NRK Meny
Normal

Skotske Andrew: – Jeg har en enorm fordel i forhold til nordmennene

Norgeseliten var sjanseløse da skotske Andrew Musgrave stilte til start i NM-sprinten på Lillehammer. Nå har han blitt oppdaget av britisk presse – og er i ferd med å utkonkurrere selveste Petter Northug som «sitatkongen».

Andrew Musgrave

Her jubler Andrew Musgrave fra Skottland for en historisk seier. Aldri før har en utlending vunnet NM-sprinten. Dét gjorde skotten i overlegen stil tidligere i januar.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Musgrave

Andrew Musgrave er et kjent navn blant de norske løperne. I 2013 vant han og Martin Johnsrud Sundby lagsprint i NM for Røa IL.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Jeg har en enorm fordel i forhold til de norske gutta. Jeg er fra Storbritannia, sier skotske Andrew Musgrave selvsikkert i et stort BBC-intervju.

Dette er mannen som sto for kanskje den største bragden under NM på ski på Lillehammer tidligere i januar: Briten rykket i den siste bakken på sprinten, og knuste de norske stjernene.

Siden han ikke er norsk statsborger fikk han dog ikke NM-medalje, men han satte likevel et solid spor etter seg. Spesielt i Norge. Men nå også på De britiske øyer.

«He can't ski»

Musgrave, som til vanlig studerer på NTNU i Trondheim, har trolig blitt vitset mye med under sin langrennskarriere i Norge. Til BBC leverer han flere spreke uttalelser – i ekte Petter Northug-stil – både om seg selv og om de norske fordommene.

– Oh, a British guy. He can't ski, sier han med norsk-engelsk aksent.

Trolig en strofe han er godt kjent med etter å ha bodd flere år i Norge. Nå slipper han imidlertid å høre den igjen – etter den overraskende NM-seieren var han på alles lepper og skapte store overskrifter her til lands.

Og Musgrave innrømmer at han tok seg god tid til å lese om seg selv i avisene.

– Det var ganske morsomt å lese alle avisene. De skrev at «det norske laget må være i elendig form ettersom de ble slått av en eller annen britisk gutt, og de har ikke engang snø i Storbritannia». Det føles bra, sier den smørblide langrennsløperen.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Andrew Musgrave

SE VIDEO: Slik så det ut da skotske Andrew Musgrave vant NM-sprinten.

Ville bli best – flyttet til Norge

Han forteller at han flyttet til Norge på grunn av at han ville trene med de aller beste.

– Hvis du vil bli best, må du trene med de beste, og hvis du ikke kommer hjem med en medalje har man gjort noe galt. Jeg ville flytte til det stedet som var kjent for å være den beste skinasjonen – og det er Norge, sier Musgrave, som legger til at han føler seg halvt norsk.

23-åringen mener han er god nok til å ta en OL-medalje på sprinten i Sotsji, men er «redd» NM-seieren har ødelagt litt for mulighetene.

– Seieren satte meg definitivt på radaren til folk, og dét kan gjøre at det blir vanskeligere å hevde seg. Nå vet de at de må passe seg for meg. Men jeg tror likevel jeg har en sjanse, sier han.

Både høyden og den tøffe løypa i Sotsji passer Musgrave bra.

– Traseen i Lillehammer var ganske lik som den i Sotsji. Begge er ganske lange, har bratte bakker og er svært krevende. Det er dette vi har trent for, og det ser ut som om treningen har gitt resultater, sier han.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal