NRK Meny
Normal

Mystisk millionkontrakt reddet Larviks stjernejakt

På få måneder signerte Larvik håndballklubb syv nye spillere. Det hadde ikke vært mulig uten lovnader om millioner fra en indisk investor.

Indisk forretningsmann Larvik

Sanna Solberg (øverst t.v.), Mari Molid, Marit Malm Frafjord, Sofie Heide Lund, Sandra Toft, Vilde Ingeborg Johansen og Anita Wojtas ble alle kjøpt i løpet av 2014. Det hadde neppe vært mulig uten lovnadene om 4,5 millioner kroner fra en mystisk indisk forretningsmann.

Foto: NTB Scanpix

De siste ukene har Norges beste håndballklubb vært på desperat pengejakt for å unngå konkurs. Fredag må pengene være på plass for å sikre videre drift, og neste uke avgjøres klubbens endelige skjebne.

Larvik håpet i det lengste at lovnadene fra en indisk forretningsmann skulle redde dem ut av pengeproblemene. Men ett år etter at pengene skulle vært på bok, har fortsatt ingen sett noe til millionene.

Mystisk forretningsmann

Høsten 2013: Larvik dominerer norsk håndball fullstendig. Etter mesterligaseieren i 2011 kunne de også kalle seg Europas beste, men bak fasaden rakner økonomien.

Klubben oppdager at de mangler fem millioner kroner, og en intens idédugnad blir satt i gang for å skaffe pengene.

Løsningen kom nestleder Jørn Davidsen med.

En indisk forretningsmann ville sponse Larvik med hele 4,5 millioner kroner. Avtalen ble inngått høsten 2013 med forventet utbetalingsdato i februar 2014. Kontrakten ble ifølge Davidsen utformet av jurister og signert av advokat og lederen i det utenlandske investeringsselskapet.

I dag, ett år senere, har pengene fortsatt ikke kommet inn. På papiret ble likevel den mystiske investoren redningen for klubben i fjor, ettersom Larvik valgte å inntektsføre pengene i regnskapet for 2013.

Trosset revisorens påpekning

Det gjorde klubben på tross av at revisorfirmaet påpekte følgende:

«Etter vår mening er virkelig verdi av selskapets kortsiktige fordringer vesentlige lavere enn den regnskapsførte verdien i det fremlagte årsregnskapet. Etter vår mening burde det vært foretatt en nedskrivning med 4,5 millioner kroner. Dersom en nedskrivning hadde blitt gjennomført ville regnskapsført verdi av kortsiktige fordringer blitt redusert med kr 4.500.000 og egenkapitalen ville blitt redusert med kr 4.500.000».

I ettertid har pengene blitt tapsført, men ikke før det hadde gått nærmere et år.

Thor Edvard Mathisen

Tidligere styreleder Thor Edvard Mathisen sier de til slutt måtte innse at pengene fra den indiske forretningsmannen trolig aldri ville komme.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Vi har sjekket litt her og der. Vi mener at den kan verifiseres og at avtalen er god nok. Vedkommende og selskapet eksisterer, men vi har ikke fått pengene. Derfor er den tapsført, sier avgått styreleder Thor Edvard Mathisen til NRK.

Vil ikke ut med navn på sponsor

Larvik nekter overfor NRK å oppgi navnet på forretningsmannen, men flere kilder NRK har snakket med i og rundt klubben har alle oppgitt samme navn. Dette navnet er av asiatisk opprinnelse.

Undersøkelser NRK har gjort viser at navnet vi får oppgitt knyttes til flere svindelsaker og anklager om hvitvasking.

Nestleder Davidsen, som ifølge avgåtte styreleder Mathisen iverksatte avtalen, velger å avstå fra å kommentere både navnet, selskapet og kontrakten når NRK ber om en kommentar.

Fikk lisens til å kjøpe stjerner

Konsekvensene av ikke å føre opp sponsorpengene på 4,5 millioner kroner i regnskapet for 2013 kunne blitt store.

Når håndballforbundet skulle tildele Larvik lisens våren 2014, havnet Larvik i forbundets kategori lisens med status under overvåkning etter Norges Håndballforbunds regelverk. Da var klubben kun avhengig av innsending av tertialregnskap.

Et regnskap uten sponsorpengene ville sett langt verre ut. Ifølge NRKs beregninger ville klubben da havnet i kategorien lisens med status under skjerpet overvåkning.

Det ville blant annet betydd at Larvik hadde blitt trukket to poeng og at ingen utgiftsøkninger kunne godkjennes. Men kanskje verst av alt – Larvik ville ikke fått lov til å signere profesjonelle kontrakter med noen spillere.

I løpet av sommeren og høsten 2014 signerte Larvik syv nye spillere, får NRK opplyst av håndballforbundet. Marit Malm Frafjord, Sanna Solberg, Alina Wojtas og Sandra Toft er de mest profilerte. Håndballforbundet understreker at de kun har datoene for når spillerne ble innmeldt av Larvik til forbundet, ikke når kontraktene ble inngått.

Forbundet så aldri kontrakten

Per Erik Magnussen

Per Erik Magnussen i Norges håndballforbund har aldri sett kontrakten med den indiske forretningsmannen.

Foto: NRK

Håndballforbundets organisasjonssjef, Per Erik Magnussen, bekrefter at klubben ville havnet i en annen lisenskategori uten lovnaden om 4,5 millioner kroner i sponsormidler. Magnussen var også tilstede på årsmøtet til Larvik.

– Vi fikk den samme årsberetningen som dere har sett. Vi brukte et par dager på å gå gjennom dette i tillegg til informasjonen vi fikk fra Larvik håndballklubb. Jeg fikk tilgang til det Larvik hadde av dokumenter knyttet til sponsorkontrakten, sier Magnussen til NRK.

– Du så kontrakten?

– Jeg så dokumenter som klubben hadde lagt til grunn for at de valgte å inntektsføre dette. Basert på den kjennskapen vi hadde på det tidspunktet, fant vi ikke grunnlag for å reagere på dette.

– Er det noe grunn til at du sier dokumenter og ikke kontrakt. Så du en kontrakt?

– Jeg så ikke den fysiske kontrakten. Det gjorde jeg ikke nei, sier Magnussen.

Mye tyder derfor på at ingen bortsett fra eventuelle styremedlemmer i Larvik har sett kontrakten.

PS: Lørdag møter Larvik Gyør i en kamp hvor de håper å forlenge sin imponerende ubeseirede rekke i årets mesterliga. Det kan i verste fall bli den siste kampen Larvik spiller før styret avklarer situasjonen rundt klubben torsdag neste uke.

En av Norges beste handballklubber er i dyp økonomisk krise.
Høsten 2013 ble Larvik tilsynelatende reddet av en sponsorkontrakt på 4,5 millioner kroner. Men bak avtalen står en tvilsom indisk forretningsmann og ingen har sett snurten av pengene. Reporter: Patrick Sten Rowlands Foto: Bratthammer/Endresen/Ringhagen Redigering: Solli/Haugnes

Siste nytt

 • Fourcade mot Bø på tredjeetappen

  Startlisten for herrestafetten i skiskyting er klart, og både Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade går tredje etappe.

  Emil Hegle Svendsen er Norges ankermann, og skal opp mot blant andre franske Antonin Guigonnat.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Femte strake tap for Zuccas Rangers

  New York Rangers og Mats Zuccarello gikk på sitt femte strake tap i NHL da Montreal Canadiens ble for sterke og vant 3-1 natt til fredag. Det melder NTB. 30 år gamle Zuccarello noterte seg for to skudd på mål i oppgjøret.

  Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Celtic og Ajer fikk bank i Russland

  Kristoffer Ajer fikk en stri kveld på jobb i Celtic-forsvaret borte mot russiske Zenit St. Petersburg. Skottene tapte 0-3 og røk ut av europaligaen. Celtic vant hjemmekampen 1-0, men det skulle vise seg å være et altfor lite forsprang mot russerne.

  Scottish Premiership - Celtic vs Rangers
  Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Curling og ishockey
OL i Pyeongchang: Skøyter 1000 m menn
OL i Pyeongchang: Skiskyting stafett menn og skøyter 1000 m
OL i Pyeongchang: Ishockey, semifinale
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin