Myllylä: – Jeg brukte EPO

Langrennsløperen Mika Myllylä innrømmer bruk av EPO. Han var en av flere finske løpere som ble avslørt under ski-VM i 2001 i Lahti.

Myllyla Jevne Dæhlie

Myllyla på pallen i Trondheim etter å ha slått Erling Jevne og Bjørn Dæhlie på femmila i ski-VM i 1997.

Foto: GORM KALLESTAD / Scanpix

Da ble det funnet spor av stoffet Hemohes. Det kan brukes til å maskere bruk av andre dopingpreparater. Myllylä innrømmer nå EPO-bruk. Det har kommer fram i en rettssak i Finland.

Han oppgir å ha fått det som injeksjoner, men vil ikke si noe om hvem som ga ham hormonet og om andre løpere benyttet det samme.

Myllylä vant OL-gull i 1998 og fire VM-gull (1997 og 1999). Han hadde en forbausende evne til å prikke inn formen til mesterskap.

Den tidligere treneren Kari-Pekka Kyrö hevder at Myllylä, Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä og Janne Immonen fikk EPO under en treningsleir i Olos i 1999.

Tappet i Trondheim

Dopingskandalen rulles opp i full bredde i disse dager. Det kommer stadig pikante saker fram.

Kyrä hevder også at Jari Räsänen ble tappet for blod under VM i Trondheim i 1997. Dette ble gjort for å senke hemoglobinnivået som hadde skutt i været etter EPO-bruk. Räsanen sier at uttalelsen er en hevnaksjon fra Kyrö.

Flere andre finske skiprofiler (løpere, trenere og ledere) er anklaget for løgn under opprullingen av den oppfattende dopingskandalen i finsk langrenn.

Ifølge politiets opplysninger fikk også Isometsa løfte om 850.000 kroner dersom han tok ansvaret for avsløringen av ham under 2001-VM.

Betinget

Aktor legger ned påstand om betinget fengsel for fire involverte. De fire er den tidligere skiløperen Rasanen og frontfigurene i det finske skiforbundet Pekka Vahasoyrinki, Antti Leppavuori og Jari Piirainen.

Jari Räsänen er den som risikerer strengest straff om han blir dømt, betinget fengsel i 20 måneder.

Saken som startet i det finske rettssystemet tirsdag handler om avsløringen som ble publisert av det finske nyhetsbyrået FNB i 1998. De tiltalte er mistenkt for å ha løyet under rettssaken som fulgte av FNBs dopingrapportering.

Alle de fire som er tiltalt, avviser at de visste noe som helst om doping innen skiidretten, og de antyder at de er pekt ut som en form for hevn av den tidligere treneren Kyrö.

Siste nytt

 • Dønnum klar for Standard Liège

  Aron Dønnum får endelig teste profflivet. Vingen bytter ut Vålerenga med toppklubben Standard Liège i belgisk fotball.

  Overgangen bekreftes av Standard Liège i en video på klubbens Twitter-konto. Dønnum var opprinnelig kontraktsfestet til ytterligere tre sesonger med Vålerenga, men selges for et tosifret millionbeløp.

  Allerede fredag i forrige uke meldte TV 2 at overgangen var i boks. Den dribleglade kantspilleren har gjort sine saker godt i Vålerenga den siste tiden. På ni kamper denne sesongen gjorde Dønnum fem mål og tre målgivende pasninger.

  Dønnum slo gjennom i Eliteserien etter å ha gått gradene i Oslo-klubben som juniorspiller. Denne sesongen fikk han også landslagsdebuten for Norge.

  Eliteserien fotball 2021: Vålerenga - Odd (1-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Stefan Strandberg til Salernitana

  Midtstoppar Stefan Strandberg (30) går til den nyopprykka Serie A-klubben Salernitana i Italia.

  Det opplyser klubben på sin nettstad fredag ettermiddag.

  I juni ble det klart at Strandberg ikkje held fram i russiske Ural. Han har signert ein kontrakt for eitt år med Salernitana, med automatisk forlenging til sommaren 2023 dersom visse sportslege vilkår blir oppfylte, opplyser klubben.

  Strandberg blir lagkamerat med den norske spissen Julian Kristoffersen i Salerno-laget.

  Nations league fotball, Norge-Romania
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • OL-ilden tent i Tokyo

  Den olympiske ild ble fredag tent under åpningsseremonien i Tokyo. Ilden ble tent av den japanske tennisspilleren Naomi Osaka. Dermed er en 16 dager lang idrettsfest i gang.

  Tomoe Zenimoto Hvas (21) og Anne Vilde Tuxen (23) flagget Norge inn under OL-åpningen.

  Norge kom inn på et publikumstomt OL-stadion (tilskuerkapasitet på 68.000) som tropp nummer 130 av 206. Det var en ribbet tropp. De aller fleste norske utøverne sto over åpningsseremonien for å spare krefter til konkurransene.

  Åpningsseremonien var nedskalert sammenlignet med de opprinnelige planene.

  OL-ilden
  Foto: Jeff Pachoud / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal