Mourinho under etterforskning for skatteunndragelse

Spansk påtalemyndighet mener Manchester Uniteds manager har unndratt minst 30 millioner kroner.

SOCCER-EUROPA-FINAL/MOURINHO

UNDER ETTERFORSKNING: José Mourinho må svare på spanske myndigheters beskyldninger om skatteunndragelser.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Den portugisiske suksesstreneren skal ha unndratt skatt under sin periode som Real Madrid-trener (2010-13). Den spanske påtalemyndigheten mener Mourinho skal ha unndratt omlag 3,3 millioner euro i løpet av årene 2011 og 2012. Det tilsvarer rundt 30 millioner norske kroner.

Portugiseren har vært under etterforsking siden 2014 for unndragelse av skatt på bilderettigheter i to av årene han var sjef for Real Madrid.

Mourinho selv har så langt ikke kommentert saken.

Avslørt i «Panamapapirene»

Det er superagent Jorge Mendes og hans selskap GestiFute som representerer Mourinho, samme Mendes som representerer Cristiano Ronaldo, som også nå slåss mot tilsvarende beskyldninger.

Mourinho er den sjette Mendes-klienten som har vært eller er under etteforsking for økonomiske misligheter. PSG-stjernen Angel Di Maria er også under etterforsking for å ha unndratt flere millioner i skatt ved hjelp av skatteparadiser.

I tillegg har Fábio Coentrão , Ricardo Carvalho og Radamel Falcao tidligere vært eller er under etterforskning for unndragelse av skatt.

– Det er mange som tidligere har sådd tvil om hvor rein Jorge Mendes er, sier Petter Veland, fotballekspert på Viasat og ekspert på spansk fotball.

– Først og fremst når det gjelder egne penger, og måten han kjøper og selger spillere på, med kunstige høye overgangssummer for å få opp markedsverdien på hans andre klienter. Han er også blitt kritisert for å ha 4-5 klubber - der han stasjonerer spillere for å kunne leie dem ut til en tredjepart, fortsetter Veland.

– Det har vært en god del anklager, beskyldninger og mistanker mot Jorge Mendes tidligere. Og når skattemyndighetene først slår kloa i en spiller - går de videre til neste Mendes-klient og etterforsker fordi mistankene er de samme, sier Veland.

Gestifute er blant selskapene som ble navngitt i de såkalte Panama-papirene i fjor, den enorme dokumentlekkasjen knyttet til advokatselskapet Mossack Fonseca.

Dokumentlekkasjen viste store pengeoverføringer tli skatteparadis, og Mourinho og Ronaldo var blant navnene som ble trukket frem.

BRITAIN-ENTERTAINMENT/ Agent Mendes poses for photographers on the red carpet at the world premiere of "Ronaldo" at Leicester Square in London

SUPERAGENT: Jorgé Mendes

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Messi dømt

Flere andre Spania-proffer er også tatt for skattefusk de siste årene. Spanske myndigheter legger ned store ressurser i å etterforske disse sakene.

– Spania trenger penger. Over mange år har økonmien i landet vært dårlig, spesielt etter finanskrisen i 2008. Etter det har landet prøvd å finne ulike måter å få inn penger. Derfor har de rettet et større fokus mot fotballspillere, forklarer Veland.

Den mest profilerte er Barcelonas Lionel Messi, som tidligere i år ble dømt til 21 måneder betinget fengsel for skatteunndragelser.

Siste nytt

 • Hegerberg og Lyon tok første stikk

  Ada Hegerbergs Lyon slo Wolfsburg og Caroline Graham Hansen 2–1 hjemme i det første oppgjøret i kvartfinalen i mesterligaen for kvinner onsdag. Eugénie Le Sommer og Wendie Renard skåret målene for Lyon, mens Nilla Fischer stod for Wolfsburgs’ mål.

  Hegerberg.
  Foto: Jeff Pachoud / AFP
 • Pedersen vant verdenscupen

  Jesper Saltvik Pedersen ble nummer tre i slalåmrennet i franske Morzine. Det betyr seier i verdenscupen sammenlagt.

  Karmøy-gutten har vært i fyr og flamme den siste tiden. 19-åringen har også vunnet slalåmcupen og super-G-cupen denne sesongen.

  Saltvik Pedersen.
  Foto: Jessica Gow/tt / NTB scanpix
 • Ruud klar for Miami Open

  Casper Ruud tapte første sett på tie break, men snudde kampen mot russiske Jevgenij Donskoj og er klar for hovedturneringen i Miami Open. Dette er første gang Ruud kvalifiserer seg for en ATP Masters-turnering, ifølge nettstedet tennis-Norge.com.

  Ruud.
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal