NRK Meny
Normal

Myllylä: – Jeg brukte EPO

Langrennsløperen Mika Myllylä innrømmer bruk av EPO. Han var en av flere finske løpere som ble avslørt under ski-VM i 2001 i Lahti.

Myllyla Jevne Dæhlie

Myllyla på pallen i Trondheim etter å ha slått Erling Jevne og Bjørn Dæhlie på femmila i ski-VM i 1997.

Foto: GORM KALLESTAD / Scanpix

Da ble det funnet spor av stoffet Hemohes. Det kan brukes til å maskere bruk av andre dopingpreparater. Myllylä innrømmer nå EPO-bruk. Det har kommer fram i en rettssak i Finland.

Han oppgir å ha fått det som injeksjoner, men vil ikke si noe om hvem som ga ham hormonet og om andre løpere benyttet det samme.

Myllylä vant OL-gull i 1998 og fire VM-gull (1997 og 1999). Han hadde en forbausende evne til å prikke inn formen til mesterskap.

Den tidligere treneren Kari-Pekka Kyrö hevder at Myllylä, Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä og Janne Immonen fikk EPO under en treningsleir i Olos i 1999.

Tappet i Trondheim

Dopingskandalen rulles opp i full bredde i disse dager. Det kommer stadig pikante saker fram.

Kyrä hevder også at Jari Räsänen ble tappet for blod under VM i Trondheim i 1997. Dette ble gjort for å senke hemoglobinnivået som hadde skutt i været etter EPO-bruk. Räsanen sier at uttalelsen er en hevnaksjon fra Kyrö.

Flere andre finske skiprofiler (løpere, trenere og ledere) er anklaget for løgn under opprullingen av den oppfattende dopingskandalen i finsk langrenn.

Ifølge politiets opplysninger fikk også Isometsa løfte om 850.000 kroner dersom han tok ansvaret for avsløringen av ham under 2001-VM.

Betinget

Aktor legger ned påstand om betinget fengsel for fire involverte. De fire er den tidligere skiløperen Rasanen og frontfigurene i det finske skiforbundet Pekka Vahasoyrinki, Antti Leppavuori og Jari Piirainen.

Jari Räsänen er den som risikerer strengest straff om han blir dømt, betinget fengsel i 20 måneder.

Saken som startet i det finske rettssystemet tirsdag handler om avsløringen som ble publisert av det finske nyhetsbyrået FNB i 1998. De tiltalte er mistenkt for å ha løyet under rettssaken som fulgte av FNBs dopingrapportering.

Alle de fire som er tiltalt, avviser at de visste noe som helst om doping innen skiidretten, og de antyder at de er pekt ut som en form for hevn av den tidligere treneren Kyrö.

Siste nytt

 • Ingebrigsten slutter som RBK-trener

  Rosenborg har besluttet at Kåre Ingebrigtsen fratrer som hovedtrener i Rosenborg med umiddelbar virkning.

  Rosenborg Ballklub inviterer til pressekonferanse på Brakka klokka 18.45.

  Kåre Ingebrigtsen
  Foto: Hans Olav Landsverk / NRK
 • EM i fare grunnet pølsevann

  Roer Nils Jakob Hoff står i fare for å miste EM etter at han sølte pølsevann på låret under en fjelltur, melder Bergens Tidende. Bergenseren pådro seg annengradsforbrenning, og med bare to uker til EM i Glasgow risikerer han å måtte stå over.

  Sommer-OL i Rio 2016
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Pušić ferdig etter 4 dager

  Den tidligere Brann-spilleren Martin Pušić forlater danske AC Horsens etter kun fire dager. Klubben opphever kontrakten etter at østerrikeren forklarte at han ikke lenger hadde lyst til å bo i landet. Til klubbens hjemmeside forteller han at han vil prøve lykken utenfor Danmark.

  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale