NRK Meny
Normal

Mourinho under etterforskning for skatteunndragelse

Spansk påtalemyndighet mener Manchester Uniteds manager har unndratt minst 30 millioner kroner.

SOCCER-EUROPA-FINAL/MOURINHO

UNDER ETTERFORSKNING: José Mourinho må svare på spanske myndigheters beskyldninger om skatteunndragelser.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Den portugisiske suksesstreneren skal ha unndratt skatt under sin periode som Real Madrid-trener (2010-13). Den spanske påtalemyndigheten mener Mourinho skal ha unndratt omlag 3,3 millioner euro i løpet av årene 2011 og 2012. Det tilsvarer rundt 30 millioner norske kroner.

Portugiseren har vært under etterforsking siden 2014 for unndragelse av skatt på bilderettigheter i to av årene han var sjef for Real Madrid.

Mourinho selv har så langt ikke kommentert saken.

Avslørt i «Panamapapirene»

Det er superagent Jorge Mendes og hans selskap GestiFute som representerer Mourinho, samme Mendes som representerer Cristiano Ronaldo, som også nå slåss mot tilsvarende beskyldninger.

Mourinho er den sjette Mendes-klienten som har vært eller er under etteforsking for økonomiske misligheter. PSG-stjernen Angel Di Maria er også under etterforsking for å ha unndratt flere millioner i skatt ved hjelp av skatteparadiser.

I tillegg har Fábio Coentrão , Ricardo Carvalho og Radamel Falcao tidligere vært eller er under etterforskning for unndragelse av skatt.

– Det er mange som tidligere har sådd tvil om hvor rein Jorge Mendes er, sier Petter Veland, fotballekspert på Viasat og ekspert på spansk fotball.

– Først og fremst når det gjelder egne penger, og måten han kjøper og selger spillere på, med kunstige høye overgangssummer for å få opp markedsverdien på hans andre klienter. Han er også blitt kritisert for å ha 4-5 klubber - der han stasjonerer spillere for å kunne leie dem ut til en tredjepart, fortsetter Veland.

– Det har vært en god del anklager, beskyldninger og mistanker mot Jorge Mendes tidligere. Og når skattemyndighetene først slår kloa i en spiller - går de videre til neste Mendes-klient og etterforsker fordi mistankene er de samme, sier Veland.

Gestifute er blant selskapene som ble navngitt i de såkalte Panama-papirene i fjor, den enorme dokumentlekkasjen knyttet til advokatselskapet Mossack Fonseca.

Dokumentlekkasjen viste store pengeoverføringer tli skatteparadis, og Mourinho og Ronaldo var blant navnene som ble trukket frem.

BRITAIN-ENTERTAINMENT/ Agent Mendes poses for photographers on the red carpet at the world premiere of "Ronaldo" at Leicester Square in London

SUPERAGENT: Jorgé Mendes

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Messi dømt

Flere andre Spania-proffer er også tatt for skattefusk de siste årene. Spanske myndigheter legger ned store ressurser i å etterforske disse sakene.

– Spania trenger penger. Over mange år har økonmien i landet vært dårlig, spesielt etter finanskrisen i 2008. Etter det har landet prøvd å finne ulike måter å få inn penger. Derfor har de rettet et større fokus mot fotballspillere, forklarer Veland.

Den mest profilerte er Barcelonas Lionel Messi, som tidligere i år ble dømt til 21 måneder betinget fengsel for skatteunndragelser.

Siste nytt

 • Everton sendte Grêmio til finale

  Brasilianske Grêmio er klare for finalen i VM for klubblag etter 1-0-seier over Pachuca.

  Innbytter Everton ble den store helten med sin scoring etter fem minutters spill i 1. ekstraomgang.

  I finalen venter Real Madrid eller Al-Jazira.

  Gremio Everton
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Sverige klar for semifinale

  Sverige slo Danmark 26-23, og er klar for semifinale i håndball-VM. Det er svenskenes sjette strake seier i mesterskapet.

  Sverige møter Frankrike eller Montenegro i semifinalen førstkommende fredag.

  ha
  Foto: Hendrik Schmidt / AFP
 • Veiby signerte for Skoda

  Ole Christian Veiby (21) kan starte planleggingen for neste rallysesong. 21-åringen fra Kongsvinger har nemlig signert ny fabrikkontrakt med Skoda Motorsport.

  – Det er litt vanskelig å sette ord på hvor stort dette er, sier Veiby i en pressemelding.

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.

Sendeplan

Kl. Program Kanal