Hopp til innhold

Mot endring i verdenscupen: Vil sende stjernene til «B-renn», turrenn og langløp

Et av de mest sannsynlige scenariene for norske skiprofiler til vinteren er at det blir færre verdenscuprenn enn planlagt. Langrennssjefen har derfor bestemt seg for å forberede seg på en helt ny konkurranseplan.

Klæbo and Johaug

MOT NY KONKURRANSEHVERDAG: For Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug, her under konkurranse tidligere i sesongen.

Foto: NTB Scanpix

Det kan bety store omveltninger i rennprogrammet for Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo, der de må gå renn de enten aldri har gått før i Norge eller renn de gikk da de var mye yngre.

– Må tenke annerledes

For akkurat nå i april måned tror ikke Espen Bjervig verdenscupen og VM i sin helhet blir avlyst – men heller ikke at den blir gjennomført som planlagt.

Langrennssjefen spår blant annet at det kan bli vanskelig å krysse landegrenser ved flere av verdenscupdestinasjonene.

I tillegg gjør eventuelle karanteneregler ved reise både til konkurransestedet og hjem igjen at det blir nær umulig å forholde seg til flere konkurranser over kort tid på forskjellige steder.

– Vi må tenke annerledes. Det kan bli færre renn i utlandet, sier Bjervig nå.

– Må korrigeres og endres

Vegard Ulvang, leder av langrennskomitten i Det internasjonale skiforbundet, er helt på linje med Bjervig. Siste vurdering for om det blir verdenscup eller ikke kommer trolig på et høstmøte siste uken i oktober i år.

– Det ligger en foreløpig kalender på bordet, som i og for seg er vedtatt på intensjonsnivå, hva tror du er sjansen for at den blir gjennomført slik som den ligger der?

– Med det jeg leser i nyhetene i dag, vil jeg tro det er svært små sjanser for at den kan gå som planlagt. Det er stor sannsynlighet for at den må korrigeres og gjøres noe med, sier Ulvang.

_hN_1KFoZds

FIS-TOPP: Vegard Ulvang, her fra tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

Landslagsløpere må stille

Derfor har Bjervig med flere i Norges Skiforbund begynt å se på alternative måter å holde interessen og attraktiviteten for langrenn oppe. For han tror det vil bli mulig å gjennomføre mange skirenn i Norge med norske deltakere.

– Vi må tenke hva vi har av skirenn som kan være interessante for publikum og TV-seere. Vi kan sende utøverne våre på Norgescup og løfte statusen på de rennene til et nytt nivå. Vi må kanskje be landslagsutøverne våre stille på turrenn.

Norgescup regnes for ordens skyld for å være nivået under både verdenscup og Skandinavisk cup.

DH1P2l456d0

MÅ TENKE ANNERLEDES: Langrennssjef Espen Bjervig, her avbildet tidligere i sesongen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

På spørsmål om det er interesse for å gå disse rennene – når det tross alt er begrenset med både premiepenger og null verdenscuppoeng i spill – sier Bjervig følgende:

– Det er ikke noen økonomi til å øke premiepenger i flere av arrangementene. Men vi kan si at alle de beste løperne må stille til Norgescup, vi kan plukke de ut til gå Holmenkollmarsjen, eller Birken. Vi bestemmer noen løp der hele landslaget kommer og konkurrerer. Da kan vi klare å få bra trykk rundt det også.

Forventer kjempekvalitet

Det er spesielt renn før jul at langrennssjefen ser for seg at problemstillingen kan bli høyaktuell. Det kan den naturligvis også bli etter nyttår.

Han har regnet seg frem til at det bare i Norge er ni Norgescuprenn gjennom sesongen. Det er satt opp verdenscup på Lillehammer og Holmenkollen. Det er to Norgesmesterskap.

– Vi må få konkurrert mest mulig gjennom vinteren. Dersom det er det som er av renn å velge i, så gjør vi det. Men vi kan med våre løpere få renn som blir i kjempekvalitet. Dette er også Pierre Mignerey (renndirektør i FIS) opptatt av. Hvordan vi skal holde liv i ski-idretten hvis vi får en sesong uten verdenscup.

Tour de ski 2019/20

FIS-DIREKTØR: Med ansvar for verdenscuprenn, Pierre Mignerey.

Foto: Terje Pedersen

Tror på blest i nasjonale renn i Skandinavia

Mignerey i Det internasjonale skiforbundet (FIS) sier at han er glad Norge nå ser på en slags kriseplan om verdenscupen, eller deler av den, går rett i vasken. Han tror Sverige og Finland er to andre nasjoner som kan klare å sørge for god TV-produksjon i nasjonale konkurranser. Han har imidlertid ikke tro på lignende tilfeller i andre nasjoner i Europa.

På vegne av mindre langrennsnasjoner er han imidlertid ikke så negativ med tanke på hva en sterkt amputert verdenscup vil gjøre med interessen blant utøverne og trenerne selv. I motsetning til i Norge er idretten ofte finansiert med midler fra myndighetene.

– Og de kommer ikke til å stoppe å trene og konkurrere. Langrenn er stort i mange nasjoner når vi snakker om OL. Det er viktig for de nasjonene å være god representert i Beijing 2022. Derfor blir det ikke nedskjæringer i landslag eller rekruttering.

– Det er faktisk kanskje de skandinaviske landene, som er finansiert annerledes, som ender med å tape mer hvis du ser på budsjettene, sier Mignerey.

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste