Hopp til innhold

Montenegro snøt Norge for gullet i vanvittig nervedrama

Det måtte fire(!) ekstraomganger til for å skille Norge og Montenegro i EM-finalen søndag. Etter 80 elleville minutter måtte de norske jentene innse nederlaget.

Knezevic, Herrem og Edin

Montenegros storscorer Milena Knezevic jubler etter ett av sine ti mål. Camilla Herrem og Anja Edin var tydelig skuffet etter finaletapet.

Foto: NTB Scanpix

Løke

Heidi Løke måtte tåle mye juling mot det montenegrinske forsvaret.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det er bittert, men jeg er stolt av jentene, sier Thorir Hergeirsson til TV 2 etter kampen.

De siste 20 minuttene av EM-finalen i Serbia kommer han til å huske lenge:

  • Først reddet Ida Alstad ekstraomganger da hun utlignet til 24-24 ni sekunder før full tid.
  • Ti minutter senere sikret hun nye ekstraomganger, denne gangen 13 sekunder før sluttsignalet gikk.

Etter tre av fire spilte ekstraomganger var det også uavgjort, og alt skulle dermed avgjøres i de siste fem minuttene. Der var Montenegro best.

Hjem med sølv og løse tenner

En tominutters utvisning på Heidi Løke ble utslagsgivende, og Montenegro vant til slutt 34-31 etter en formidabel sluttspurt.

Den utvisningen var hun ikke fornøyd med, etter å ha tatt imot unormalt mye juling fra det montenegrinske forsvaret hele kampen.

– Det er nesten ikke håndball lenger. Men jeg må bare spille der hvor dommerne setter linja, men det blir litt vanskelig som strekspiller når man ikke kommer seg inn mellom seks og ni meter, sier hun.

Hun reiser nå hjem med EM-sølv og «tre løse tenner». Hun opplyser nemlig til TV 2 at alle duellene gikk utover tanngarden. Likevel er hun fattet når hun oppsummerer nederlaget.

– Jeg er selvfølgelig skuffa. Det er kjedelig å ikke vinne. Men vi får bare gratulere Montenegro, de var gode, sier hun.

Les videre under bildet!

Norge

Montenegro jublet hemningsløst da deres aller første EM-gull var et faktum. Anja Edin, Karoline Dyhre Breivang og Kristine Lunde-Borgersen innser tapet.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Vant fortjent

– Det er aldri noe gøy å tape finaler. Det er en uvant følelse. Vi fighter oss inn i kampen gang på gang, men i dag holder det ikke, sier Karoline Dyhre Breivang til TV 2.

Likevel var de fleste enige om at Montenegros aller første EM-gull var fortjent.

– Montenegro vinner fortjent. Norge har mange matchballer de ikke benytter seg av, og var ikke helt på topp i dag, sier TV 2-ekspert Randi Gustad.

Landslagssjefen er helt enig.

– Montenegro er bedre enn oss i dag. De er voldsomt sultne, og veldig samspilte. Det er et veldig godt lag fra en veldig god håndballkultur, sier Hergeirsson.

Montenegro best i åpningen

Montenegro var best fra start i finalen. De første ti minuttene lå montenegrinerne stabilt to mål foran, men klarte aldri å hekte de norske jentene ordentlig av.

Norge spilte seg imidlertid kraftig opp utover i omgangen, og etter et kvarters spill var lagene igjen like langt.

Deretter fulgte en lengre periode hvor Norge styrte kampen, før Montenegro igjen festet taket mot pause. Anført av en meget opplagt Sonja Barjaktarovic i mål, kunne montenegrinerne ta pause med ledelse 12-11.

Keeperen reddet begge de norske straffekastene i første omgang, og presterte totalt 11 redninger i første omgang. Til sammenligning reddet Katrine Lunde Haraldsen bare 6 baller.

Les videre under bildet!

Norge i mur

EM-finalen mellom Norge og Montenegro kommer til å stå igjen som en av de mest dramatiske noensinne.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Nok en dårlig start

– Vi må bli mye mer direkte i spillestillen. Vi må gå rett på mål i angrep, sa assistenttrener Mia Hermansson Högdahl til TV 2 i pausen.

Montenegro gikk likevel like kompromissløst til verks i andre omgang. Fire minutter etter hvilen hadde de økt ledelsen til tre mål.

Men Norge viste nok en gang karakter og kranglet seg tilbake i kampen. Etter 43 minutter kunne de norske jentene juble for ledelse 19-18.

Camilla Herrem

Camilla Herrem og Norge kunne juble underveis, men kom til kort mot Montenegro.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Lagene fortsatte å følge hverandre tett, og det var duket for en thriller av en avslutning da stillingen var 21-21 ti minutter før slutt.

Med tredve sekunder igjen ledet Montenegro 24-23. Thorir Hergeirsson tok time-out, og byttet samtidig ut keeper Lunde med utespiller Karoline Dyhre Breivang.

Taktikken fungerte. Med bare ni sekunder igjen på kIokka banket Ida Alstad inn utligningen og sikret ekstraomganger.

Alstad reddet Norge for andre gang

I den første ekstraomgangen var montenegrinerne overlegne, og vant 2-0.

Det så helsvart ut for Norge da Montenegro økte til tremålsledelse i andre ekstraomgang, men anført av en Ida Alstad som nektet å tape, klarte Norge nok en gang å sikre spilleforlengning med en scoring helt på tampen.

Denne gangen var det 13 sekunder igjen på klokka da Alstad banket inn 28-28 og to nye ekstraomganger.

Der viste imidlertid Montenegro seg hakket for sterke, og de norske jentene måtte skuffet erkjenne at EM-gullrekka var brutt.

Alstad imponerte

Ida Alstad ble finalens store spiller med 11 scoringer – deriblant to som viste seg svært viktige

– Jeg skal ta med meg det, men ikke noe mer, sier hun til TV 2.

Hun var naturligvis skuffet etter nederlaget, men forsøkte likevel å glede seg over sølvet.

– Det blir ikke noe gullfest nå, men det blir nok noe sosialt. Sølv er bra det også, så får vi være litt fornøyd med det, sier hun.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal