Hopp til innhold

Morgan om Johaug-saken: – Den er veldig spesiell

LAUSANNE (NRK): Therese Johaugs advokat Mike Morgan har lang erfaring fra Idrettens voldgiftsrett (CAS), men langrennsstjernens dopingsak skiller seg ut, mener juristen.

Mike Morgan

FØRER SAKEN: Advokat Mike Morgan er blitt leid inn av Johaug-teamet særlig for sin erfaring i CAS, og den engelsktalende juristen vil prosedere i ankesaken.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Morgan tar en kort pause fra de siste, hektiske forberedelsene på Hotel de la Paix, som ligger en drøy kilometer unna «CAS-slottet» i Lausanne.

Johaug

FORKLARER SEG: Her er Therese Johaug på vei inn til hotellet mandag ettermiddag. Skistjernen ønsker ikke å kommentere saken før etter CAS-høringen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Med grå hettegenser kommer Morgan ut fra hotellet med advokatkollegene Christian Hjort, Mikkel Toft Gimse og Johaug-manager Jørn Ernst.

Morgan forteller at han som regel ikke lar seg intervjue om en sak i forkant av en behandling, men engelskmannen gjør et unntak så lenge spørsmålene ikke er for spesifikke.

– Reversert

Advokaten mener den positive prøven for bruk av leppekremen Trofodermin er spesiell i seg selv, men han mener saken også skiller seg ut rent juridisk og akademisk.

– Utøvere er jo alltid kritisert for ikke å ha sjekket med leger, og her har en utøver gjort akkurat det legen ba om. Likevel er utøveren i denne situasjonen, sier Morgan til NRK.

– Men motargumentet er jo at Johaug burde gjort mer utover å ha sjekket med lege?

– Det er jo ofte motsatt: utøvere kommer i trøbbel etter å ha sjekket selv. Utøvere er ikke eksperter eller leger, og i de fleste tilfellene er utøveren i trøbbel fordi den ikke sjekket med en lege eller noen som har mer ekspertise. Her er det reversert, sier Morgan.

Morgan og Hjort

PARTNERE: Her diskuterer Mike Morgan (t.v.) og Christian Hjort i parken utenfor hotellet i Lausanne.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Når NRK trekker frem at det er en rekke nettsider og apper som ville avslørt innholdet, svarer advokaten:

– Du vil finne mange saker der utøverne gjorde akkurat dét, men som ikke fant stoffet, sjekket feil eller brukte feil liste. Der blir jo spørsmålet hvorfor utøveren ikke sjekket med lege eller noen mer erfarne, sier Morgan.

– Prøve å være rolig

Johaug-teamet er forberedt på at Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil argumentere langs samme linjer som Antidoping Norge gjorde under høringen i NIFs domsutvalg, og FIS vil blant annet være opptatt av den mye omtalte dopingadvarselen.

Hotell

«FREDENS HOTELL»: Her gjør Therese Johaug og advokatene de siste forberedelsene.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

FIS har lagt ned påstand om at utestengelsen på 13 måneder bør bli «reasonably extended» eller rimelig forlenget.

Samtidig har Johaug-advokatene levert en motanke slik at de kan argumentere for full frifinnelse også i CAS.

– Hvis vi ikke trodde det var juridisk mulig, ville vi ikke prøvd det. Men det er opp til panelet, sier Morgan om påstanden.

– Hvordan forbereder dere nå Johaug på CAS-høringen?

– Vi kan forklare hvordan prosessen normalt er. Hun kan bare fortelle sannheten. Faktaene hjelper saken, som er veldig spesiell. Vi kan bare be henne prøve å være rolig, svare sant og resten vil være opp til advokatene og panelet, sier Morgan.

Advokat Hjort opplyser at Johaug ikke vil gi en fri forklaring siden faktumet er etablert, men langrennsstjernen vil svare på spørsmål fra partene.

CAS-høringen starter klokken 09.30 tirsdag.

  • FIS ønsker ikke å kommentere Johaug-saken før det foreligger en dom.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal