Hopp til innhold

Dette er «dopinglegen» som skal ha hjulpet Kjærgaard

Ifølge Steffen Kjærgaard fikk han hjelp av den belgiske legen Georges Mouton til å dope seg i 1999. I 2000 møtte Danmarks Radio «dopinglegen». Her kan du se dokumentaren de laget.

Etter 15 år med løgner og fornektelser innrømmer i dag den tidligere proffsyklisten og sportssjefen Steffen Kjærgaard omfattende doping.
Han startet med ulovlige stoffer i 1998 og systematiserte alt i 1999.

VIDEO: I 1999 møtte Steffen Kjærgaard «dopinglegen» Georges Mouton (bildet). Det ble starten på en karriere preget av juks. Dette er et sammendrag av hva som kom frem i dokumentaren dokumentaren Danmarks Radio laget om Mouton i 2000. Se hele dokumentaren lengre nede i saken.

Danmarks Radio avslørte i en dokumentar i 2000 at flere sykkelryttere fikk servert dopingmidler av den belgiske legen Georges Mouton.

Etter tirsdagens dopinginnrømmelser vet vi at en av disse var Norges sportssjef gjennom de siste seks årene, Steffen Kjærgaard.

NRK har fått tilgang til dokumentaren fra Danmarks Radio. Klikk på vinduet under for å se den.

Video: Se dokumentaren om «dopinglegen» Georges Mouton

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Her er dokumentar laget av DR om doping

VIDEO: Se hele dokumentaren Danmarks Radio laget om «dopinglegen» Georges Mouton i 2000.

Kontaktet selv Mouton

– I 1999 valgte jeg å kontakte en belgisk lege ved navn Mouton for få få hjelp både til veiledning og for å unngå risken for å bli tatt, sier Kjærgaard.

– Gjennom hint i miljøet forsto jeg at det var en mann som kunne kontaktes hvis du trengte veiledning, erkjenner den tidligere proffsyklisten.

Mouton vil ikke snakke

Det var mens Kjærgaard syklet for profflaget Team Chicky World han kontaktet Mouton.

NRK har tirsdag forsøkt å få kontakt med den belgiske legen. Svaret fra hans sekretær, Albert Cochet, er følgende:

«Doctor Mouton does not wish to make any comments. You have to know that Doctor Mouton does not practice sports medicine anymore.»

– Meget profesjonelt

Da Danmarks Radio møtte Mouton i 2000 innrømmet han ikke at han hjalp ryttere med doping, men sa at han visste at flere dopet seg.

– Jeg visste utmerket godt at jeg var borte i syklister som tok ulovlige ting. Noen ganger sa de det til meg, noen ganger så jeg det i blodet deres, sier Mouton i dokumentaren.

I dokumentaren innrømmer den danske syklisten Brian Dalgaard Jensen at han hadde brukt legen for å dope seg.

– Det var planlagt i en måned hva jeg skulle ta, det var meget profesjonelt, sier Jensen om opplegget.

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Aursnes: – Jeg har nok tatt noen steg

  Fredrik Aursnes er på kort tid blitt nøkkelspiller i et av de beste og mest severdige lagene i Europa. Har han tatt steg, eller har vi fulgt for dårlig med?

  – Jeg har vel tatt noen steg, ja. Jeg spiller selvfølgelig med bedre spillere på et godt lag, og da ser jeg kanskje også litt bedre ut. Men jeg tror at jeg har utviklet meg, og det er gøy å være med på, sier Benfica-spilleren til NTB.

  Han ble hentet fra Feyenoord i august for anslagsvis 150 millioner kroner. Det virker i øyeblikket som et røverkjøp.

  Den gode formen til tross, nordmannen ønsker å være mer avgjørende for eget lag.

  – Det har ikke blitt så veldig mange mål eller assist, men jeg prøver å bidra offensivt så godt jeg kan, og spesielt når jeg spiller i en kantrolle. Kanskje blir mitt neste steg å bidra med flere målpoeng, sier han.

  _QMgmlcExHQ
  Foto: F
 • EM-analyse: Godt under 50 prosent mulighet for Norge

  Tallknusere i selskapet Nielsen's Gracenote mener Norge har 44 prosent sjanse til å få direkte plass i herre-EM i fotball neste år.

  Største sannsynlighet for EM-sluttspill gis Portugal, med 96 prosent. Norges gruppemotstander Spania får 89 prosents sjanse.

  Norge starter kvalifiseringen borte mot Spania og Georgia dagene som kommer. Skottland og Kypros er også med i gruppen. De to beste får EM-plass.

  Gracenote gir skottene bare 2 prosentpoeng dårligere mulighet enn Norge for direkte EM-billett. Georgia og Kypros står på henholdsvis 22 og 2,5.

  – Selv om Norge har en viss bedre mulighet for direktekvalifisering, holder vi Skottlands sjanser litt bedre enn Norges om vi inkluderer en mulig vei til EM via nasjonsliga-systemet, sier Simon Gleave, Gracenotes sportsanalyse-sjef, til NTB.

  7kuhpsDQHww
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Utestengt i åtte år for EPO

  Zane Robertson er utestengt fra idretten i åtte etter å ha testet positivt for bloddoping (EPO). Det opplyser New Zealands friidrettsforbund.

  – Hans handlinger er ikke bare dypt skuffende, men undergraver den høye sportslige integriteten vi ser og forventer fra utøvere som representerer vårt land, sier landets friidrettssjef.

  Robertson er landets rekordholder på maraton, og har tidligere spesialisert seg på mellomdistanse. Han har møtt Henrik og Filip Ingebrigtsen til duell ved flere anledninger.

  Robertson flyttet til Kenya som 17-åring, hvor han har trent i løpemekkaet Iten. Nå vekker utøverens forklaring på den positive prøven oppsikt.

  Ifølge Robertson skal han ha oppsøkt en kenyansk lege for å vaksineres mot korona, og hevder at vaksinen også inneholdt EPO uten at han visste om det.

  – Stå for det, du gikk ville ha det. Og si hvem som ga deg prestasjonsfremmende midler, slik at de også holdes ansvarlig, skriver OL-deltaker på maraton Aliphine Tuliamuk på Twitter.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste