NRK Meny
Normal

Müller brakk nakken i Kulm

Den østerrikske hopperen Lukas Müller testet onsdag bakken foran skiflygings-VM, men falt stygt og ble fløyet til sykehus med en alvorlig virvelskade i nakken.

Hopper i Vikersund

Lukas Müller i svevet i Vikersundbakken i 2013. Østerrikeren brakk ryggen da han falt i Kulm onsdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kenneth Gangnes

– EN TANKEVEKKER: Sier Kenneth Gangnes.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er jo ikke noe hyggelig å høre at folk faller stygt. Man vet jo hvilke konsekvenser feil kan få i skiflyging, så det er helt klart en liten tankevekker, sier Kenneth Gangnes til NRK.

Han og det norske hopplandslaget er på plass i Østerrike, hvor det i helgen arrangeres skyflygings-VM.

Den østerrikske hopperen Lukas Müller (23) testet onsdag bakken i Kulm, men falt stygt.

Müller ble fløyet med redningshelikopter til sykehuset i Graz. På grunn av dårlig vær måtte siste del av transporten skje med sykebil.

– Utøveren har hele tiden vært ved bevissthet, og han husker hele hoppet. Det første han sa var at han ikke kunne føle beina sine. Ved universitetssykehuset i Graz er det fastslått at han har an alvorlig skade i ryggsøylen med usikre konsekvenser, sa doktor Ulf Karner til Kleine Zeitung.

– Jeg kan ennå ikke si om han skal opereres eller når det i så fall vil skje.

– En tøff bakke

Anders Fannemel

KLAR OVER RISIKOEN: Anders Fannemel.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kulm blir av mange omtalt som «skrekkbakken», og er kanskje den skibakken hvor man har opplevd flest stygge fall.

I 2014 ble Thomas Morgenstern alvorlig skadd i akkurat denne bakken. Østerrikeren mistet kontrollen i svevet og falt i en hastighet på cirka 100 kilometer i timen.

– Det er mange som har skadet seg stygt her, så det er jo en tøff bakke. Det er masse krefter i sving når man hopper skiflyging, og små feil kan gi store utslag, sier Anders Fannemel.

– Blir du skremt?

– Jeg blir ikke skremt, men jeg synes det er veldig kjedelig at det skjer. Det skjer av og til dessverre, men vi er klar over risikoen, sier Fannemel.

Thomas Morgenstern falt stygt under treningsrennet i Kulm.

SE VIDEO: Thomas Morgenstern falt stygt i skiflygingsbakken i Kulm etter å ha mistet kontrollen i svevet. NRK.no advarer mot sterke bilder.

Problemer med utstyret

Ifølge orf.at skal et utstyrsproblem ha bidratt til det stygge fallet. I tett snødrev mistet Müller kontrollen og falt ned på 120 meter. Han skal ha mistet den ene støvelen i svevet.

Müller hadde et stygt fall i bakken også i 2010, men den gang kunne han reise seg og gå ut av bakken for egen maskin. Han brakk kragebeinet under trening sommeren 2013. Den gang ble han operert.

Det var prøvehopperne som fikk teste bakken onsdag. Torsdag skal VM-deltakerne gjennom sine første svev i bakken med trening og kvalifisering. Fredag og lørdag avgjøres den individuelle konkurransen, mens lagkonkurranse står på programmet søndag.

Siste nytt

 • Boasson Hagen ble norgesmester

  Edvald Boasson Hagen fikk hard motstand under temporittet i sykkel-NM. Med fem kilometer igjen ledet 31-åringen med kun ni sekunder på 19 år gamle Andreas Leknessund som ble nummer to. Kristoffer Skjerping tok bronsen.

  Tour des Fjords 2018
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Nagelsmann tar over RB Leipzig

  Hoffenheims trener Julian Nagelsmann har vært svært ettertraktet. Etter neste sesong forlater han Hoffenheim til fordel for RB Leipzig, melder klubben i en pressemelding.

  Han har skrevet en treårskontrakt, og blir i Leipzig til 2023.

  Julian Nagelsmann
  Foto: Thomas Kienzle / AFP
 • VM trolig over for Australia-spiss

  Andrew Nabbout spiller neppe mer for Australia etter skulderskaden han pådro seg i torsdagens kamp mot Danmark, melder NTB. – Det ser ut til at han har pådratt seg en alvorlig skulderskade. Jeg tror VM er over for hans del, sier Australias landslagssjef Bert van Marwijk.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS
  Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia