NRK Meny
Normal

Nå er Riise «endelig» klar for Aalesund

Pengekrangel, statuebråk og sextrakassering - men nå er begge brødrene Riise i Aalesund

Riise

SLUTTET FRED: John Arne Riise og lillebror Bjørn Helge skal begge spille for gamleklubben Aalesund neste sesong.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Så er det endelig klart. John Arne Riise har signert for Aalesund, og kommer til å spille fotball i Eliteserien denne sesongen. Det bekrefter klubben på sin hjemmeside, og Riise selv på Twitter.

– Alt er signert. Fantastisk å være tilbake hvor alt startet. Takk for all støtten, og til dere som gjorde dette mulig, skriver han.

Aalesund selv har lagt ut en artikkel på hjemmesiden med tittelen «Velkommen hjem».

Laster Twitter-innhold

Men det var langt fra en selvfølge at han skulle vende tilbake til Ålesund. Byen, og ikke minst klubben han og lillebror Bjørn Helge har vært i krig med i nærmere to tiår.

– Det er synd at det har vært sånn i så mange år. Jeg tror at Bjørn Helges overgang i fjor var med på å få opp øynene mine også på at det ver på tide å legge saken død. Vi har en historie som vi kan legge bak oss, og heller trenke på det positive vi hadde, sa John Arne Riise da han landet i Aalesund torsdag.

– Jeg tror ikke det er mange som hadde tenkt for et år siden at begge Riise-brødrene skulle spille sammen for Aalesund, sa han da.

Kritiserte både klubb og by

Vi trenger ikke gå lengre tilbake enn til 2014 for å finne sist 35-åringen rettet skyts mot hjembyen, og barndomsklubben.

– Jeg har ingenting med Ålesund å gjøre, og slik forblir det, sa han den gangen, og gikk også til angrep på klubbdirektør Henrik Hoff for ikke å gå ut og fortelle at klubben er i eliteserien grunnet pengene de fikk da han gikk til Monaco som 17-åring.

– Jeg er egentlig ganske overrasket over at han sitter der han gjør fortsatt, uttalte han om mannen som nå er blitt hans sjef.

Også da Harald Aabrekk fikk sparken som hovedtrener etter bare fire kamper forrige sesong, gikk Riise ut på Twitter og kritiserte Hoff.

Pengekrangler

Men Aalesunds sportslige avgjørelser er ikke først og fremst det som har plaget Riise-familien opp gjennom årene. Det har som oftest vært økonomi som har vært årsaken til det betente forholdet mellom de to partene.

I 2002 mente lillebror Bjørn Helge Riise at klubbledelsen stoppet mulige overganger til klubber som Manchester City og Leeds på grunn av at de krevde for mye penger.

Ikke lenge etter purret klubben eldstemann Riise for et lån på nærmere 350 000 kroner de hadde gitt ham for å komme i gang i sin nye tilværelse som utenlandsproff.

Svaret fra Riise ble å kreve Aalesund for nærmere 900 000 kroner han mente han hadde rett på i forbindelse med overgangen til Liverpool.

– Jeg har fått i oppdrag fra John Arne å kreve inn de pengene AaFK skylder, sa mamma Berit Riise som den gangen også var sønnens agent.

Sex-trakassering og statuebråk

I ettertid har aldri forholdet mellom klubben og familien blitt det samme. Mamma Berit beskyldte tidligere Aafk-trener Ivar Morten Normark for sextrakassering i det direktesendte TV 2-programmet Tabloid, hvor de begge var tilstede for å diskutere Bjørn Helges trøblete overgang til Cardiff som også gikk i vasken grunnet det som ifølge familien var for høye pengekrav fra Aafk.

Fotballspilleren

STATUEBRÅK: Denne statuen er ment som en hyllest til John Arne Riise. Men navnet på statuen har ført til en del bråk.

Foto: RICHARDSEN,TOR, Richardsen, Tor / NTB scanpix

I forbindelse med åpningen av Color Line Stadion i 2005, ble det også avduket en statue av John Arne Riise utenfor.

Men heller ikke dette gikk smertefritt. Statuen ble kalt for «Fotballspilleren», og ikke John Arne Riise. Noe hovedpersonen selv ikke lenger klarte å la ligge da han sju år senere skulle bli den norske spilleren med flest landskamper.

Kvelden før oppgjøret mot Island i 2012, Riises 105. med flagget på brystet, langet han nok en gang ut mot hjembyen.

«Kanskje Ålesund setter pris på noen neste gang en spiller setter rekorder #arrogantefolk», skrive Riise på Twitter med klar henvisning til hederen han aldri følte å ha fått fra hjembyen.

Mamma Riise: – Hvem skulle trodd dette?

Nå er altså situasjonen snudd på hodet. Bjørn Helge signerte for Aalesund i fjor, og skal representere klubben som kaptein denne sesongen.

Med seg på laget får han nå også storebror, som har sagt opp avtalen med Betsson, bare for å få dra på seg den oransje tangotrøyen, og for å spille sammen med sin yngre bror.

Da han i går landet stod både mamma Riise, som tidligere har uttalt at hun aldri skulle dra tilbake til Aalesund, og klubbdirektør Henrik Hoff, og ventet på flyplassen.

– Det er spesielt. Jeg kjenner at jeg blir litt emosjonell. Vi får se. Det er mest av alt moro, sa Berit Riise samtidig som sønne gjorde seg ferdig med pressen på flyplassen.

– Begge to i oransje trøye?

– Ja, hvem skulle tro det, ler hun...

Siste nytt

 • Bale sendte Real Madrid til finalen

  Gareth Bale ble matchvinner da Real Madrid tok seg til finalen i VM for klubblag. Romarinho ga Al-Jazira ledelsen 1–0 i 1. omgang, men spanjolene snudde kampen.

  Først fra Cristiano Ronaldo etter 53 minutter, og etter 81 minutter avgjorde Bale kampen.

  Gareth Bale
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • Hvas et tidel unna finale

  Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til 50,85 på 100 meter butterfly i EM-semifinalen onsdag kveld.

  Tiden holdt til en sjetteplass, og da ble det ikke EM-finaleplass på nordmannen.

 • Bjørnsen røk ut i semifinalen

  Susann Bjørnsen hadde 9. raskeste tid i semifinalen på 50 meter bryst, og røk dermed ut med minst mulige margin. Hun svømte inn til 30.20, og det holdt ikke til finaleplass.

  Hun var tre hundredeler bak åttendeplassen, som hadde gitt plass i finalen.

  Susann Bjørnsen
  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland