparken tidlegare i sommar grunna svake resultat.

  HÅNDBALL: Eliteserien kvinner. Rælingen Storhamar Marikollhallen. (11 - 34)
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal