Mørk vil savne lagvenninnen i VM: – Min bedre halvdel

OSLO/BERGEN (NRK): Norge må klare seg uten Stine Skogrand (28) i det kommende verdensmesterkapet i håndball. Det kan bety større ansvar for Nora Mørk (30) i forsvar.

Sommer-OL i Tokyo 2021 håndball kvinner (Norge-Sverige 36–19)

DUO: Stine Skogrand og Nora Mørk har spilt sammen på landslaget i mange år.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det norske landslaget forbereder seg til VM i Spania i desember. Der må de klare seg uten landslagsprofil Stine Skogrand (28) - som tidligere denne måneden kunne avsløre at hun er gravid og venter sitt andre barn med herrelandslagets Eivind Tangen.

Dermed mister Norge en sentral brikke i jakten på VM-gull og revansje etter OL-bronsen i sommer.

– Først og fremst er vi veldig glad på «Skogs» (Skogrands) vegne. Vi kommer til å savne henne i gruppa spesielt. Hun er en terrier som vi har brukt masse bakover og har hatt veldig behov for, sier landslagskollega Nora Mørk til NRK.

– Kommer i tospann

Skogrand har de siste årene vært sentral i laget til landslagssjef Thorir Hergeirsson - spesielt bakover på banen.

Bakspilleren, som til daglig spiller i danske Herning-Ikast, har bekledd flere roller i forsvarsspillet til Norge i flere mesterskap på rad. Ofte har man sett Skogrand og Mørk (høyreback) bytte plass i forsvarsspillet, hvor Skogrand har gått inn som en høyre toer, mens Mørk har blitt plassert ute på kanten.

– Hun har jo vokta den høyre toeren i mange mesterskap. Hun er min bedre halvdel - vi kommer jo i litt tospann, sier Mørk om lagvenninnen.

Den nybakte Esbjerg-spilleren mener flere nå må ta ansvar i Skogrands fravær.

– Jeg må kanskje spille litt mer bakover i perioder, hvor jeg skal prøve å gjøre en god jobb. Vi må supplere hverandre og forsøke å gjøre det like bra som «Skog» ville gjort, sier Mørk.

NRKs håndballekspert Geir Oustorp mener at Norge kommer til å legge merke til fraværet.

– Jeg synes det er et tap, fordi i den posisjonen var hun tiltenkt den rollen hun har hatt de siste mesterskapene. De har hatt bytter inn i midten. Nå har de kontroll på det som skjer i midten, men nå må vi kanskje ha et bytte mellom forsvar og angrep der Skogrand stod, for at forsvaret skal være på det nivået med Skogrand, sier han.

Landslaget i håndball første samling siden korona krisen startet.

LAGVENNINNER: Stine Skogrand og Nora Mørk her utenfor banen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Ikke funnet erstatter

Landslagssjef Hergeirsson mener de har mistet en god spiller i Skogrand før VM, men er først og fremst glad på elevens vegne.

– Det er naturen som kaller. Det stort og flott og ingen selvfølgelighet, så dette gledes vi over, sier islendingen.

Håndball kvinner :Treningskamp Norge - Montenegro (19-19) - oppkjøring til VM i Japan

NØKKELSPILLER: Stine Skogrand har vært sentral i laget til Thorir Hergeirsson.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Hergeirsson har foreløpig ikke kalt inn noen erstatter for Skogrand. Landslagssjefen sier de vil ta valget på søndag, etter at rekruttlandslaget har spilt ferdig sine kamper i landslagsturneringen i Tsjekkia.

– Vi mister en veldig god og anvendelig spiller som kan løse mange roller og har gjort det med bravur de siste mesterskapene.

– Samtidig er det sånn at når én er borte, så er det andre som får muligheten. Det blir annerledes, men det kan bli annerledes på en god måte. De skal kunne løse den biten. Vi får se hvem vi velger å supplere med, sånn at vi blir 18 til VM, sier han videre og påpeker også at det bare finnes én Stine Skogrand som ikke blir lett å erstatte.

Oustorp tror Malin Aune eller Emilie Hovden kan være akutelle kandidater for VM-troppen, siden de bare har én høyrekant i laget med Marit Røsberg Jacobsen.

– Der må det komme inn en. Men det er flere som kan ta den posisjonen i forsvar. Det skal bli spennende å se, og Veronica Kristiansen er en spiller som kan ta den posisjonen, selv om hun ikke i utgangspunktet er høyreback. Kanskje hun får en viktigere posisjon der når Skogrand er borte.

 • VM starter 1. desember. For første gang er 32 lag med. Norge møter Kasakhstan, Iran og Romania i gruppespillet.

Siste nytt

 • Etterforsker dommeruttalelser

  Borussia Dortmund følte seg snytt av dommeren etter kampen mot Bayern München lørdag. Tysk politi etterforsker nå uttalelsene til Jude Bellingham etter kampen, melder Sky Sports.

  – Man gir en dommer, som er blitt dømt for matchfiksing før, den største kampen i Tyskland. Hva forventer man da? sa Bellingham.

  Dommer Felix Zwayer kom i begivenhetenes sentrum etter at han lot være å dømme straffe til Dortmund, for så å dømme straffe til Bayern München etter en VAR-sjekk.

  Robert Lewandowski avgjorde til 3-2 for Bayern på straffesparket og flere spillere uttalte seg i frustrasjon om dommeren etter kampen.

  Zwayer ble suspendert i seks måneder etter en dommerskandale i Tyskland i 2005. Han ble ikke dømt for matchfiksing, men for å ha akseptert en bestikkelse fra dommer Robert Hoyzer, som senere tilsto for å ha veddet på og manipulert kamper i 2. Bundesliga. (NTB)

  Netherlands Soccer Champions League
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Skistad får gå sprint i Davos

  Kristine Stavås Skistad og Thomas Helland Larsen får begge muligheten i sprinten under verdenscupen i Davos kommende helg.

  Skistad slo gjennom med et brak og fikk gå VM-sprinten i Seefel som junior i 2019. I etterkant har det derimot gått tyngre for drammenseren, men hun viste oppløfte takter på Lillehammer fredag der hun endte på 16.-plass etter å ha blitt nummer 9 i prologen.

  Helland Larsen overrasket stort da han ble nummer to i sprinten, kun slått av Johannes Høsflot Klæbo. Løperen som står utenfor forbundsstyrte lag gikk seg dermed inn i OL-diskusjonen.

  Disse går i Davos:

  Sprint, kvinner: Maiken Caspersen Falla, Mathilde Myhrvold, Kristine Stavås Skistad, Ane Appelkvist Stenseth, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng.

  10 kilometer fri, kvinner: Helene Marie Fossesholm, Ragnhild Haga, Therese Johaug, Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg.

  Sprint, menn: Pål Golberg, Thomas Helland Larsen, Johannes Høsflot Klæbo, Sindre Bjørnestad Skar, Håvard Solås Taugbøl, Erik Valnes.

  15 kilometer fri, menn: Harald Østberg Amundsen, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget, Sjur Røthe.

  Verdenscup i langrenn på Lillehammer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Ti hoppere til felles verdenscup

  Sju menn og tre kvinner er tatt ut til helgens verdenscuprenn i hopp i tyske Klingenthal.

  For herrene er det samme mannskap som konkurrerte i Wisla i helgen, der Marius Lindvik fikk en opptur med 2.-plass søndag.

  Han får med seg Halvor Egner Granerud, som har slitt den siste tiden, samt Anders Fannemel, Johann Forfang, Robert Johansson, Daniel-André Tande og Fredrik Villumstad.

  For kvinnene fikk Silje Opseth med seg 4.- og 3.-plass på Lillehammer sist helg. Hun reiser til Klingenthal med Thea Minyan Bjørseth og Anna Odine Strøm.

  Marius Lindvik
  Foto: AGENCJA WYBORCZA.PL / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal