Hopp til innhold

Oslo kan få hard kamp om OL av München

Den tyske byen ønsker å søke om vinter-OL i 2022.

Christian Ude

Münchens overborgermester, Christian Ude, sier at søknadspapirene til OL 2022 er klare. Her er han under oktoberfesten i byen i fjor.

Foto: FRANK LEONHARDT / Afp

München tapte kampen om å få arrangere lekene til sørkoreanske Pyeongchang i 2018, men tyskerne satser igjen på å få lekene fire år etter.

Og byen har mange gode kort på hendene. De har ikke hatt vinterleker siden Garmisch-Partenkirchen siden 1936, og sommer-OL i nettopp München i 1972.

Tyskland er en tungvekter internasjonalt, også innen idrett, og vil garantert ha mange venner i den olympiske familien.

– Vi har allerede søknadspapirene klare. De mangler kun en signatur og en dato, sier Münchens overborgermester, Christian Ude, til avisen Abendzeitung.

Endret konkurransesituasjon

Sjansene steg etter at sveitsiske Graubünden har gjort det klart at de ikke lenger kommer til å søke vinter-OL i 2022. Også USA og Frankrike har meldt fra at de ikke vil søke.

– Konkurransesituasjonen er dermed endret, og vi er meget interessert i en søknad, sier Ude, vel vitende om at søknaden for lekene i 2018 må styrkes.

Saken fortsetter under bildet

GERMANY-OLY-2018-IOC-MUNICH -

München søkte også om OL i 2018, men kom til kort.

Foto: PETER KNEFFEL / Afp

Dessuten må München gå en ny runde med Garmisch-Partenkirchen som medarrangør. Motstanden i byen som arrangerte de siste vinterlekene i Tyskland før andre verdenskrig, var stor sist.

Kun et knapt flertall i bystyret gikk med på å søke ved forrige korsvei.

Tungvektere i ryggen

Korte avstander til ulike arenaer og god infrastruktur kan bli Münchens fortrinn. Dessuten har de store konsern i ryggen. Både BMW og Siemens er blant flere som vil støtte Münchens kandidatur

Polske Krakow, Barcelona og Lviv i Ukraina er andre byer som planlegger å søke.

Siden lekene i 2018 skal arrangeres i Asia, regner de aller fleste med at vinter-OL i 2022 ender opp i Europa.

Skulle München få vinterlekene i 2022 vil det skrives historie. München vil da bli den eneste byen til å arrangere både vinter- og sommer-OL gjennom tidene.

Les også: Norefjell vraket som mulig OL-arena

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal