NRK Meny
Normal

Morgan om Johaug-saken: – Den er veldig spesiell

LAUSANNE (NRK): Therese Johaugs advokat Mike Morgan har lang erfaring fra Idrettens voldgiftsrett (CAS), men langrennsstjernens dopingsak skiller seg ut, mener juristen.

Mike Morgan

FØRER SAKEN: Advokat Mike Morgan er blitt leid inn av Johaug-teamet særlig for sin erfaring i CAS, og den engelsktalende juristen vil prosedere i ankesaken.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Morgan tar en kort pause fra de siste, hektiske forberedelsene på Hotel de la Paix, som ligger en drøy kilometer unna «CAS-slottet» i Lausanne.

Johaug

FORKLARER SEG: Her er Therese Johaug på vei inn til hotellet mandag ettermiddag. Skistjernen ønsker ikke å kommentere saken før etter CAS-høringen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Med grå hettegenser kommer Morgan ut fra hotellet med advokatkollegene Christian Hjort, Mikkel Toft Gimse og Johaug-manager Jørn Ernst.

Morgan forteller at han som regel ikke lar seg intervjue om en sak i forkant av en behandling, men engelskmannen gjør et unntak så lenge spørsmålene ikke er for spesifikke.

– Reversert

Advokaten mener den positive prøven for bruk av leppekremen Trofodermin er spesiell i seg selv, men han mener saken også skiller seg ut rent juridisk og akademisk.

– Utøvere er jo alltid kritisert for ikke å ha sjekket med leger, og her har en utøver gjort akkurat det legen ba om. Likevel er utøveren i denne situasjonen, sier Morgan til NRK.

– Men motargumentet er jo at Johaug burde gjort mer utover å ha sjekket med lege?

– Det er jo ofte motsatt: utøvere kommer i trøbbel etter å ha sjekket selv. Utøvere er ikke eksperter eller leger, og i de fleste tilfellene er utøveren i trøbbel fordi den ikke sjekket med en lege eller noen som har mer ekspertise. Her er det reversert, sier Morgan.

Morgan og Hjort

PARTNERE: Her diskuterer Mike Morgan (t.v.) og Christian Hjort i parken utenfor hotellet i Lausanne.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Når NRK trekker frem at det er en rekke nettsider og apper som ville avslørt innholdet, svarer advokaten:

– Du vil finne mange saker der utøverne gjorde akkurat dét, men som ikke fant stoffet, sjekket feil eller brukte feil liste. Der blir jo spørsmålet hvorfor utøveren ikke sjekket med lege eller noen mer erfarne, sier Morgan.

– Prøve å være rolig

Johaug-teamet er forberedt på at Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil argumentere langs samme linjer som Antidoping Norge gjorde under høringen i NIFs domsutvalg, og FIS vil blant annet være opptatt av den mye omtalte dopingadvarselen.

Hotell

«FREDENS HOTELL»: Her gjør Therese Johaug og advokatene de siste forberedelsene.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

FIS har lagt ned påstand om at utestengelsen på 13 måneder bør bli «reasonably extended» eller rimelig forlenget.

Samtidig har Johaug-advokatene levert en motanke slik at de kan argumentere for full frifinnelse også i CAS.

– Hvis vi ikke trodde det var juridisk mulig, ville vi ikke prøvd det. Men det er opp til panelet, sier Morgan om påstanden.

– Hvordan forbereder dere nå Johaug på CAS-høringen?

– Vi kan forklare hvordan prosessen normalt er. Hun kan bare fortelle sannheten. Faktaene hjelper saken, som er veldig spesiell. Vi kan bare be henne prøve å være rolig, svare sant og resten vil være opp til advokatene og panelet, sier Morgan.

Advokat Hjort opplyser at Johaug ikke vil gi en fri forklaring siden faktumet er etablert, men langrennsstjernen vil svare på spørsmål fra partene.

CAS-høringen starter klokken 09.30 tirsdag.

 • FIS ønsker ikke å kommentere Johaug-saken før det foreligger en dom.

Siste nytt

 • Sendte Norwich ut på staffer

  Chelsea fikk både Pedro og Álvaro Morata utvist, og trengte straffekonk for å slå ut Norwich i FA-cupens 3. runde.

  Michy Batshuayi scoret for Chelsea, mens Jamal Lewis sørget for 1–1 på overtid.

  Chelsea møter Newcastle i 4. runde.

   Alvaro Morata
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Russer-høring starter 22. januar

  CAS-høringen av de OL-utestengte russerne starter 22. januar, melder idrettens voldgiftsrett (CAS) i en pressemelding. Blant utøverne som skal inn til høring er Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin og Ivan Skobrev.

  Totalt skal 42 russere avgi sin forklaring i Lausanne fra 22. til 27. eller 28. januar.

  Russian Doping Sochi
  Foto: Charlie Riedel / AP
 • Espanyol senket Barcelona

  Espanyol tok en svært populær 1-0-seier over Barcelona i kvartfinalen i den spanske cupen onsdag kveld. Det er Barcelonas første tap siden 16. august. Returoppgjøret spilles på Camp Nou neste torsdag.

  Oscar Melendo scoret kampens eneste mål.

  Spanish King's Cup - Espanyol vs FC Barcelona - Quarter-Final - First Leg
  Foto: Albert Gea / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal