Hopp til innhold

Mot enorme endringer for langrennslandslagene: – Det må oppleves svært dramatisk

Restriksjonene fra myndighetene og de svært usikre økonomiske tidene i Norges Skiforbund gjør at norske løpere og ledere på elitelag får langrennshverdagen snudd opp ned inn i VM-sesongen.

psGAJhE-Oy0

MOT STORE ENDRINGER: For Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga og Therese Johaug, her avbildet under en samling tidligere.

Foto: Ned Alley

– Det er dramatisk og må oppleves svært dramatisk for alle som er involvert, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

For langrennssjef Espen Bjervig er det svært travle dager. Mars, april og mai er månedene langrenn spikrer alt av planer for den kommende sesongen.

Han innrømmer at koronaviruset og dets konsekvenser gir svært krevende arbeidsforhold ettersom at grenen langrenn er vant til å jobbe ekstremt planmessig, men at de bare er nødt til å håndtere situasjonen med strenge myndighetsrestriksjoner og en knalltøff økonomisk situasjon.

Samlinger utgår – mot null høydedøgn

I første omgang har trenerne og Bjervig besluttet at alle aktiviteter frem til sommeren utgår. Samlingene på Sognefjellet og i Bø i Telemark utgår. Frem til det skal eliteutøverne drive egentrening og ha kontakt med trenerne gjennom dataskjermen.

XFT1OqGGJlg8BIM%

UTGÅR? De norske herreløperne, her på plass i Font-Romeu i Frankrike i september i fjor, får etter all sannsynlighet ikke reist tilbake denne sesongen.

Foto: Berit Roald

Etter sommeren spriker det litt hva de ulike elitelagene gjør. Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg har for vane å reise til USA på høydesamling. Landslagstrener Geir Endre Rogn tror den utgår for de to kvinneprofilene.

Fellessamlingen for elitelaget i høyden i Frankrike i august og september henger i en syltynn tråd. Det samme gjør samlingen i Italia i oktober.

– Slik verden ser ut nå, så henger alt det i en tynn tråd. Vi må planlegge etter noen scenarioer. Det ene er at verden er normal etter sommeren. Det andre at den er delvis normal slik at man kan holde på med vanlig aktivitet i Norge. Det siste er at det ikke er normalt og vi må trene for oss selv.

– Men jeg tror det er svært begrenset hva vi kan gjøre, om vi i det hele tatt kan gjøre noe, av utenlandssamlinger ut mot høsten og vinteren, slår Bjervig advarende fast.

– Tankevekker

Torgeir Bjørn mener på sin side at den økonomiske nedgangen gir noen muligheter. Norges Skiforbund var på et tidspunkt nær konkurs etter OL på Lillehammer.

Selv om forbundet den gangen etter hvert ble reddet, fikk heller ikke skiløperne i den økonomiske krisen verken treningsstipender eller reisegodtgjørelse for å nevne noe. Men det endte godt, erindrer NRK-eksperten.

– Man bretter opp ermene og gjorde jobben likevel. Kanskje dette kan bli en tankevekker. En vekker på hva som er viktig. Du trenger bare å ha mulighet til å sove, spise og trene. Det å få en påminnelse som de kan komme styrket ut av, sier Torgeir Bjørn.

9CIasuf5p9M

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her sammen med kommentatorkollega Jann Post.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Stipend kan forsvinne

For én ting er norske og utenlandske myndigheters restriksjoner på hva man kan bedrive av aktivitet i dag og tiden fremover. Norges Skiforbund kunne tidligere denne uken fortelle at den økonomiske situasjonen hos dem er svært alvorlig.

De har et realisert tap på 27 millioner kroner etter at en rekke arrangementer ble avlyst. Det beløpet kan nær doble seg om alt går galt med andre inntekter dette året. Som for eksempel sponsorinntekter.

Bjervig forteller at heller ikke et yndet sponsorobjekt som langrenn er skånet fra det som skjer i både norsk økonomi og verdensøkonomien nå. Blant annet er det ikke kommet noen avklaring på hvem som blir langrenns hovedsponsor etter at avtalen med Sparebank1 nå går ut i mai. Den sørget for et stort stipendbeløp til hver eliteutøver på godt over 100.000 kroner i året.

Bjervig er klar på at det beløpet har hatt mye å si for de mindre profilerte utøverne på elitelag.

– Akkurat per nå er vi inne i den avtalen. Utøverne har de stipendene de har. Lønninger og stipender er det siste man tar tak i når det er krevende økonomisk. Vi prøver å verne om det. Men jeg kan ikke garantere at det blir slik i fremtiden.

– Men det kan forsvinne?

– Ja, det kan det, sier Bjervig.

DH1P2l456d0

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Kan kutte i landslagene

April er også måneden for å presentere uttak av landslag i herrer allround, herrer sprint, elitelaget for damer og rekruttlandslag for begge kjønn.

Bjervig er klar på at den økonomiske situasjonen kan komme til å påvirke hvordan landslagsstrukturen blir. NRK kunne i desember i fjor melde at det fra øverste hold i langrennskomiteen ble bedt om et kutt i den allerede rekordstore elitetroppen på 27 løpere (15 herrer og 12 damer).

– Den økonomiske situasjonen gjør at vi må endre på hvor mange utøvere som er på lag og samlingsopplegget. Det viktigste er at vi har et opplegg og et lag som er bra nok til at vi kan hevde oss i verdenscupen og vinne medaljer i mesterskap.

Landslaget

FRA MORO TIL ALVOR PÅ ETT ÅR: De norske langrennsjentene danset seg inn i lokalet da landslaget ble presentert i Holmenkollen i fjor. Nå er stemningen en helt annen og det spøker for et 12 damer stort elitelag kommende sesong.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Fra før av er det snakket om 1–2 utøvere færre totalt sett neste sesong. Blir det enda færre?

– Ja, det kan det. Men det er helt avhengig av hvordan ting utvikler seg. Det skjer så mye endringer fra dag til dag, sier Bjervig, som avslutter slik:

– Satsingen vi gjør i Norges Skiforbund er et speilbilde av den økonomiske situasjonen. Vi er ikke statlig finansier, men av samarbeidspartnere som står i en kjempetøff krig. Det er høy risiko på den driften vi har nå. Vi er avhengige av samarbeidspartnere som har det godt og som kan fortsette å støtte oss.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal