NRK Meny
Normal

Han får æren for å ha reddet skiskytterkvinnene

HOLMENKOLLEN (NRK): Langrennstrener Steinar Mundal (65) hoppet over til skiskyting for å hjelpe kvinnene. Det har tydeligvis vært vellykket.

Eckhoff Mundal

GODT TRENT: Steinar Mundal har sørget for at Tiril Eckhoff og resten av skiskytterkvinnene er bedre trent enn noen gang.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

– Steinar Mundal er helt avgjørende for det som har skjedd de første dagene av VM, sier NRKs ekspert Liv grete Skjelbreid.

Hun sikter spesielt til Tiril Eckhoffs gull, men også Marte Olsbu, som imponerte på mixed stafett og ble nummer 11 på sprinten.

Tiril Eckhoff

FIKK GULLET: Tiril Eckhoff ble mottatt av 15.000 mennesker da hun mottok gullmedaljen på universitetsplassen lørdag kveld.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Steinar har vært viktig for meg. Han, sammen med mange. Men fysisk skal han ha mye av æren. Jeg har trent mer, rett og slett, forteller Eckhoff til NRK.

– Det største

Før VM-sesongen styrket kvinnelandslaget i skiskyting trenerstaben. Inn kom Steinar Mundal fra langrennslandslaget, som fysisk trener. Det skulle trenes mer. Lørdag hadde 65-åringen sin beste dag på jobben - noen gang.

– Det er noe nytt, og ingen tippet på oss. Mens på langrenn gjorde alle det. Her kreves det så mye for å vinne. Derfor er dette det største. Det falt en tåre faktisk. Jeg er litt ømtålig sånn, sier Mundal.

– Jeg vet at skyter Tiril bra, slår ingen henne. Nå angrer jeg i hvert fall ikke på at jeg valgte skiskyting, fortsetter han og gliser bredt.

Skjelbreid trekker frem flere grunner til at Mundal står bak fremgangen.

– De trengte en med erfaring og den tryggheten det gir i laget. Han gjør langt mer enn det fysiske arbeidet, både teknisk og mentalt. Dessuten har han jobbet som trener for kvinnelag før, det betyr mye, mener hun.

Går fortere

For i fjor var det flere tårer enn det var latter. En bronse på mixed stafetten var kvinnenes eneste medalje i VM. Ellers var de langt unna. Også denne sesongen begynte trått, men så har også VM på hjemmebane vært målet.

– Vi har trent mer og bedre. Vi har hatt en tung vinter, men jeg har sagt at VM er målet vårt og da må man stole på det. Jeg personlig har ikke tvilt, men man må jo overbevise jentene også, forklarer Mundal.

Eckhoff gikk - ikke så overraskende - raskest av alle i sporet på sprinten. Mens Olsbu hadde tredje beste langrennstid. Fremgangen i løypa er tydelig hos alle de norske kvinnene.

Steinar Mundal

TEAM: Steinar Mundal og Stian Eckhoff gir treningsinstrukser til skiskytterkvinnene på samling i sommer.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– De var ikke de raskeste i fjor. Så, ja jeg har vel kanskje gjort jobben min, sier Mundal og flirer.

– Mer harmoni

Også kvinnenes hovedtrener Stian Eckhoff er glad for Mundals inntreden i skiskyting.

– Steinar har vært en styrke for laget. Alt i alt er har vi vært bedre dekket opp på trenersiden og vi får betalt for det nå, sier han.

– Vi jobber veldig bra sammen som lag. Vi har fått mer og mer harmoni og i støtteapparatet. Vi stoler på hverandre, forteller Mundal.

Siste nytt

 • Styrer mot stort underskudd

  De foreløpige regnskapstallene fra Norges Cykleforbund viser et underskudd på 17,5 millioner kroner. Egenkapitalen er borte, og sykkel-VM i Bergen får skylden, skriver NTB.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Svensk OL-gull i curlingfinalen

  De svenske curlingkvinnene slo søndag Sør-Korea i OL-finalen i curling. Sveriges sjuende gull i Pyeongchang tangerer nasjonens beste vinter-OL noensinne, skriver NTB.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin spesial
Høydepunkter fra dagen
Sportsrevyen
OL-magasin spesial