NRK Meny
Normal

Her blir han historisk

Andy Murray klarte det ingen annen brite har klart siden før andre verdenskrig: Skotten er klar for finale i Wimbledon-turneringen.

Andy Murray

Andy Murray spilte sin fjerde Wimbledon-semifinale - og lykkes for første gang!

Foto: LEON NEAL / Afp

Andy Murray

Murray har vært i semifinale i fire år på rad i Wimbledon. Endelig tok han seg til finalen.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

– Jeg føler lettelse, og glede.. det er vanskelig å forklare. Det var så jevnt på slutten, sier Murray til BBC.

Foran 15 000 tilskuere var bragden et faktum. For første gang på 74 år har en mannlig britisk statsborger tatt seg til finalen i Wimbledon-turneringen.

Murray slo femteseedede Jo-Wilfried Tsonga 6-3, 6-4, 3-6, 7-5 på Centre courten, og sendte en hel nasjon til himmels.

Sist en brite nådde Wimbledon-finalen var i 1938. Bunny Austin var tapende finalist det året. To år tidligere, i 1936, vant Fred Perry som tidenes siste brite.

Siden den gang har elleve(!) briter tatt seg til semifinalen uten å avansere. Foruten Murray.

Tsonga kom tilbake

Murray, ranket som verdens fjerde beste tennisspiller, virket å ha det hele under kontroll og tok enkelt de to første settene. Men franskmannen Tsonga kom sterkt tilbake i tredje sett, og servet seg til 2-1.

– Jeg startet bra, men så hadde jeg et dårlig «game» i begynnelsen av tredje sett og han slo tilbake. Det var tøft, innrømmer Murray.

I det fjerde og siste settet gjorde imidlertid Tsonga flere upressede feil, og Murray kunne slippe rackerten i gresset og peke mot himmelen etter å ha vunnet 3-1 i sett.

– Jeg prøvde å holde meg rolig, men det er ikke lett. Det er mye press når du spiller foran hjemmepublikummet, men jeg forsøkte å holde fokus, sier Murray.

Murray er altså klar for sin fjerde Grand Slam-finale i karrieren. Tidligere har han spilt to Australian Open-finaler og én US Open-finale. Han har imidlertid fortsatt til gode å vinne en Grand Slam-tittel. Søndag får han sjansen mot den seksdobbelte Wimbledon-mesteren Federer.

Roger Federer slo ut Novak Djokovic tidligere i dag.

 • Se herrefinalen på NRK1 fra kl 15.00 på søndag!
Andy Murray

Hele Storbritannia følger med når en av deres egne gjør det godt i Wimbledon. Her jubler hjemmefansen for Murrays finaleplass.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal