Hopp til innhold

Møttes der det avgjøres

Torsdag avgjøres etter all sannsynlighet kampen om den gule trøya på vei opp Col du Tourmalet. Under trening i vår møttes Andy Schleck og Alberto Contador på toppen.

Andy Schleck og Alberto Contador

Andy Schleck og Alberto Contador skal gjøre opp om sammenlagt seieren på Col du Tourmalet. I vår møttes de på samme sted.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Andy Schleck syklet opp Col du Tourmalet på trening i vår. På toppen fikk han seg en overraskelse.

- Han (Alberto) var på vei opp fjellet fra den ene siden, mens jeg var på vei opp den andre. Vi møttes på toppen og jeg sa til ham; "Når vi møtes her neste gang vil omstendighetene være helt annerledes". Det var et morsomt øyeblikk, sier Schleck som har åtte sekunder å ta igjen på Contador i sammendraget.

Tourmalet avgjør alt

Når rytterne setter seg på sykkelsetet torsdag skal alt avgjøres. Opp Col du Tourmalet, hvor det kun har vært målgang en gang tidligere, kommer det til å angripes.

- Han som har gul trøye etter den etappen, har den også på podiet i Paris. Jeg må ha den gule trøya før den siste tempoetappen (lørdag) dersom jeg skal vinne til slutt, sa Schleck.

Contador er vanligvis en langt bedre temposyklist enn lillebror Schleck.

- Jeg tror jeg kan sykle en bra tempoetappe, men jeg slår ikke Alberto. Derfor må jeg ha den gule trøya før den etappen, dersom det skal være håp om sammenlagtseier. Ett minutts forsprang vil være bra for meg, selv om jeg ønsker meg rundt to, sa han.

17. etappe ny
Foto: NRK

- Han trenger minst to minutter

Tidligere sykkelproff Mads Kaggestad tror imidlertid Alberto Contador allerede har avgjort i sammendraget.

- All statistikk tilsier at Schleck trenger to minutter før tempoen. At han skal kjøre fra Contador med så mye er ikke realistisk i det hele tatt, sier han.

Men Kaggestad tror likevel på etappeseier til Schleck.

- Jeg tror en etappeseier kan fungere som en trøstepremie. Hvis de to kommer på oppløpet sammen tror jeg Contador lar Schleck vinne. Det vil være en "gentlemans gest" etter det som skjedde på mandag, sier Thor Hushovds tidligere lagkamerat.

Spådd dårlig vær

Men det er et forhold som kan snu opp ned på alle forhåndstips.

- Det som er litt spesielt er at det er spådd skikkelig dårlig vær torsdag. Det kan bli dramatiske forhold. Med den varmebølgen som har vært kommer det til å bli drita glatt. Det kommer til å skumme nedover veien som en skikkelig "zalo-effekt", sier Kaggestad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gode venner og rivaler

Schleck og Contador er kjent som rivaler på sykkelsetet, men har vært gode venner utenfor konkurranse. På mandag ble imidlertid vennskapet satt på en skikkelig prøve.

Da Schleck angrep opp det siste fjellet på den 15. etappen hoppet kjedet av. Contador så da sitt snitt til å stjele sekunder på rival og stakk i fra. Det førte til heftige reaksjoner i etterkant.

Andy Schlecks kjede hopper av

Med Alexander Vinokourov og Alberto Contador jagede bak hoppet kjedet til Andy Schleck av.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Schleck var rasende og kalte hendelsen usportslig, samtidig som han lovet å ta revansje på vei opp Col du Tourmalet. Contador forsvarte først rykket han gjorde, men kom ikke lenge etterpå med en unnskyldning på youtube.

Luxenbourgeren og spanjolen har bodd på samme hotell i Pau i tre dager og Schleck sier at han har lagt episoden bak seg.

- Det er over nå. Jeg møtte Alberto i dag tidlig og det var ok, sier han.

PS. Starten torsdag går i byen Pau som var fødestedet til Kong Karl Johan av Sverige. Det er samme mann som Karl Johans gate i Oslo er oppkalt etter.

Siste nytt

  • Stavkongen Duplantis satte verdensrekord: – Beklager skrikingen

    Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord da han svingte seg over 6,24 meter i Diamond League-stevnet i kinesiske Xiamen.

    Han tok verdensrekordhøyden på første forsøk etter å ha løftet lista fra seks meter i foregående hopp.

    Da verdensrekorden var et faktum, tok det helt av i NRK-boksen.

    – Hvor høyt er det her? Beklager hvis jeg skrek. Vi ble bare så sjokkerte her, utbrøt NRK-kommentator Christina Vukicevic Demidov.

    Det er åttende gang at Duplantis setter verdensrekord i stav. Alt tyder på at det kommer nye rekordhopp denne sesongen. Målinger viste at lørdagens hopp ville vært nok til å svinge seg over 6,29.

    – Han er så spinnvill, sa NRK-kommentator Jann Post etter hoppet.

    Den neste drømmegrensen for svensken blir 6,30.

    Duplantis gikk naturligvis til topps i stevnet som er det første i Diamond League-sesongen.

    (NRK / NTB)

    Duplantis
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

    – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

    (NTB / NRK)

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal