NRK Meny
Normal

Myllylä: – Jeg brukte EPO

Langrennsløperen Mika Myllylä innrømmer bruk av EPO. Han var en av flere finske løpere som ble avslørt under ski-VM i 2001 i Lahti.

Myllyla Jevne Dæhlie

Myllyla på pallen i Trondheim etter å ha slått Erling Jevne og Bjørn Dæhlie på femmila i ski-VM i 1997.

Foto: GORM KALLESTAD / Scanpix

Da ble det funnet spor av stoffet Hemohes. Det kan brukes til å maskere bruk av andre dopingpreparater. Myllylä innrømmer nå EPO-bruk. Det har kommer fram i en rettssak i Finland.

Han oppgir å ha fått det som injeksjoner, men vil ikke si noe om hvem som ga ham hormonet og om andre løpere benyttet det samme.

Myllylä vant OL-gull i 1998 og fire VM-gull (1997 og 1999). Han hadde en forbausende evne til å prikke inn formen til mesterskap.

Den tidligere treneren Kari-Pekka Kyrö hevder at Myllylä, Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä og Janne Immonen fikk EPO under en treningsleir i Olos i 1999.

Tappet i Trondheim

Dopingskandalen rulles opp i full bredde i disse dager. Det kommer stadig pikante saker fram.

Kyrä hevder også at Jari Räsänen ble tappet for blod under VM i Trondheim i 1997. Dette ble gjort for å senke hemoglobinnivået som hadde skutt i været etter EPO-bruk. Räsanen sier at uttalelsen er en hevnaksjon fra Kyrö.

Flere andre finske skiprofiler (løpere, trenere og ledere) er anklaget for løgn under opprullingen av den oppfattende dopingskandalen i finsk langrenn.

Ifølge politiets opplysninger fikk også Isometsa løfte om 850.000 kroner dersom han tok ansvaret for avsløringen av ham under 2001-VM.

Betinget

Aktor legger ned påstand om betinget fengsel for fire involverte. De fire er den tidligere skiløperen Rasanen og frontfigurene i det finske skiforbundet Pekka Vahasoyrinki, Antti Leppavuori og Jari Piirainen.

Jari Räsänen er den som risikerer strengest straff om han blir dømt, betinget fengsel i 20 måneder.

Saken som startet i det finske rettssystemet tirsdag handler om avsløringen som ble publisert av det finske nyhetsbyrået FNB i 1998. De tiltalte er mistenkt for å ha løyet under rettssaken som fulgte av FNBs dopingrapportering.

Alle de fire som er tiltalt, avviser at de visste noe som helst om doping innen skiidretten, og de antyder at de er pekt ut som en form for hevn av den tidligere treneren Kyrö.

Siste nytt

 • Skarpnord falt av i Australia

  Marianne Skarpnord trengte 78 slag på lørdagens runde på europatouren golf i Bonville i Australia og falt til 40.-plass.

  Skarpnord var på 12.-plass etter runder på 73 og 70 slag de to første dagene, men fikk problemer og er beste norske etter at Tonje Daffinrud spilte seg opp med en 72-runde.

  skarp
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Sverige tapte curlingfinalen

  USA slo Sverige 10-7 i curlingfinalen for menn. I sju omganger var det helt jevnt, og det stod 5-5 før omgang 8. Der vant USA hele 5-0, og da Sverige bare maktet to poeng i niende omgang, gav de opp.

  USA åpnet turneringen med fire tap på de seks første kampene, inkludert 4-10 mot finalemotstander Sverige.

  Niklas Edin
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skøyter fellesstart
OL i Pyeongchang
OL-magasin
4-4-2 med Schau og Aune
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin