Hopp til innhold

Mystisk millionkontrakt reddet Larviks stjernejakt

På få måneder signerte Larvik håndballklubb syv nye spillere. Det hadde ikke vært mulig uten lovnader om millioner fra en indisk investor.

Indisk forretningsmann Larvik

Sanna Solberg (øverst t.v.), Mari Molid, Marit Malm Frafjord, Sofie Heide Lund, Sandra Toft, Vilde Ingeborg Johansen og Anita Wojtas ble alle kjøpt i løpet av 2014. Det hadde neppe vært mulig uten lovnadene om 4,5 millioner kroner fra en mystisk indisk forretningsmann.

Foto: NTB Scanpix

De siste ukene har Norges beste håndballklubb vært på desperat pengejakt for å unngå konkurs. Fredag må pengene være på plass for å sikre videre drift, og neste uke avgjøres klubbens endelige skjebne.

Larvik håpet i det lengste at lovnadene fra en indisk forretningsmann skulle redde dem ut av pengeproblemene. Men ett år etter at pengene skulle vært på bok, har fortsatt ingen sett noe til millionene.

Mystisk forretningsmann

Høsten 2013: Larvik dominerer norsk håndball fullstendig. Etter mesterligaseieren i 2011 kunne de også kalle seg Europas beste, men bak fasaden rakner økonomien.

Klubben oppdager at de mangler fem millioner kroner, og en intens idédugnad blir satt i gang for å skaffe pengene.

Løsningen kom nestleder Jørn Davidsen med.

En indisk forretningsmann ville sponse Larvik med hele 4,5 millioner kroner. Avtalen ble inngått høsten 2013 med forventet utbetalingsdato i februar 2014. Kontrakten ble ifølge Davidsen utformet av jurister og signert av advokat og lederen i det utenlandske investeringsselskapet.

I dag, ett år senere, har pengene fortsatt ikke kommet inn. På papiret ble likevel den mystiske investoren redningen for klubben i fjor, ettersom Larvik valgte å inntektsføre pengene i regnskapet for 2013.

Trosset revisorens påpekning

Det gjorde klubben på tross av at revisorfirmaet påpekte følgende:

«Etter vår mening er virkelig verdi av selskapets kortsiktige fordringer vesentlige lavere enn den regnskapsførte verdien i det fremlagte årsregnskapet. Etter vår mening burde det vært foretatt en nedskrivning med 4,5 millioner kroner. Dersom en nedskrivning hadde blitt gjennomført ville regnskapsført verdi av kortsiktige fordringer blitt redusert med kr 4.500.000 og egenkapitalen ville blitt redusert med kr 4.500.000».

I ettertid har pengene blitt tapsført, men ikke før det hadde gått nærmere et år.

Thor Edvard Mathisen

Tidligere styreleder Thor Edvard Mathisen sier de til slutt måtte innse at pengene fra den indiske forretningsmannen trolig aldri ville komme.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Vi har sjekket litt her og der. Vi mener at den kan verifiseres og at avtalen er god nok. Vedkommende og selskapet eksisterer, men vi har ikke fått pengene. Derfor er den tapsført, sier avgått styreleder Thor Edvard Mathisen til NRK.

Vil ikke ut med navn på sponsor

Larvik nekter overfor NRK å oppgi navnet på forretningsmannen, men flere kilder NRK har snakket med i og rundt klubben har alle oppgitt samme navn. Dette navnet er av asiatisk opprinnelse.

Undersøkelser NRK har gjort viser at navnet vi får oppgitt knyttes til flere svindelsaker og anklager om hvitvasking.

Nestleder Davidsen, som ifølge avgåtte styreleder Mathisen iverksatte avtalen, velger å avstå fra å kommentere både navnet, selskapet og kontrakten når NRK ber om en kommentar.

Fikk lisens til å kjøpe stjerner

Konsekvensene av ikke å føre opp sponsorpengene på 4,5 millioner kroner i regnskapet for 2013 kunne blitt store.

Når håndballforbundet skulle tildele Larvik lisens våren 2014, havnet Larvik i forbundets kategori lisens med status under overvåkning etter Norges Håndballforbunds regelverk. Da var klubben kun avhengig av innsending av tertialregnskap.

Et regnskap uten sponsorpengene ville sett langt verre ut. Ifølge NRKs beregninger ville klubben da havnet i kategorien lisens med status under skjerpet overvåkning.

Det ville blant annet betydd at Larvik hadde blitt trukket to poeng og at ingen utgiftsøkninger kunne godkjennes. Men kanskje verst av alt – Larvik ville ikke fått lov til å signere profesjonelle kontrakter med noen spillere.

I løpet av sommeren og høsten 2014 signerte Larvik syv nye spillere, får NRK opplyst av håndballforbundet. Marit Malm Frafjord, Sanna Solberg, Alina Wojtas og Sandra Toft er de mest profilerte. Håndballforbundet understreker at de kun har datoene for når spillerne ble innmeldt av Larvik til forbundet, ikke når kontraktene ble inngått.

Forbundet så aldri kontrakten

Per Erik Magnussen

Per Erik Magnussen i Norges håndballforbund har aldri sett kontrakten med den indiske forretningsmannen.

Foto: NRK

Håndballforbundets organisasjonssjef, Per Erik Magnussen, bekrefter at klubben ville havnet i en annen lisenskategori uten lovnaden om 4,5 millioner kroner i sponsormidler. Magnussen var også tilstede på årsmøtet til Larvik.

– Vi fikk den samme årsberetningen som dere har sett. Vi brukte et par dager på å gå gjennom dette i tillegg til informasjonen vi fikk fra Larvik håndballklubb. Jeg fikk tilgang til det Larvik hadde av dokumenter knyttet til sponsorkontrakten, sier Magnussen til NRK.

– Du så kontrakten?

– Jeg så dokumenter som klubben hadde lagt til grunn for at de valgte å inntektsføre dette. Basert på den kjennskapen vi hadde på det tidspunktet, fant vi ikke grunnlag for å reagere på dette.

– Er det noe grunn til at du sier dokumenter og ikke kontrakt. Så du en kontrakt?

– Jeg så ikke den fysiske kontrakten. Det gjorde jeg ikke nei, sier Magnussen.

Mye tyder derfor på at ingen bortsett fra eventuelle styremedlemmer i Larvik har sett kontrakten.

PS: Lørdag møter Larvik Gyør i en kamp hvor de håper å forlenge sin imponerende ubeseirede rekke i årets mesterliga. Det kan i verste fall bli den siste kampen Larvik spiller før styret avklarer situasjonen rundt klubben torsdag neste uke.

En av Norges beste handballklubber er i dyp økonomisk krise.
Høsten 2013 ble Larvik tilsynelatende reddet av en sponsorkontrakt på 4,5 millioner kroner. Men bak avtalen står en tvilsom indisk forretningsmann og ingen har sett snurten av pengene. Reporter: Patrick Sten Rowlands Foto: Bratthammer/Endresen/Ringhagen Redigering: Solli/Haugnes

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal