NRK Meny
Normal

Mørk om dommerne: – Vet ikke hva som skjer

HELSINGBORG (NRK): Dommerne kom så mye i fokus da Norge slo Romania i åpningskampen at landslagssjef Thorir Hergeirsson måtte roe ned spillerne sine.

Nora Mørk

ENGASJERT: Nora Mørk viste full tenning mot Romania, også mens hun satt på benken når Norge var i forsvar.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Norge fikk hele seks tominuttere og tre gule kort da de slo Romania med to mål i åpningskampen i EM.

– Jeg vet ikke hva som skjer. Det var vanskelig å forholde seg til til tider. Jeg synes det dømmes litt merkelige ting, sier Nora Mørk til NRK om den polske dommerduoen.

– Vi prøver ikke å bry oss om det, men det var helt umulig. Det klarte jo ikke Thorir eller Mia (Högdahl) heller, så vi var flere om det. Tenningen var veldig høy, forteller Mørk videre og gliser.

– Ble ikke riktig klok

HANDBALL-EUR-NOR-ROU

MÅTTE ROE NED: – Fokus på dommerne hjelper ikke en dritt, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til spillerne i den siste timeouten.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Den tøffe dømmingen tok opp såpass mye energi at landslagssjefen til slutt måtte be laget slutte å tenke på dommeren under den siste timeouten i de spennende sluttminuttene.

– Jeg ble ikke riktig klok på linja de la seg på. Noen er greie, men andre forstod jeg meg ikke på. Det er mulig de så noe vi ikke så. Jeg sier ikke at det var dårlig, men litt pirkete, sier Hergeirsson.

– Det blir frustrasjon hos spillerne og det er forståelig, men det hjelper jo ikke noe. Min oppgave var å roe troppene, fortsetter islendingen, som sjelden uttaler seg om dommerne.

Mesterskapsdebutant Silje Waade fikk i oppgave å passe på stjernespiller, Cristina Neagu i Norges forsvar. Det førte to utvisninger og et kort, men Neagu scoret da også på «bare» seks av 12 skudd.

– Den første tominutteren er unødvendig, synes jeg. Jeg synes ikke de legger noen list. Det er veldig varierende. Først er alt lov, så er det ikke lov å ta tak i spilleren en gang, sier Waade.

HANDBALL-EUR-NOR-ROU

TØFFE TAK: EM-debutant Silje Waade ga alt i forsvaret mot Romania, og ble hardt straffet av dommerduoen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

«Utvisningsbonanza» i første kamp

Dommerne hadde helt tydelig lagt seg på en streng linje under de første kampene i gruppe D i Helsingborg. I oppgjøret mellom OL-mester Russland og Kroatia fikk sistnevnte hele ni to minuttere og fire gule kort, mens Trefilovs kvinner fikk fire utvisninger da de dro i land en seksmålsseier.

– Ekstremt mye utvisninger, slår Hergeirsson fast.

Den noe ujevne dømmingen kan fort skape usikkerhet hos spillerne, mener NRKs ekspert.

– De bare blåser og dømmer ikke. De styrer eller leder ikke kampen slik man skal gjøre, så man vet hvor grensene går både i forsvar og angrep. Ikke bra nok for EM, sier Øystein Havang.

Nettopp forbedring av forsvaret har vært viktig etter OL. Hergeirsson trakk fram nettopp den jobben som det beste mandag.

– Når vi spiller såpass tøft og hardt, må vi regne med å få tominuttere, så det er ikke bare negativt, men det må være fortjent, sier Havang.

Norge slo Romania 23-21 i den første kampen i EM i håndball.

Siste nytt

 • Kowalczyk gir seg

  Polens langrennsstjerne Justyna Kowalczyk er ferdig som verdenscupløper. Det avslørte veteranen overfor polsk presse etter at hun ble polsk mester på 15 kilometer klassisk fredag. Hun vant både verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski fire ganger.

  Jystyna Kowalczyk
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Tre raske då Brasil senka Russland

  Miranda, Coutinho (straffe) og Paulinho scora i løpet av 13 minutt i andre omgang då Brasil slo Russland 3-0 i Moskva i kveld.

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM kunstløp: Friløp kvinner