NRK Meny
Normal

Nå er Riise «endelig» klar for Aalesund

Pengekrangel, statuebråk og sextrakassering - men nå er begge brødrene Riise i Aalesund

Riise

SLUTTET FRED: John Arne Riise og lillebror Bjørn Helge skal begge spille for gamleklubben Aalesund neste sesong.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Så er det endelig klart. John Arne Riise har signert for Aalesund, og kommer til å spille fotball i Eliteserien denne sesongen. Det bekrefter klubben på sin hjemmeside, og Riise selv på Twitter.

– Alt er signert. Fantastisk å være tilbake hvor alt startet. Takk for all støtten, og til dere som gjorde dette mulig, skriver han.

Aalesund selv har lagt ut en artikkel på hjemmesiden med tittelen «Velkommen hjem».

Laster Twitter-innhold

Men det var langt fra en selvfølge at han skulle vende tilbake til Ålesund. Byen, og ikke minst klubben han og lillebror Bjørn Helge har vært i krig med i nærmere to tiår.

– Det er synd at det har vært sånn i så mange år. Jeg tror at Bjørn Helges overgang i fjor var med på å få opp øynene mine også på at det ver på tide å legge saken død. Vi har en historie som vi kan legge bak oss, og heller trenke på det positive vi hadde, sa John Arne Riise da han landet i Aalesund torsdag.

– Jeg tror ikke det er mange som hadde tenkt for et år siden at begge Riise-brødrene skulle spille sammen for Aalesund, sa han da.

Kritiserte både klubb og by

Vi trenger ikke gå lengre tilbake enn til 2014 for å finne sist 35-åringen rettet skyts mot hjembyen, og barndomsklubben.

– Jeg har ingenting med Ålesund å gjøre, og slik forblir det, sa han den gangen, og gikk også til angrep på klubbdirektør Henrik Hoff for ikke å gå ut og fortelle at klubben er i eliteserien grunnet pengene de fikk da han gikk til Monaco som 17-åring.

– Jeg er egentlig ganske overrasket over at han sitter der han gjør fortsatt, uttalte han om mannen som nå er blitt hans sjef.

Også da Harald Aabrekk fikk sparken som hovedtrener etter bare fire kamper forrige sesong, gikk Riise ut på Twitter og kritiserte Hoff.

Pengekrangler

Men Aalesunds sportslige avgjørelser er ikke først og fremst det som har plaget Riise-familien opp gjennom årene. Det har som oftest vært økonomi som har vært årsaken til det betente forholdet mellom de to partene.

I 2002 mente lillebror Bjørn Helge Riise at klubbledelsen stoppet mulige overganger til klubber som Manchester City og Leeds på grunn av at de krevde for mye penger.

Ikke lenge etter purret klubben eldstemann Riise for et lån på nærmere 350 000 kroner de hadde gitt ham for å komme i gang i sin nye tilværelse som utenlandsproff.

Svaret fra Riise ble å kreve Aalesund for nærmere 900 000 kroner han mente han hadde rett på i forbindelse med overgangen til Liverpool.

– Jeg har fått i oppdrag fra John Arne å kreve inn de pengene AaFK skylder, sa mamma Berit Riise som den gangen også var sønnens agent.

Sex-trakassering og statuebråk

I ettertid har aldri forholdet mellom klubben og familien blitt det samme. Mamma Berit beskyldte tidligere Aafk-trener Ivar Morten Normark for sextrakassering i det direktesendte TV 2-programmet Tabloid, hvor de begge var tilstede for å diskutere Bjørn Helges trøblete overgang til Cardiff som også gikk i vasken grunnet det som ifølge familien var for høye pengekrav fra Aafk.

Fotballspilleren

STATUEBRÅK: Denne statuen er ment som en hyllest til John Arne Riise. Men navnet på statuen har ført til en del bråk.

Foto: RICHARDSEN,TOR, Richardsen, Tor / NTB scanpix

I forbindelse med åpningen av Color Line Stadion i 2005, ble det også avduket en statue av John Arne Riise utenfor.

Men heller ikke dette gikk smertefritt. Statuen ble kalt for «Fotballspilleren», og ikke John Arne Riise. Noe hovedpersonen selv ikke lenger klarte å la ligge da han sju år senere skulle bli den norske spilleren med flest landskamper.

Kvelden før oppgjøret mot Island i 2012, Riises 105. med flagget på brystet, langet han nok en gang ut mot hjembyen.

«Kanskje Ålesund setter pris på noen neste gang en spiller setter rekorder #arrogantefolk», skrive Riise på Twitter med klar henvisning til hederen han aldri følte å ha fått fra hjembyen.

Mamma Riise: – Hvem skulle trodd dette?

Nå er altså situasjonen snudd på hodet. Bjørn Helge signerte for Aalesund i fjor, og skal representere klubben som kaptein denne sesongen.

Med seg på laget får han nå også storebror, som har sagt opp avtalen med Betsson, bare for å få dra på seg den oransje tangotrøyen, og for å spille sammen med sin yngre bror.

Da han i går landet stod både mamma Riise, som tidligere har uttalt at hun aldri skulle dra tilbake til Aalesund, og klubbdirektør Henrik Hoff, og ventet på flyplassen.

– Det er spesielt. Jeg kjenner at jeg blir litt emosjonell. Vi får se. Det er mest av alt moro, sa Berit Riise samtidig som sønne gjorde seg ferdig med pressen på flyplassen.

– Begge to i oransje trøye?

– Ja, hvem skulle tro det, ler hun...

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal