Hopp til innhold

Oslo kan få hard kamp om OL av München

Den tyske byen ønsker å søke om vinter-OL i 2022.

Christian Ude

Münchens overborgermester, Christian Ude, sier at søknadspapirene til OL 2022 er klare. Her er han under oktoberfesten i byen i fjor.

Foto: FRANK LEONHARDT / Afp

München tapte kampen om å få arrangere lekene til sørkoreanske Pyeongchang i 2018, men tyskerne satser igjen på å få lekene fire år etter.

Og byen har mange gode kort på hendene. De har ikke hatt vinterleker siden Garmisch-Partenkirchen siden 1936, og sommer-OL i nettopp München i 1972.

Tyskland er en tungvekter internasjonalt, også innen idrett, og vil garantert ha mange venner i den olympiske familien.

– Vi har allerede søknadspapirene klare. De mangler kun en signatur og en dato, sier Münchens overborgermester, Christian Ude, til avisen Abendzeitung.

Endret konkurransesituasjon

Sjansene steg etter at sveitsiske Graubünden har gjort det klart at de ikke lenger kommer til å søke vinter-OL i 2022. Også USA og Frankrike har meldt fra at de ikke vil søke.

– Konkurransesituasjonen er dermed endret, og vi er meget interessert i en søknad, sier Ude, vel vitende om at søknaden for lekene i 2018 må styrkes.

Saken fortsetter under bildet

GERMANY-OLY-2018-IOC-MUNICH -

München søkte også om OL i 2018, men kom til kort.

Foto: PETER KNEFFEL / Afp

Dessuten må München gå en ny runde med Garmisch-Partenkirchen som medarrangør. Motstanden i byen som arrangerte de siste vinterlekene i Tyskland før andre verdenskrig, var stor sist.

Kun et knapt flertall i bystyret gikk med på å søke ved forrige korsvei.

Tungvektere i ryggen

Korte avstander til ulike arenaer og god infrastruktur kan bli Münchens fortrinn. Dessuten har de store konsern i ryggen. Både BMW og Siemens er blant flere som vil støtte Münchens kandidatur

Polske Krakow, Barcelona og Lviv i Ukraina er andre byer som planlegger å søke.

Siden lekene i 2018 skal arrangeres i Asia, regner de aller fleste med at vinter-OL i 2022 ender opp i Europa.

Skulle München få vinterlekene i 2022 vil det skrives historie. München vil da bli den eneste byen til å arrangere både vinter- og sommer-OL gjennom tidene.

Les også: Norefjell vraket som mulig OL-arena

Sportsnyheter

Intenst VM-drama: Her får dei beskjeden

Det blei ein høgdramatisk siste runde i gruppe C i VM. Polen måtte vente fleire minuttar etter ferdigspelt kamp før VM-avansementet var eit faktum.

Siste nytt

 • Norge overrasket med laget - overbeviste på stafetten

  Norge overrasket med stafettuttaket, og endret ankermann - og ut på siste etappe lå Norge og Tyskland helt likt i Kontiolahti.

  Johannes Thingnes Bø satte opp farta rett etter veksling, og skaffet seg en luke. Med ett ekstraskudd på liggende, og fem raske rett ned på stående, kunne Thingnes Bø gå Norge inn til klar seier.

  – Jeg tror det er den letteste stafettetappen jeg har gått, sier han til NRK.

  Norges faste ankermann, Vetle Sjåstad Christiansen, gikk den første etappen. Sturla Holm Lægreid andre og Tarjei Bø den tredje.

  – Det viser at Norge kan sette sammen laget nesten hvordan vi ønsker, og likevel vinne, sier storebror Bø.

  Norge vant alle stafettene forrige sesong, og har startet på best tenkelige vis. Tyskland ble nummer to, 43,9 sekunder bak. Frankrike tok tredjeplassen.

  Biathlon, IBU World Cup, Kontiolahti, Men's Relay
 • Den norske landslagsspilleren Tuva Hansen klar for Bayern München

  Tuva Hansen forlater Brann og er klar for den tyske fotballstormakten Bayern München. Der gjenforenes hun med tidligere Brann-trener Alexander Straus.

  Det opplyser Bayern München på Twitter.

  – Jeg føler jeg har ventet til et passende tidspunkt og at jeg ikke måtte på liv og død til utlandet for enhver pris. Jeg ventet på tilbud fra en toppklubb. Jeg føler det er min tur til å gå videre, sier Hansen til NRK.

  Hansen har vært kaptein for Brann i suksessårene klubben har vært gjennom. De står med to strake seriegull og vant også NM i år. De greide akkurat ikke ta seg til mesterligaen da de tapte siste kvalifiseringsrunde.

  Hun innrømmer at det blir tøft å forlate de norske seriemesterne.

  – Det kommer til å bli helt forferdelig. Den gjengen, klubben og alt har betydd alt for meg. Så det blir veldig, veldig trist, sier Hansen.

  Dette skjer til tross for at hun signerte nylig en kontraktsforlengelse.

  – Tispunktet er vel kanskje ikke det beste, siden jeg signert i september. Det var ikke helt etter planen, men veldig kjekt likevel, sier den ferske Bayern-spilleren.

  25-åringen står med 23 landskamper siden debuten i 2017. Hun har fått sitt definitive gjennombrudd i Sandviken og nå Brann.

  Hansen blir fullverdig medlem av laget først 1. januar når overgangsvinduet åpner.

  Tuva Hansen
  Foto: Linnea Skare Oskarsen / NRK
 • Håndball-VM på Viaplay til 2031

  En ny avtale med Det internasjonale håndballforbundet sikrer Viaplay rettighetene til å vise håndball-VM for kvinner og menn fram til 2031.

  Avtalen omfatter herrenes håndball-VM i Polen og Sverige i 2023, VM i Norge, Danmark og Kroatia i 2025, samt mesterskapene i 2027, 2029 og 2031.

  For kvinnenes del er gjelder avtalen håndball-VM i Norge, Sverige og Danmark i 2023, VM i Tyskland og Nederland i 2025, samt mesterskapene i 2027, 2029 og 2031, opplyser Viaplay i en pressemelding.

  Viaplays sportssjef i Norge, Kristian Oma, er fornøyd med avtalen. Viaplay sendte også EM i håndball i Slovenia, Montenegro og Nord-Makedonia i november. 1,2 millioner nordmenn så finalen mellom Norge og Danmark, der Norge gikk seirende ut. (NTB)

  Håndball-EM Slovenia 2022, finale: Danmark - Norge
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste