Moren hørte hvor nervøs VM-debutanten var: – Man får veldig vondt av henne

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Helene Marie Fossesholm (19) beskrives som et «fyrverkeri» av lagvenninner. Men før VM-debuten på 15-kilometer endret hun fullstendig oppførsel.

Gunhild Therese Fossesholm og Helene Marie Fossesholm

MOR OG DATTER: VM-debutanten Helene Marie Fossesholm sammen med moren Gunhild Therese Fossesholm - langt unna snø og VM.

Foto: Privat

– Vi ringte lørdagskvelden. Da hørte vi på stemmen at det ikke var den livate tonen hun pleier å ha. Vi hørte hun var annerledes, forteller moren Gunhild Therese Fossesholm til NRK.

19 år gamle Helene Marie Fossesholm er lenge blitt nevnt som et av de virkelig store langrennstalentene i Norge. Lørdag fikk hun sin debut i et senior-VM da hun gikk inn til en sterk 6.-plass på 15-kilometeren, mens Therese Johaug sikret gullet.

Fossesholm hadde det imidlertid alt annet enn godt før debuten.

– Frokosten måtte skylles ned med vann. Vanligvis har jeg veldig god matlyst, men det hadde jeg overhodet ikke da. Jeg våknet også mange ganger om natten og kjente det kribla i magen. Det var ikke deilig kribling, bare ubehagelig, rett og slett, forklarer hun.

– Jeg var ikke meg selv. Jeg er vanligvis ei jente hvor skravla går 24–7, sier langrennsløperen.

VM på ski 2021 i Oberstdorf. Fossesholm.

Helene Marie Fossesholm gikk inn til en 6.-plass i VM, men slet veldig med nerver før starten gikk.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hvordan var det som mor å høre at datteren din slet?

– Man får veldig vondt av henne. Vi skulle gjerne vært der og truffet henne og snakket ordentlig med henne. Men det er jo ikke mulig.

– Det å være nervøs gjør henne bare skjerpa, det har hun erfart før, men dette var nok i overkant, tror moren.

– Plutselig helt stilt

Tirsdag skal datteren igjen i aksjon i VM.

Denne gangen skal hun gå 10 kilometer sammen med Therese Johaug, Heidi Weng, Tiril Udnes Weng og Ragnhild Haga. 19-åringen håper at hun greier å holde nervene litt mer under kontroll denne gangen.

– Nå føler jeg meg fin, men det gjorde jeg også under pressekonferansen før 15-kilometeren. Men jeg tror det skal gå bra, sier hun.

Ragnhild Haga

Romvenninne Ragnhild Haga forteller at Helene Marie Fossesholm endret adferd før VM-debuten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

At juniorløperen endret adferd kan romkamerat Ragnhild Haga skrive under på.

– Jeg kan bli nervøs, men jeg tror ikke jeg har sett noen så nervøse. På kveldsmøtet dagen før rennet var det plutselig helt stilt, sier hun.

Hun omtaler Fossesholm som et fyrverkeri til vanlig.

– Alle har lov til å bli nervøse, og jeg tenker det er bra tegn. Jeg prøvde å roe henne ned og si at det bare er et skirenn. Alle har sin måte å takle det på, men jeg misunte henne ikke de nervene, forteller Haga.

– Takler det veldig godt

Også trener Ole Morten Iversen sier at Fossesholm ble tydelig påvirket av situasjonen.

– Hun var på mange måter helt utafor seg selv og veldig nervøs. Til tross for det gikk hun et steike godt skirenn, sier han.

NM p ski 2021

Therese Johaug var også plaget med nerver i sin VM-debut og synes Fossesholm har taklet mesterskapet bra.

Foto: Geir Olsen / NTB

Norges store skistjerne Therese Johaug kan imidlertid trøste VM-debutanten at også hun slet med nervene før sitt første verdensmesterskap.

– Før min debut i Sapporo reiste jeg til Otaki på precamp med Anders Aukland, Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen som eneste jente, og jeg trivdes ikke der. Jeg måtte bli henta og bo på et annet hotell, der jeg lå og var dårlig og spydde, forteller Therese Johaug.

– Jeg skjønner veldig godt hvordan Helene Marie har det, og jeg synes hun takler det veldig godt. Mye bedre enn jeg taklet det, for å si det sånn, skryter hun.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • VG: Toppidrettsutøvere får unntak

  Kulturminister Abid Raja opplyser til VG at toppidretten kan gjenopptas også i områder med strengest smitteverntiltak.

  – Jeg er veldig glad for å meddele at gis det åpning for organisert trening for toppidrettsutøvere. For fotballen begrenses dette til de to øverste divisjonene for kvinner og menn, sier Raja til avisen.

  Treningene kan begynne allerede tirsdag ettermiddag.

  Lørdag ble perioden med ekstra strenge smitteverntiltak forlenget for en rekke kommuner i Viken. Dette rammet Stabæk. Strømsgodset, Mjøndalen, Sarpsborg og Lillestrøm.

  Nå får imidlertid toppfotballen unntak.

  En avklaring om når treningskamper blir tillatt, er ventet fredag.

  Stabæk trener fotball
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • 8000 på ligacupfinalen

  8000 tilskodarar skal få plass på Wembleys tribuner under ligacupfinalen mellom Manchester City og Tottenham 25. april. Men dei må ha totalt tre negative koronatestar for å sleppe inn – to før og ein etter kampen.

  Kvar av klubbane får 2000 billettar. Resten går til det britiske helsevesenet, og til folk i bydelen Brent.

  Også FA-cupsemifinalen mellom Leicester og Southampton sønda skal ha publikum på tribunene. Her skal 4000 få plass.

  Wembley
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Brøndby-fansen krev boikott

  Fansen til den danske fotballklubben Brøndby krev boikott av VM-sluttspelet i Qatar, det skriv klubben på sine heimesider. Klubben oppfordrar det danske fotballforbundet (DBU) til å samle fleire nasjonale forbund for å boikotte meisterskapet til neste år.

  Brøndby-fans
  Foto: Thibault Savary / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal