Han får æren for å ha reddet skiskytterkvinnene

HOLMENKOLLEN (NRK): Langrennstrener Steinar Mundal (65) hoppet over til skiskyting for å hjelpe kvinnene. Det har tydeligvis vært vellykket.

Eckhoff Mundal

GODT TRENT: Steinar Mundal har sørget for at Tiril Eckhoff og resten av skiskytterkvinnene er bedre trent enn noen gang.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

– Steinar Mundal er helt avgjørende for det som har skjedd de første dagene av VM, sier NRKs ekspert Liv grete Skjelbreid.

Hun sikter spesielt til Tiril Eckhoffs gull, men også Marte Olsbu, som imponerte på mixed stafett og ble nummer 11 på sprinten.

Tiril Eckhoff

FIKK GULLET: Tiril Eckhoff ble mottatt av 15.000 mennesker da hun mottok gullmedaljen på universitetsplassen lørdag kveld.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Steinar har vært viktig for meg. Han, sammen med mange. Men fysisk skal han ha mye av æren. Jeg har trent mer, rett og slett, forteller Eckhoff til NRK.

– Det største

Før VM-sesongen styrket kvinnelandslaget i skiskyting trenerstaben. Inn kom Steinar Mundal fra langrennslandslaget, som fysisk trener. Det skulle trenes mer. Lørdag hadde 65-åringen sin beste dag på jobben - noen gang.

– Det er noe nytt, og ingen tippet på oss. Mens på langrenn gjorde alle det. Her kreves det så mye for å vinne. Derfor er dette det største. Det falt en tåre faktisk. Jeg er litt ømtålig sånn, sier Mundal.

– Jeg vet at skyter Tiril bra, slår ingen henne. Nå angrer jeg i hvert fall ikke på at jeg valgte skiskyting, fortsetter han og gliser bredt.

Skjelbreid trekker frem flere grunner til at Mundal står bak fremgangen.

– De trengte en med erfaring og den tryggheten det gir i laget. Han gjør langt mer enn det fysiske arbeidet, både teknisk og mentalt. Dessuten har han jobbet som trener for kvinnelag før, det betyr mye, mener hun.

Går fortere

For i fjor var det flere tårer enn det var latter. En bronse på mixed stafetten var kvinnenes eneste medalje i VM. Ellers var de langt unna. Også denne sesongen begynte trått, men så har også VM på hjemmebane vært målet.

– Vi har trent mer og bedre. Vi har hatt en tung vinter, men jeg har sagt at VM er målet vårt og da må man stole på det. Jeg personlig har ikke tvilt, men man må jo overbevise jentene også, forklarer Mundal.

Eckhoff gikk - ikke så overraskende - raskest av alle i sporet på sprinten. Mens Olsbu hadde tredje beste langrennstid. Fremgangen i løypa er tydelig hos alle de norske kvinnene.

Steinar Mundal

TEAM: Steinar Mundal og Stian Eckhoff gir treningsinstrukser til skiskytterkvinnene på samling i sommer.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– De var ikke de raskeste i fjor. Så, ja jeg har vel kanskje gjort jobben min, sier Mundal og flirer.

– Mer harmoni

Også kvinnenes hovedtrener Stian Eckhoff er glad for Mundals inntreden i skiskyting.

– Steinar har vært en styrke for laget. Alt i alt er har vi vært bedre dekket opp på trenersiden og vi får betalt for det nå, sier han.

– Vi jobber veldig bra sammen som lag. Vi har fått mer og mer harmoni og i støtteapparatet. Vi stoler på hverandre, forteller Mundal.

Sportsnyheter

Italia vartet opp med festfotball og perlemål – herjet seg videre i EM

Italia vartet opp med festfotball og scoringer av ypperste klasse. I sentrum av det hele stod en 23 år gammel midtbaneelegant som ble takket av på stadion i Roma med stående ovasjoner fra publikum.

Basketak da Tyrkia ble sendt mot EM-stupet

Det kokte fullstendig over i sluttminuttene da Tyrkia jaget et avgjørende utligningsmål. I steden har Wales kurs mot avansement, mens Tyrkia må håpe på et mirakel.

Siste nytt

 • Sergio Ramos forlater Madrid

  Real Madrid bekrefter at Sergio Ramos (35) forlater klubben i sommer.

  I morgen skal det holdes en avskjedsseremoni for midtstopperen som har vært i klubben siden 2005.

  Det meldes ikke hvor han skal spille neste sesong, men han kan dra vederlagsfritt ettersom hans kontrakt går ut i sommer.

  Det har blitt 671 kamper og 101 scoringer på 35-åringen.

  Det siste året har Ramos slitt med skadeproblemer, og han er ikke med i Spanias EM-tropp.

  La Liga Santander - Real Madrid v Atletico Madrid
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Johannessen OL-klar

  Golfaren Kristian Krogh Johannessen sikra seg ein OL-plass, etter at Wu Ashun ikkje klarte cuten i siste kvalifiseringsturnering.

  Kinesaren var den einaste som kunne dytte Johannessen ned frå 60.-plassen på OL-rankinga, men då måtte han klare ein topp-seks-plassering i golfturneringa i Cádiz.

  Men Wu enda på 70.-plass etter dag to, og får dermed ikkje vere med vidare i turneringa. Johannessen ligg på ein delt 8.-plass, men uansett kva han gjer resten av turneringa vil OL-plassen vere sikker.

  Viktor Hovland har tidlegare sikra seg ein OL-plass i golf for Noreg.

  Krogh Johannessen
  Foto: Morten Stenberg / NRK
 • Måtte ut etter grisetakling

  Aron Dønnum ble byttet ut på grunn av skade da han ble taklet knallhardt av Kitolano.

  Odd-spilleren suste inn med høy fart, og låste Dønnums bein i taklingen. VIF-spilleren ble liggende lenge på gressmatta, og måtte støtte seg på to VIF-ansatte da han ble hjulpet av banen.

  Eurosport-kommentatorene Kenneth Fredheim og Tor Ole Skullerud var samstemte i at dette var soleklart rødt kort. Men Kitolano slapp unna med gult kort.

  Kitolano selv meldte før kampen at han skulle være stygg. Det ble han konfrontert med av Eurosport i pausen.

  – Jeg skulle ikke være stygg og takle ham ut. Jeg vil ha den beste spillern på banen, så det var kjipt. Det var 50/50, så da kan alt skje, sier Kitolano.

  Eliteserien fotball 2021: Vålerenga - Odd
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal