NRK Meny
Normal

Mourinho under etterforskning for skatteunndragelse

Spansk påtalemyndighet mener Manchester Uniteds manager har unndratt minst 30 millioner kroner.

SOCCER-EUROPA-FINAL/MOURINHO

UNDER ETTERFORSKNING: José Mourinho må svare på spanske myndigheters beskyldninger om skatteunndragelser.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Den portugisiske suksesstreneren skal ha unndratt skatt under sin periode som Real Madrid-trener (2010-13). Den spanske påtalemyndigheten mener Mourinho skal ha unndratt omlag 3,3 millioner euro i løpet av årene 2011 og 2012. Det tilsvarer rundt 30 millioner norske kroner.

Portugiseren har vært under etterforsking siden 2014 for unndragelse av skatt på bilderettigheter i to av årene han var sjef for Real Madrid.

Mourinho selv har så langt ikke kommentert saken.

Avslørt i «Panamapapirene»

Det er superagent Jorge Mendes og hans selskap GestiFute som representerer Mourinho, samme Mendes som representerer Cristiano Ronaldo, som også nå slåss mot tilsvarende beskyldninger.

Mourinho er den sjette Mendes-klienten som har vært eller er under etteforsking for økonomiske misligheter. PSG-stjernen Angel Di Maria er også under etterforsking for å ha unndratt flere millioner i skatt ved hjelp av skatteparadiser.

I tillegg har Fábio Coentrão , Ricardo Carvalho og Radamel Falcao tidligere vært eller er under etterforskning for unndragelse av skatt.

– Det er mange som tidligere har sådd tvil om hvor rein Jorge Mendes er, sier Petter Veland, fotballekspert på Viasat og ekspert på spansk fotball.

– Først og fremst når det gjelder egne penger, og måten han kjøper og selger spillere på, med kunstige høye overgangssummer for å få opp markedsverdien på hans andre klienter. Han er også blitt kritisert for å ha 4-5 klubber - der han stasjonerer spillere for å kunne leie dem ut til en tredjepart, fortsetter Veland.

– Det har vært en god del anklager, beskyldninger og mistanker mot Jorge Mendes tidligere. Og når skattemyndighetene først slår kloa i en spiller - går de videre til neste Mendes-klient og etterforsker fordi mistankene er de samme, sier Veland.

Gestifute er blant selskapene som ble navngitt i de såkalte Panama-papirene i fjor, den enorme dokumentlekkasjen knyttet til advokatselskapet Mossack Fonseca.

Dokumentlekkasjen viste store pengeoverføringer tli skatteparadis, og Mourinho og Ronaldo var blant navnene som ble trukket frem.

BRITAIN-ENTERTAINMENT/ Agent Mendes poses for photographers on the red carpet at the world premiere of "Ronaldo" at Leicester Square in London

SUPERAGENT: Jorgé Mendes

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Messi dømt

Flere andre Spania-proffer er også tatt for skattefusk de siste årene. Spanske myndigheter legger ned store ressurser i å etterforske disse sakene.

– Spania trenger penger. Over mange år har økonmien i landet vært dårlig, spesielt etter finanskrisen i 2008. Etter det har landet prøvd å finne ulike måter å få inn penger. Derfor har de rettet et større fokus mot fotballspillere, forklarer Veland.

Den mest profilerte er Barcelonas Lionel Messi, som tidligere i år ble dømt til 21 måneder betinget fengsel for skatteunndragelser.

Siste nytt

 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling, finale
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter fellesstart
OL i Pyeongchang
OL-magasin
4-4-2 med Schau og Aune
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin