Hopp til innhold

Evans sikret seg Tour-seieren

Duellen som skulle avgjøre Tour de France ble aldri spennende. Cadel Evans var knusende overlegen og sikret seg årets Tour-seier.

Cadel Evans

Cadel Evans knuste Andy Schleck på lrødagens tempoetappe og vinner Tour de France

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Touren blir avgjort i dag, på en tempoetappe der de norske rytterne hadde annet enn sykling å tenke på.

Både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen kjørte med sørgebånd på tempo-etappen i Tour de France, en etappe som vil avgjøre årets ritt.

- Dette er uvirkelig. Sykling blir uvesentlig nå, og dette har jeg tenkt på hele løpet, sier Hagen til NRK. Han fikk trøbbel med styret og måtte bytte sykkel og tapte tid. Men tankene var opptatt med andre ting.

Andy Schleck

Det ble for tøft for Andy Schleck, som ble nummer to for tredje år på rad

Foto: Laurent Cipriani / Ap
Avgjørelsen har falt

Blir det Andy Schleck eller blir det Cadel Evans? På dagens tempoetappe blir årets Tour de France i realiteten avgjort. Følg etappen her.

Siste om tempoetappen:

17.16: Så er det over. Andy Schleck ble knust med 2.31 minutter av rivalen, og Cadel Evans sikret seg i realiteten karrierens første Tour-seier sammenlagt. For etappen søndag blir en rein defilering.

17.06: Evans går i mål til andreplass, fattige sju sekunder bak Tony Martin. Han har knust Schleck på dagens etappe.

17.03: Alberto Contador sykler i mål til foreløpig andreplass, 1.06 bak ledense Tony Martin.

16.52: Rapporter går ut på at Schleck nå er 1.17 minutter bak Evans, og dermed 20 sekunder bak i sammendraget. Det går mot første Tour-seier for den australske 34-åringen, som har levert en kanon-etappe i dag.

16.46: Nå er Evans forbi Schleck i sammendraget. Cadel Evans leder Tour de France sammenlagt!

16.43: Ved 15 km har Cadel Evans tatt 36 av de 57 sekundene Andy Schleck ledet med før start.

16.37: Andy Schleck har allerede før 15 kilometer tapt nesten halvparten av forspranget, 27 sekunder.

16.34: Evans passerer på 15 kilometer 21 sekunder bak Tony Martin, det samme som Contador.

16.32: Evans har satt opp en morderisk fart og har tidlig tatt 12 sekunder på Schleck. Kan han klare alle 57 sekundene?

16.28: Alberto Contador har skumle hensikter i kampen om etappeseieren. Han er nummer to etter 15 km, 21 sekunder bak Tony Martin.

16.18: Da skal det avgjøres. Andy Schleck forlater startrampen. Konkurrentene har allerede startet

15.12: Tony Martin går i mål til ledelse etter et kjempeløp, 1.27 minutter foran ledende de Gendt.

15.02: Edvald Boasson Hagen går i mål 41 sekunder bak lederen. Det holder til fjerdeplass i det han krysser målstreken.

Nå er det bare å vente på sammenlagtkanonene som starter til slutt.

14.58: Boasson Hagen har tatt inn ti sekunder igjen. Det ryktes at tidstapet på forrige strekning skyldets at han måtte bytte sykkel etter en punktering.

14.52: Edvald Boasson Hagen har fått det tyngre etter sin gode åpning. På 35,5 kilometer er han 48 sekunder bak ledende Thomas de Gendt.

14.47: Edvald leder ikke lenger på 15 km. Tony Martin har passert 22 sekunder raskere.

14.46: Ny leder igjen: Thomas de Gendt gikk i mål to sekunder foran Richard Porte. 100 ryttere er allerde i mål, men de beste gjenstår. Hushovd er i mål 4.50 minutter etter lederen.

14.31: Richeie Porte har tatt ledelsen i mål, 12 sekunder raskere enn Fabio Cancellara

14.28: Edvald Boasson Hagen har tatt ledelsen ved 15 km, tre sekunder foran Thomas de Gendt og åtte foran Fabio cancellara.

14.10: Thor Hushovd ligger over to minutter bak ledende Fabio Cancellara ved første passering.

Edvald Boasson Hagen med sørgebånd

Også Edvald Boasson Hagen sykler med sørgebånd på tempoetappen

Foto: Morten Stenberg / NRK

14.04: Edvald Boasson Hagen har startet, også han med sørgebånd.

13.44: Thor Hushovd har startet på sine 42,5 km. Han sykler med sørgebånd til minne om ofrene i terroraksjonene fredag.

13.20: Tempo-spesialist Fabio Cancellara startet tidlig, ettersom han ligger langt bak på sammenlagtlista. Han leder klart, 54 sekunder foran kroatiske Kristjan Koren.

Trafikkork hindret rytterne

Lørdagens etappe er 42,5 km temporitt i området rundt Grenoble. Og interessen er så stor og trafikkorkene så omfattende at flere ryttere hadde problemer med å nå fram til start i tide.

- Vi satt nesten helt fast, det tok oss tre timer å kjøre 60 kilometer. Vi hadde ingen politi-assistanse, sier FDJ-manager Anthony Roux til NTB.

Flere ryttere kom fram mindre enn en halvtime før de skulle starte, og de fikk dermed ikke på langt nær nok oppvarmingstid.

Schleck i gult

Andy Schleck overtok den gule ledertrøya på fredagens etappe som ble avsluttet med hårnålsvingene opp mot Akpe d'Huez, men klarte ikke å øke avstanden til Evans.

Før denne etappen fredagens etappe . Sistnevnte er regnet som den beste rytteren av de to, og kan være kapabel til å ta igjen de nødvendige sekundene og lede foran den 95 km lange parade-etappen inn mot Champs Elysées i Paris søndag.

Paradeetappe søndag

Da er det tradisjon og god kotyme av sammenlagt-favorittene å kjøre samlet, gratulere hverandre og skåle i champagne. De kjører ikke for å ta sekunder fra konkurrentene. De overlater til spurterne å kjempe om etappeseier og poeng i kampen om den grønne trøya.

Imellom de to nevnte ligger eldstebror Schleck, Fränk. Han er fire sekunder foran Evans og 53 sekunder bak sin bror.

De tre starter sist, med Andy som den aller sist startende kl 16.18. Han har dermed fordelen av å kjøre på Evans' tider.

Så får vi se om det er en stor nok fordel. Ca klokka 17.30 i ettermiddag vet vi svaret.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal